78508
Včelařská konference
(Internetová stránka otevírající prostor pro komunikaci včelařů)
U vašeho příspěvku bude zobrazena IP adresa, ze které příspěvek odesíláte.
Délka příspěvku je omezena na 10000 znaků.
Prosíme účastníky konference, aby při podání nového příspěvku do konference vždy vyplnili kolonku "téma".
V případě, že reagujete na některý již uveřejněný příspěvek, tak to důsledně čiňte pomocí funkce "Odpovědět do diskuze na příspěvek číslo...",
která je k dispozici vpravo vedle každého zobrazeného příspěvku.
Funkce, která je pro každý zobrazený příspěvek k dispozici: "Zobrazit odpovědi na tento příspěvek.", bude správně fungovat jen v případě, že budete dbát výše uvedených pokynů.)
Zběžné zobrazeníArchiv Včelařské konference
Příspěvky do konference:
(nejnovější jsou hned zde nahoře)
- Pepan (e-mailem) --- 17. 2. 2006
Re: Odd?lky (14739) (14741) (14754) (14758) (14763)
PŘÁVĚ ODKAZ NA KVETENÍ je ten nejpřijatelnější způsob datování prací , protože , vt uto dobu musejí být splněny určité klimatické podmínky a vývojové stádium přírody je vtuto dobu stejné v dané oblasti.
Pepan
> ------------ Původní zpráva ------------ > Od: Radim Pol??ek <polasek/=/e-dnes.cz> > Předmět: Re: Odd?lky > Datum: 17.2.2006 03:07:56 > ---------------------------------------- > Spíš než kdy časově by se mělo napsat třeba při jaké síle včelstva nebo kdy > zrovna něco kvete nebo při jakých venkovních teplotách. Rozdíl mezi > včelstvem třeba někde u Znojma na břehu Dyje a někde v Jeseníkách nebo u > Liberce bude asi dost velký. > Já za limit považuji venkovní teplotu v noci, která by neměla klesnout pod > cca 10 st C, aby se včelky v oddělku moc nenamáhaly s topením. Tady (severní > Morava) je to nejdřív tak druhý nebo třetí týden v květnu, to je tak asi > druhá polovina květu řepky nebo začínající pampelišky nebo končící ovocné > stromy. > > R. Polášek > > ----- Original Message ----- > From: "Vladimír Navrkal" <> > To: "Vcelarska konference" <vcely/=/v.or.cz> > Sent: Thursday, February 16, 2006 11:24 PM > Subject: RE: Odd?lky > > > Jak kde u mne na horách nejdřív tak koncem května Vláďa > > ------------ Původní zpráva ------------ > > Od: Radek HUBAČ <> > > Předmět: RE: Odd?lky > > Datum: 16.2.2006 21:00:17 > > ---------------------------------------- > > Cca po puli dubna zacit prelarvovat, začátkem dubna oddelky > > > > MUDr. Radek Hubač > > předseda OV ČSV Pardubice > > drh/=/seznam.cz > > mobil: 724 801 014 > > > > >
|
Odpovědět do diskuze na příspěvek číslo 14774
Zobrazit odpovědi na tento příspěvek
Zobrazit celé vlákno |
- Pepan (e-mailem) --- 17. 2. 2006
Re:Mor plodu, trochu optimismu. (14673) (14760) (14761)
S toho ale nevyplívá při kakém počtu jde již o klinickou nákazu a co je přirozený výskyt TO BY TADY MĚLO BÝT JASNĚ UVEDENO
PEPAN
> ------------ Původní zpráva ------------ > Od: Gustimilián Pazderka <gupa/=/seznam.cz> > Předmět: Re:Mor plodu, trochu optimismu. > Datum: 17.2.2006 01:56:07 > ---------------------------------------- > Od: Vladimír Navrkal : > > Jen mi není jasný , jaký je rozdíl ve výskytu spor moru "stále v úrovni 104", > a > > " to ještě v úrovni 102 "? > .............. > Mě to bylo vysvětleno takto: > To je počet (tyčinek, bacila ??) na určitou plohu. (jakou ??) > > Takže nejméně je : 10na2 = 100 spor (nepozorovatelné příznaky) > 10na3 = 1000 (to nepáchne a příznaky mohou, > ale nemusí být vidět) > 10na4 = 10 000 (to už může páchnout a > viditelné klinické příznaky) > 10na5= 100 000 (to páchne fest a včelstvo > hnije na mor) > > (bez záruky :-) ) > > > _gp_ > http://vindex.ic.cz > > >
|
Odpovědět do diskuze na příspěvek číslo 14773
Zobrazit odpovědi na tento příspěvek
Zobrazit celé vlákno |
- Gustimilián Pazderka (e-mailem) --- 17. 2. 2006
Re: Ze zakladenych sousi med horsi kvality? (14702) (14707) (14730) (14734) (14735) (14736) (14768)
Od: Pepan : > No vidíš já mám tři děti a včichni dostávali med do čaje hned a to s vědomím > našeho dětského lékaře. Sám mně řekll je to lepší jak cukr ale nesmí se to > přehánět je to prý jen otázka množství . A teť si vyber. ...........
