78203

Včelařská konference

(Internetová stránka otevírající prostor pro komunikaci včelařů)


Zběžné zobrazení

Podrobné zobrazení

Příspěvky do konference:
(nejnovější jsou hned zde nahoře)



Čermák K. (e-mailem) --- 22. 12. 2005
Re: Pyl (13818) (13821) (13824) (13825)

Mléčné kvašení pylu je jedna z pověr přetrvávajících ve včelařství.
V plástovém pylu skutečně je kyselina mléčná a najde se tam i něco
bakterií méčného kvašení. Z toho někdo kdysi vydedukoval, že v buňkách
probíhá mléčné kvašení obdobně jako v siláži, nebo při kvašení zelí,
okurek apod. Ale není tomu tak! Ta kyselina mléčná v udusaném pylu totiž
vzniká jako produkt anaerobního (bez přítomnosti kyslíku) dýchání pylu.
Mimochodem - rouskovaný pyl se dá velmi snadno konzervovat, metodou
podle ing. Titěry: čerstvě nasbíraný pyl se dá do zavařovací sklenice,
vzduchotěsně uzavře a uloží na temné a chladnější místo. Kyslík ve
vzduchu, který tam zůstal, je téměř všechen rychle spotřebován pylem,
tím je pyl chráněn - konzervován. Tedy není třeba dělat komplikovaně
konzervu, tj. udusávat pyl a zalévat nahoře medem...
K. Čermák

Gustimilián Pazderka napsal(a):

>Ze by doslo k fermentaci za pritomnosti mlecneho kmenu?....
>Jaký je zdroj takovych zprav? Ona fermentace rouskovaneho pylu, myslim
>ze bude mnohem zajimavejsi proces.
>
>

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 13851


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

Následující:Jan Cervenka - Re: Antwort: Re: termokomora
Předchozí:Pepan - Re: Pyl


Všechny správně vytvořené příspěvky na toto téma





Klikněte sem pro nápovědu