78203

Včelařská konference

(Internetová stránka otevírající prostor pro komunikaci včelařů)


Zběžné zobrazení

Podrobné zobrazení

Příspěvky do konference:
(nejnovější jsou hned zde nahoře)



A.Podhájecký (82.99.163.242) --- 22. 12. 2005
Re: Medovina (13796) (13797) (13802) (13803) (13807) (13813) (13817) (13823) (13826) (13828)

Sterilitu se snažím dodržovat. Vše vymývám horkou vodou a je převařeno. Něco se tam může dostat snad jenom s kořením. To dávám po uvaření do vychladnutí. Hlavně ten chmel chci zkusit dávat při vaření, aby se převařil. Nic ale neplesniví. Do kvasu přidávám kyselinu citronovou. Rozkvašení kvasinek je dobré. Po necelém týdnu pěkně pění. Kvasinky chci zkusit jiné. U květových medů by snad problém neměl být.
Ono se to po Dolských kvasinkách většinou rozkvasí, ale brzo to přestane bouřlivě kvasit a pak už se tak nepozná, kdy skončit. Teď to jemně perlí. Provzdušnil jsem to a uvidím. Není to pořád. Většinou je medovina výborná ale to kvašení není jisté. Stalo se mi prvně, že prakticky hotová medovina se ještě rozkváší. Začínám si myslet, že je to kvasinkama. Kvašení neprobíhá tak bouřlivě, jak píšou.
Když nekvasí bouřlivě, tvoří se asi ten křís.
Tonda.

>To už je podezřelé. První kvašení by mělo být silné. Myslím že tvůj problém byl původně vznik křísu na hladině. Hustoměr, refraktometr nebo vážení jsou všechno metody na určování hustoty - tím to nespasíš a +- ti řeknou totéž. Já bych diagnostikoval vady: Nedostatečná sterilita při přípravě, malá kyselost kvasu, vadné kvasinky nebo jejich rozkvašení (teplota to podle tebe není). Pokud se do týdne kvašení pořádně nerozjede, tak se to musí řešit rychle a nečekat co z toho bude. A některými medy mám taky problém. Používám metodu "jánošík" - bohatým beru a dávám chudým.

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 13830


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

Následující:Jan Čáp - Re: Medovina
Předchozí:A.Podhájecký - Re: Medovina


Všechny správně vytvořené příspěvky na toto téma





Klikněte sem pro nápovědu