No a to já znám případ, kdy byl člověku jako dítěti vyloženě "cpán" med do úst proti jeho vůli (prý kvůli lupénce) a nakonec játra tak zareagovala, že v dospělosti když ochutnal med, tak lokálně začal červenat.(to je průvodní jev a psychika hraje u této nemoci také své)
Je-li dítě zdravé, není problém. Ale jak se objeví nějaká reakce(bolení bříška, nevolnost), jeto hrubě na vážkách. A to ti ten dětský lékař potvrdí. A přitom v dospělosti to dítě může být konzument kvant medu.
_gp_ http://vindex.ic.cz
|
Odpovědět do diskuze na příspěvek číslo 14771
Zobrazit odpovědi na tento příspěvek
Zobrazit celé vlákno |
- Pepan (e-mailem) --- 17. 2. 2006
Re: Ze zakladenych sousi med horsi kvality?
Lisování mudu bylo již v c.k. Rakouskuu nás výnosem císaře zakázáno a dokonce jsem někde nedávno četl že doposud nebyl zrušen a jen se naněj pozapomělo aněco takového platilo i přece za socialismu. Z víček a polámaných plástů se med má získávat jen vykapáním
Pepan
> ------------ Původní zpráva ------------ > Od: Gustimilián Pazderka <gupa/=/seznam.cz> > Předmět: Re: Ze zakladenych sousi med horsi kvality? > Datum: 16.2.2006 14:29:18 > ---------------------------------------- > Od: Radek Kruina : > > Jsi si jistý, že tato nemoc je důsledkem vytáčení medu ze zaplodovaných > > souší a nemůže se objevit v medu z nezakladených. > ....... > > Zřejmě toto bylo pojmuto jako otázka a ta jde vyřešit pokusy. Bohužel takovou > otázkou se není možné jinak zabývat, než ve spojení náročným výzkumem kvality > medu, která je u nás velmi bagatelizována běžným zájmovým chovem a > organizovaností jako "přínosného zájmu". Také trh, který jak známo, nezajímá > stěžejně nějaký med ze strdí. (viz. příspěvek A. Turčániho a myšlenka: ) > ______ > Turčáni: > > Takto chov včiel už nie je možný, neuspeli by sme, i keď by sme vylisovali > čistý med, ale v konkurencii by sme neobstáli. > > _____ > Není problém, aby vznikl v rámci nařízení a doporučení SVS a VÚ Vč. komerční > nebo zájmový technologický postup pro získávání medu pouze ze strdí, ale kde > není poptávka, není nabídka. A když by byla poptávka, trh ti dnes nabídne > almužnu, protože cena takového medu by nebyla koncovým zákazníkem akceptovaná. > > > > > _gp_ > http://vindex.ic.cz > > >
|
Odpovědět do diskuze na příspěvek číslo 14769
Zobrazit odpovědi na tento příspěvek
Zobrazit celé vlákno |
- Pepan (e-mailem) --- 17. 2. 2006
Re: Ze zakladenych sousi med horsi kvality? (14702) (14707) (14730) (14734) (14735) (14736)
No vidíš já mám tři děti a včichni dostávali med do čaje hned a to s vědomím našeho dětského lékaře. Sám mně řekll je to lepší jak cukr ale nesmí se to přehánět je to prý jen otázka množství . A teť si vyber.
pepan
> ------------ Původní zpráva ------------ > Od: Gustimilián Pazderka <gupa/=/seznam.cz> > Předmět: Re: Ze zakladenych sousi med horsi kvality? > Datum: 16.2.2006 14:20:40 > ---------------------------------------- > Pepane a to si říkáš včelař , když polemizuješ o něčem, očem asi nemáš ani páru? > Zdraví novorozenců a kojenců je důležitější než kšeft s medem a nějakej tvůj > pocit z produkce zdravého produktu. > __________ > > Od: Pepan: > > to je neoddůvodněná opatrnost > > ___________ > Od: Havl?k: > > > také jsem již viděl na etiketě jednoho včelaře upozornění,že není vhodný > > > pro děti do 6 měs. věku. > > > > >
|
Odpovědět do diskuze na příspěvek číslo 14768
Zobrazit odpovědi na tento příspěvek
Zobrazit celé vlákno |
- Lejčar (e-mailem) --- 17. 2. 2006
RE: Mor plodu, trochu optimismu. (14673) (14727)
Omlouvám se, přehlédl jsem, při kopírování textu z Wordu, že "prostý text" nezná exponenty. Čísla 104, 105...čti jako 10 na čtvrtou, 10 na pátou... Carakterizují množství nalezených spor ve vzorku. Úroveň "na čtvrtou a na pátou" znamenají, že téměř s jistotou budou nalézána včelstva s hynoucím plodem plným nových spor pro další šíření, pokud se rázně nezakročí. Nově zamořenou obcí je Dubenec u Dvora Kálové nad Labem.
