78173

Včelařská konference

(Internetová stránka otevírající prostor pro komunikaci včelařů)


Zběžné zobrazení

Podrobné zobrazení

Příspěvky do konference:
(nejnovější jsou hned zde nahoře)



Pepan (e-mailem) --- 12. 2. 2006
Re: Sedimentace a kvašení medu v nádobě (14546) (14549) (14552) (14558) (14559) (14562)

On je spíš problém čím se to měří já používam refraktometr . Ten mi umožňuje měřit přímo v úlu a pak se pohybuji i u ranných medů mezi 16 - 18% a ke stejným výsledkům docází i výkupce . praxe mne však naučila , že pokud se stáčelo z medometu přímo do sklenic jak to dělal otec tak se opravdu stávalo že v některé sklenici med začal kvasit . Dnes již používám nádoby na 60l což je ještě únosné kvůli manipulaci kde se med z vice úlů smíchá a tyto problémy se přestaly vyskytovat.

Pepan


> ------------ Původní zpráva ------------
> Od: Jan Čáp <teoretik/=/bydlo.net>
> Předmět: Re: Sedimentace a kvašení medu v nádobě
> Datum: 11.2.2006 22:06:35
> ----------------------------------------
> Potíž je, že obsah vody okolo 18% po vytočení u jarního medu nejspíš
> nestačí.
>
> Vytáčel jsem až v půlce června (tedy dost po Rudou doporučovaném 1.6.) a med
> rovnou od medometu (nemaje jiné vhodné nádoby) rozlil do okurkáčů po 5kg.
> Několik namátkou vybraných jsem po asi 2 týdnech (když přišel hustoměr)
> změřil a všechny měly pod 19 %, některé pod 18 % .. průměr tak okolo těch
> 18.
>
> Řek jsem si že to bude v pořádku a vyzkouším plast. plničku (plast. barel s
> ventilem z Horní Kalné). Slil jsem do ní med z cca 8 okurkáčů najednou,
> nechal z nejhoršího vybublat a stočil do sklenic. Ve všech začal med kvasit
> intenzitou více méně přímo úměrnou teplotě skladování.
>
> Chyba mohla být v korekci měření (neměřil jsem přímo tepolotu medu, ale
> spoléhal na to, že po 14 dnech je vytemperovaný na průměrnou teplotu
> kuchyně), ale nepřipadá mi to moc pravděpodobné.
>
> Spíš mám pocit, že u jarního medu je rozdíl mezi tím co se usadí na povrchu
> a tím co naměří hustoměr větší, než 1% vody (jak tvrdí 'adresozpytec'
> Pepan) - klidně 3 nebo i 4%, jak píše v archivu např. př. Havlík a že
> kdybych nechal med pár dní stát v plničce, tak problémy byly jen u
> posledních sklenic kam by přišla hrchní vrstva.
>
> S medem vytočený koncem července, který měl podle hustoměru okolo 17,5 %
> (teplotu jsem také odhadoval podle teploty okolí) problémy nejsou.
>
> Honza Čáp
>
>
>
>

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 14587


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

Následující:9732597286 - Re: Vceli med z Mexika
Předchozí:Stonjek - Re: Sedimentace a kvašení medu v nádobě


Všechny správně vytvořené příspěvky na toto téma





Klikněte sem pro nápovědu