|
Odpovědět do diskuze na příspěvek číslo 14767
Zobrazit odpovědi na tento příspěvek
Zobrazit celé vlákno |
- Karel (194.228.135.47) --- 17. 2. 2006
Re: Antwort: Re:Antwort: Vcelar je v pdf na webu (14742) (14743) (14744) (14746) (14748) (14762)
GP:
Na www.vcelari.sk v odkazech na časopis Včelár 2/2006 je informace v článku od p.podpředsedy MVDr. Hovorky SZV, že prý český včelař má nejvyšší účelovou dotaci na včelstvo na světě a to prý celých 500,- korun českých !!!
....
Třeba to je nějaký skalní příznivec ČSFR a chce aby včelári litovali samostanosti:-)
Škoda že to nepřepočetl na Sk. :-)
|
Odpovědět do diskuze na příspěvek číslo 14766
Zobrazit odpovědi na tento příspěvek
Zobrazit celé vlákno |
- Karel (194.228.135.47) --- 17. 2. 2006
Re: Mor plodu, trochu optimismu. (14673) (14760)
L.Navrkal:
Děkujeme za informaci, chápu, ře nechcete šířit paniku ohledně dalšího ohniska nákazy moru včelího plodu zde v konferenci, ale doufám, že se letos tato informace dostane co nejdříve (ne až na podzimní schůzi OV tak jako loni) na jednotlivá ZO spadající pod OV Trutnov
........
Šíření paniky je způsobeno hlavněm nedostkem důvěryhodných informací. To se pak místo akcí hledá pachatel a viník, který to roznesl.
Jeden z důvodů, proč jsme tady až na vyjímky v klidu je přesvědčení, že se nás to netýká, protože tady nemáme prohlížitele včelstev, kteří by to sem přitáhli.
Taková a další informovanost udržuje klid. Dokonce takový, že v loni se ani nesešel výbor ZO, který by se situací a prevencí zabýval. I když jsem ke svolání vyzýval předsedu.
Je to přesně jak napsal Ing.Titěra v loni ve Včelařství - nepřipuštění si faktů a vážnosti situace.
Karel
P.S. kdyby byla k dispozici mapa, a tam by si každý mohl odpíchnout kolik km ještě zbývá, kolik to bylo před rokem, a jak nákaza k němu jede, a kdy k němu teoreticky dojede, bylo by po klidu.
Například na:
http://beta.mapy.cz/?st=search&fr=Doln%C3%AD%20Ole%C5%A1nice&pw=648&ph=517&ocx=135289962&ocy=135163596&ozm=5&omp=base
nebo to může vidět z výšky (letecky)
To je ta aplikace, se kterou jsme navrhoval udělat seznam stanovišť a GPS souřadnic, aby byly informace k dispozici. Ale jak řekl jeden na schůzi - u nás to ví každý důvěrník. Doufejme, že nebudou na dovolené. Nebo nezemře, jak u nás, a pak se dohledává, kam vlastně to léčivo patří.
|
Odpovědět do diskuze na příspěvek číslo 14765
Zobrazit odpovědi na tento příspěvek
Zobrazit celé vlákno |
- Radim Polášek (e-mailem) --- 17. 2. 2006
Re: Ze zakladenych sousi med horsi kvality? (14702) (14707) (14730) (14755) (14756)
Pokud si dobře pamatuji, tak do tří nebo 6 měsíců se kojencům má dávat jen mateřské mléko nebo jeho náhražky, jinak hrozí rozvrácení jakési metabolické rovnováhy a problémy. Do dvou let se mají dávat jen minimálně slazené potraviny a to i medem, protože hrozí návyk na sladké, takové děti potom třeba nejedí zeleninu a jiné zdravé potraviny, protože je pro ně bez chuti, je to prostě ta kokakolová generace, co nepije nic jiného, než přeslazenou kokakolu a podobné nápoje a k svačinám a obědům ve škole si nekupuje nic jiného než sladké tyčinky, čokoládu a podobná sladká jídla. Taky hrozí ty medové zoubky, pokud děcko co půl hodiny nebo hodinu konzumuje nějakou sladkou tyčinku nebo nějaký sladký nápoj, bakterie v ústech během krátké doby přemění zbytky cukrů v kyseliny, které zuby během pár let vyleptají. A je úplně jedno, jestli to jsou tyčinky s řepným cukrem nebo nějaký přeslazený čaj s medem. Jestli je ten med ze starých tmavých plástů nebo vystavěných mezistěn je jedno. Co se týká tetracyklinu, materiál v zubech se formuje nějak do věku 15 let. Tetracyklin právě způsobuje poruchy ve formování, popraskanou zubní sklovinu, napadání zubů zubním kazem a následně v dospělosti docely rychlý rozpad zubů. Viděl jsem na vlastní oči u jedné kolegyně na studiích. Zjistilo se to někdy v 80 letech a od té doby se dětem tetracyklin nepředepisuje nebo snad jen jako antibiotikum poslední záchrany. Dospělým snad ještě ano, nevím.
R. Polášek
----- Original Message ----- From: "Josef_Sroll" <> To: "Vcelarska konference" <vcely/=/v.or.cz> Sent: Thursday, February 16, 2006 10:43 PM Subject: Re: Ze zakladenych sousi med horsi kvality?
> Toto nejsou nesmysly a kraviny, ale propaganda, která má vystrašit domácí > spotřebitele medu a tím snížit odbyt na domácím trhu. Jedovatý domácí tmavý > med a ten zázračný ze supermarketů... Takže včelaři budou muset nabízet svou > produkci obchodníkům s medem za směšné ceny. Do televize se už jednou > podařilo protlačit reportáž "medové zoubky" - pohled do dětských úst se > všemi zkaženými zuby údajně po medu. Sice jsem se později doslechl, že toto > bývá výsledek dlouhodobé léčby tetracyklinem či něčím takovým, tam to bylo > ovšem prezentováno jako zuby zničené medem. Prostě masáž spotřebitele. Jsou > to snad kraviny? > > Pepa
|
Odpovědět do diskuze na příspěvek číslo 14764
Zobrazit odpovědi na tento příspěvek
Zobrazit celé vlákno |
- Radim Polášek (e-mailem) --- 17. 2. 2006
Re: Odd?lky (14739) (14741) (14754) (14758)
Spíš než kdy časově by se mělo napsat třeba při jaké síle včelstva nebo kdy zrovna něco kvete nebo při jakých venkovních teplotách. Rozdíl mezi včelstvem třeba někde u Znojma na břehu Dyje a někde v Jeseníkách nebo u Liberce bude asi dost velký. Já za limit považuji venkovní teplotu v noci, která by neměla klesnout pod cca 10 st C, aby se včelky v oddělku moc nenamáhaly s topením. Tady (severní Morava) je to nejdřív tak druhý nebo třetí týden v květnu, to je tak asi druhá polovina květu řepky nebo začínající pampelišky nebo končící ovocné stromy.
R. Polášek
----- Original Message ----- From: "Vladimír Navrkal" <> To: "Vcelarska konference" <vcely/=/v.or.cz> Sent: Thursday, February 16, 2006 11:24 PM Subject: RE: Odd?lky
Jak kde u mne na horách nejdřív tak koncem května Vláďa > ------------ Původní zpráva ------------ > Od: Radek HUBAČ <> > Předmět: RE: Odd?lky > Datum: 16.2.2006 21:00:17 > ---------------------------------------- > Cca po puli dubna zacit prelarvovat, začátkem dubna oddelky > > MUDr. Radek Hubač > předseda OV ČSV Pardubice > drh/=/seznam.cz > mobil: 724 801 014
|
Odpovědět do diskuze na příspěvek číslo 14763
Zobrazit odpovědi na tento příspěvek
Zobrazit celé vlákno |
- Gustimilián Pazderka (e-mailem) --- 17. 2. 2006
Re: Antwort: Re:Antwort: Vcelar je v pdf na webu (14742) (14743) (14744) (14746) (14748)
Na www.vcelari.sk v odkazech na časopis Včelár 2/2006 je informace v článku od p.podpředsedy MVDr. Hovorky SZV, že prý český včelař má nejvyšší účelovou dotaci na včelstvo na světě a to prý celých 500,- korun českých !!!
Jestli je tedy co vím : cca 32 mil (197/2005)+ cca 80 mil (nár.dotace) = cca celkových 112 m ... no a to vydělím přibližným počtem včelstev podle r. 2004 (neznám výsledek za r. 2005) a to je zaokrouhleně 548 t (zpráva ČSV), vyjde mě cca 205 Kč. (a to jsem neodečetl vrácené peníze zpět od ZO a OV a nevyužité limity dle 197/2005)
Kdo panu Dr. Hovorkovi a panu předsedovi SZV Ing. Gálovi sdělil tu výši sumy na VIII. sjezdu ? Kde má tedy český včelař těch zbývajících necelých 300,- /včelstvo ?? Nekončilo to zase někde v českém tunelu?
_gp_ http://vindex.ic.cz
|
Odpovědět do diskuze na příspěvek číslo 14762
Zobrazit odpovědi na tento příspěvek
Zobrazit celé vlákno |
- Gustimilián Pazderka (e-mailem) --- 17. 2. 2006
Re:Mor plodu, trochu optimismu. (14673) (14760)
Od: Vladimír Navrkal : > Jen mi není jasný , jaký je rozdíl ve výskytu spor moru "stále v úrovni 104", a > " to ještě v úrovni 102 "? .............. Mě to bylo vysvětleno takto: To je počet (tyčinek, bacila ??) na určitou plohu. (jakou ??)
Takže nejméně je : 10na2 = 100 spor (nepozorovatelné příznaky) 10na3 = 1000 (to nepáchne a příznaky mohou, ale nemusí být vidět) 10na4 = 10 000 (to už může páchnout a viditelné klinické příznaky) 10na5= 100 000 (to páchne fest a včelstvo hnije na mor)
(bez záruky :-) )
_gp_ http://vindex.ic.cz
|
Odpovědět do diskuze na příspěvek číslo 14761
Zobrazit odpovědi na tento příspěvek
Zobrazit celé vlákno |
- Vladimír Navrkal (e-mailem) --- 17. 2. 2006
Re:Mor plodu, trochu optimismu. (14673)
Děkujeme za informaci, chápu, ře nechcete šířit paniku ohledně dalšího ohniska nákazy moru včelího plodu zde v konferenci, ale doufám, že se letos tato informace dostane co nejdříve (ne až na podzimní schůzi OV tak jako loni) na jednotlivá ZO spadající pod OV Trutnov . Jen mi není jasný , jaký je rozdíl ve výskytu spor moru "stále v úrovni 104", a " to ještě v úrovni 102 "? Vláďa >------------ Původní zpráva ------------ > Od: Lejčar <lejcar/=/cbox.cz> > Předmět: Mor plodu, trochu optimismu. > Datum: 15.2.2006 08:59:37 > ---------------------------------------- > > Vloni jsem na této konferenci informoval o výskytu moru včelího plodu v > regionu působnosti ZO Dvůr Králové a popsal tehdejší vývoj a dění s tím > spojené. Dnes máme výsledky vyšetření měli na spory moru z vyhlášeného > ochranného pásma a tak se pokusím je interpretovat. > Moru jsme se nezbavili. Na území kde byl, je výskyt spor v měli stále v > úrovni 104 až 105 a to zejména na stanovištích, kde se likvidovala jen část > včelstev. Bohužel, se stejnou úrovní zamoření se nalezla nově celá jedna > další obec. Čekají nás tedy na pozitivně indikovaných stanovištích znovu > prohlídky plodových plástů v březnu a dubnu, odebírání vzorků podezřelých > plástů, jejich zasílání do laboratoří a po potvrzení moru likvidace včelstev > a zařízení. > Kde je "trochu optimismu" z nadpisu? > Na dvou stanovištích kde byl mor diagnostikován klinicky je výsledek z > prosincové měli 0. Jedná se o stanoviště s počtem včelstev 7 a 9, kde byl > mor diagnostikován vždy jen u jednoho včelstva. V jednom případě byl mor > potvrzen laboratorně, v druhém případě laboratoř ze vzorku plástu mor > nepotvrdila. V prvém případě bylo včelstvo s úlem a příslušenstvím > zlikvidováno, v druhém včelař včelstvo zlikvidoval z vlastní vůle, ale úl a > příslušenství ne. Po domluvě s Ing. Titěrou byla na těchto stanovištích > odebrána koncem léta měl z jednotlivých úlů a jen v některých vzorcích > nalezeny spóry moru a to ještě v úrovni 102 . > Stanoviště s potvrzeným morem je mé a tak popíši opatření, která jsem dělal > a kterým přičítám úspěch. > Postupně jsem vyčistil dna všech úlů a celý rok používal podložky, které > jsem čas od času vyměnil za umyté v dezinfekčním roztoku Gludecyl. Tímtéž > roztokem jsem omyl nářadí, přední stěny, česna a půdu před úly. Přítel Vydra > mě nepochválí, ale často jsem včelstva prohlížel a postupně vyřadil a spálil > staré plásty a plásty, které se mi nelíbily, byť jsem v nich již nenalezl > uhynulé rozložené larvy. Vyřazené plásty jsem neevidoval, ale odhaduji, že z > každého úlu šlo do ohně jen 3-5 plástů. > > > >
|
Odpovědět do diskuze na příspěvek číslo 14760
Zobrazit odpovědi na tento příspěvek
Zobrazit celé vlákno |
- Gustimilián Pazderka (e-mailem) --- 16. 2. 2006
Re: Ze zakladenych sousi med horsi kvality? (14702) (14707) (14730) (14755) (14756) (14757)
Od: Josef_Sroll : > Toto nejsou nesmysly a kraviny, ale propaganda, která má vystrašit domácí > spotřebitele medu a tím snížit odbyt na domácím trhu. Jedovatý domácí tmavý > med a ten zázračný ze supermarketů... Takže včelaři budou muset nabízet svou > produkci obchodníkům s medem za směšné ceny. Do televize se už jednou > podařilo protlačit reportáž "medové zoubky" - pohled do dětských úst se > všemi zkaženými zuby údajně po medu. Sice jsem se později doslechl, že toto > bývá výsledek dlouhodobé léčby tetracyklinem či něčím takovým, tam to bylo > ovšem prezentováno jako zuby zničené medem. Prostě masáž spotřebitele. Jsou > to snad kraviny? ........ To nevím. Každopádně. Jdeš nato jako správný politický kádr. :-) . . Tak to dopadá, když vytáhnu informace z učebních skript, kterým zdroj je odborné oddělení ČSV, resp. p. Lněnička a abych byl úplný. Také dalším (pro mě zatím neznámým) zdrojem je jistý Snowdon. (ten už zcela jistě nemá nic společného s ČSV :- ) )
Je to zřejmě tabu, takže už dám na toto "tématické zabroušení" pokoj. :-(
_gp_ http://vindex.ic.cz
|
Odpovědět do diskuze na příspěvek číslo 14759
Zobrazit odpovědi na tento příspěvek
Zobrazit celé vlákno |
- Vladimír Navrkal (e-mailem) --- 16. 2. 2006
RE: Odd?lky (14739) (14741) (14754)
Jak kde u mne na horách nejdřív tak koncem května Vláďa > ------------ Původní zpráva ------------ > Od: Radek HUBAČ <drh/=/seznam.cz> > Předmět: RE: Odd?lky > Datum: 16.2.2006 21:00:17 > ---------------------------------------- > Cca po puli dubna zacit prelarvovat, začátkem dubna oddelky > > MUDr. Radek Hubač > předseda OV ČSV Pardubice > drh/=/seznam.cz > mobil: 724 801 014
|
Odpovědět do diskuze na příspěvek číslo 14758
Zobrazit odpovědi na tento příspěvek
Zobrazit celé vlákno |
- Josef_Sroll (e-mailem) --- 16. 2. 2006
Re: Ze zakladenych sousi med horsi kvality? (14702) (14707) (14730) (14755) (14756)
Toto nejsou nesmysly a kraviny, ale propaganda, která má vystrašit domácí spotřebitele medu a tím snížit odbyt na domácím trhu. Jedovatý domácí tmavý med a ten zázračný ze supermarketů... Takže včelaři budou muset nabízet svou produkci obchodníkům s medem za směšné ceny. Do televize se už jednou podařilo protlačit reportáž "medové zoubky" - pohled do dětských úst se všemi zkaženými zuby údajně po medu. Sice jsem se později doslechl, že toto bývá výsledek dlouhodobé léčby tetracyklinem či něčím takovým, tam to bylo ovšem prezentováno jako zuby zničené medem. Prostě masáž spotřebitele. Jsou to snad kraviny?
Pepa
----- Original Message ----- From: "Stonjek" <e-mail/=/nezadan> To: "Včelařský mailing list" <vcely/=/v.or.cz> Sent: Thursday, February 16, 2006 9:29 PM Subject: Re: Ze zakladenych sousi med horsi kvality?
> Já myslím, že se ta diskuze nějak zvrtla. Na začátku bylo pouze > konstatování, že med ze starých plástů je trochu jiný a to nepatrně k > horšímu. Rozhodně ale ne, že je zdraví škodlivý, nebo podobné nesmysly. S > tím kojeneckým botulizmem to nikdy nebylo prokázáno, prostě u těchto > několika případů bylo konstatováno, že mezi konzumovanými potravinami byl > také med. Před rokem na tohle téma měl ing Titěra u pražských včelařů > zajímavou a velmi povedenou přednášku. Takže co radši včelařit , než se > strašit nesmysly a kravinami. Zdraví R. Stonjek >
|
Odpovědět do diskuze na příspěvek číslo 14757
Zobrazit odpovědi na tento příspěvek
Zobrazit celé vlákno |
- Stonjek (62.84.141.72) --- 16. 2. 2006
Re: Ze zakladenych sousi med horsi kvality? (14702) (14707) (14730) (14755)
Já myslím, že se ta diskuze nějak zvrtla. Na začátku bylo pouze konstatování, že med ze starých plástů je trochu jiný a to nepatrně k horšímu. Rozhodně ale ne, že je zdraví škodlivý, nebo podobné nesmysly. S tím kojeneckým botulizmem to nikdy nebylo prokázáno, prostě u těchto několika případů bylo konstatováno, že mezi konzumovanými potravinami byl také med. Před rokem na tohle téma měl ing Titěra u pražských včelařů zajímavou a velmi povedenou přednášku. Takže co radši včelařit , než se strašit nesmysly a kravinami. Zdraví R. Stonjek
|
Odpovědět do diskuze na příspěvek číslo 14756
Zobrazit odpovědi na tento příspěvek
Zobrazit celé vlákno |
- Radek HUBAČ (e-mailem) --- 16. 2. 2006
RE: Ze zakladenych sousi med horsi kvality? (14702) (14707) (14730)
Jsem jenom obyčejný doktor a učitel vcelarstvi, ale tomu tedy nerozumim. Pripady kojeneckého botulismu byli asi 2 za posledních 100let, je to blbost. Samozrejme, ze zdrojem nejsou vcely, ale prach ve kterem se nahodne spory Clostridia vyskytuji a samozrejme prezivaji mnoho let. Bakterie jsou vsude, dychame jich miliardy kazdou minutu..... a nejsme nemocni. Dítěti svemu davam med cca od 3 mesicu a nepozoroval jsem zadne problemy a dceri jsou vic nez 3 roky. Rozhodne to tedy nesouvisi ze zaplodovanosti plastu, bylo by třeba cely clanek, to co pises nedava smysl. Ahoj Radek
MUDr. Radek Hubač předseda OV ČSV Pardubice drh/=/seznam.cz mobil: 724 801 014
-----Original Message----- From: Radek Kruina [mailto:radek.krusina/=/atlas.cz] Sent: Thursday, February 16, 2006 11:46 AM To: V?ela?sk? mailing list Subject: Re: Ze zakladenych sousi med horsi kvality?
Gustimilián Pazderka napsal:
>Podívej. Byly provedeny oficiálně výzkumy na přítomnost původce choroby Clostridium botulinum v medu. (Přidal, Včelí produkty) >Je v něm skryt původce typu kojeneckoho botulizmu a to není žádná sranda. >Některé analýzy přítomnost potvrdily, některé ho vyvrátily. Já mám teorii, že právě čistota a stáří stěn buněk může být s touto chorobou propojena,
>protože v pojednání ve stati o problému, kde není známo proč se někde nevyskytne a někde je vysoké CFU(počet kolonií na agaru), by to bylo možnou příčinou.
Jsi si jistý, že tato nemoc je důsledkem vytáčení medu ze zaplodovaných souší a nemůže se objevit v medu z nezakladených. Původce této choroby zřejmě nejsou včely. Včely ho musí ho odněkud přinést. Já bych našim děckám pro jistotu med do 1 roku nedával, i když by med pocházel z nezakladených souší. Při zahušťování nektar včely stejně nastrkají do všech volných buněk. Je jim jedno, že včelař vytáčí z nezakladených.
Radek Krušina
__________ Informace od NOD32 1.1411 (20060216) __________
Tato zprava byla proverena antivirovym systemem NOD32. http://www.nod32.cz
|
Odpovědět do diskuze na příspěvek číslo 14755
Zobrazit odpovědi na tento příspěvek
Zobrazit celé vlákno |
- Radek HUBAČ (e-mailem) --- 16. 2. 2006
RE: Odd?lky (14739) (14741)
Cca po puli dubna zacit prelarvovat, začátkem dubna oddelky
MUDr. Radek Hubač předseda OV ČSV Pardubice drh/=/seznam.cz mobil: 724 801 014
-----Original Message----- From: Radek Kruina [mailto:radek.krusina/=/atlas.cz] Sent: Thursday, February 16, 2006 3:09 PM To: V?ela?sk? mailing list Subject: Re: Odd?lky
Kamil napsal:
>Jak brzo lze dělat oddělky nebo smetence potřebuji rozšířit. >Děkuji
Od května podle síly včelstev. Současně je to prevence rojení.
Radek Krušina
__________ Informace od NOD32 1.1411 (20060216) __________
Tato zprava byla proverena antivirovym systemem NOD32. http://www.nod32.cz
|
Odpovědět do diskuze na příspěvek číslo 14754
Zobrazit odpovědi na tento příspěvek
Zobrazit celé vlákno |
- Karel (194.228.185.28) --- 16. 2. 2006
Re: Mor plodu, trochu optimismu. (14673) (14727) (14740) (14751) (14752)
O tom postupu něco vím. Právě a bohužel.
Samozřejmě mluvím o posloupnosti:
1) doprohlédnutí okruhu původního ohniska
2) vytyčení nového okruhu a já budu v něm
3) pokud je v doletu nějaké nakažené (případně uhynulé)včelsvo, tak je jen otázka času, než to ty moje najdou.
Zvláště pokud k tomu bude přístup jako doposud.
Je to jen otázka času.
On stačí bod 2. Být v okruhu - tedy i "nesmět" prodávat med.
Jestli jsem správně četl stávající vyhlášky, tak se to nyní začíná nařizovat.
Na to, že jsem si teď do "důchodu" chystal takovou malou včelařskou "živnost", či přilepšení, je tato situace dostatečným důvodem k tomu, aby člověk zanechal investic a šel někam do fabriky.
|
Odpovědět do diskuze na příspěvek číslo 14753
Zobrazit odpovědi na tento příspěvek
Zobrazit celé vlákno |
- Gustimilián Pazderka (e-mailem) --- 16. 2. 2006
Re: Mor plodu, trochu optimismu. (14673) (14727) (14740) (14751)
Od: Karel : > To udělám za měsíc, až si půjdu žádat o povolení ke kočování. > Mám ale nepříjemné svrbění, že letos ušetřím za benzín. Pokud ho nebudu > potřebovat k podpalu. :-) ....... Jestli by jsi měl pozitivní nález ve vzorku na mor, SVS by tě o tomto měla urgentně informovat . Jestli tě neobešle, jsi v pohodě.
_gp_ http://vindex.ic.cz
|
Odpovědět do diskuze na příspěvek číslo 14752
Zobrazit odpovědi na tento příspěvek
Zobrazit celé vlákno |
- Karel (194.228.185.28) --- 16. 2. 2006
Re: Mor plodu, trochu optimismu. (14673) (14727) (14740)
gp:
Poradím ti. Zavolej, nebo si přímo zajdi na příslušný inspektorát SVS. Tam jsou (nevím jestli povinni) informace z první ruky.
......
To udělám za měsíc, až si půjdu žádat o povolení ke kočování.
Mám ale nepříjemné svrbění, že letos ušetřím za benzín. Pokud ho nebudu potřebovat k podpalu. :-)
Karel
|
Odpovědět do diskuze na příspěvek číslo 14751
Zobrazit odpovědi na tento příspěvek
Zobrazit celé vlákno |
- Karel (194.228.185.28) --- 16. 2. 2006
Re: panenské souše (14627) (14630) (14693) (14717) (14724) (14732)
Radek Krušina:
A) Ale je to nepřirozené, pokud ze zakladeného plástu něco přejde do medu?
B) Nebo až škodlivé?
.......
A) vzhledem k valstnostem medu přijímat pachy, chutě atd. je to přirozené
B) Pokud to nejsou zdraví škodlivé látky (a to asi většinou ne), tak to není škodlivé.
Já jsem jen napsal, že mým chuťovým buňkám to nechutná, a proto to nedělám.
A to o tom žvýkání souší, to byl pokus, o jaké chutě se může jednat.
Tak jako z některých spec. sudů nepřejdou do vína všechny "chutě", tak do medu jistě nepřijdou všechny chutě z minisoudečků = buněk plástu.
A je na osobním vkusu každého, o které chutě stojí a nestojí.
.........
Mám tady dvě skleničky koupené v obchodní síti. Jedna je tou "tmavou" chutí přímo nasáklá. Když dávám lidem vybrat dle chuti (a ne barvy) většinou se při ochutnání ušklíbne.
Toho /zneu/žívám a říkám:"Tak kdyby Vám tohle chutnalo, tak nemůžu sloužit, to musíte jít koupit do superobchodu XYZ". (A pak taky ukazuji barvu skleničky, a dodávám:"Ale tmavý je pěkně, tak jestli Vám jde spíš o barvu než o chuť je to ta správná volba.) Z toho usuzuji, že tato /pa/chuť nechutná větší skupině lidí.
|
Odpovědět do diskuze na příspěvek číslo 14750
Zobrazit odpovědi na tento příspěvek
Zobrazit celé vlákno |
- Gabriel Kominek (e-mailem) --- 16. 2. 2006
Re: Antwort: Re:Antwort: Vcelar je v pdf na webu (14742) (14743) (14744) (14746)
Konkretne na www.vcelari.sk , je to vo formáte pdf ,ale musíte mať nainštalovaný program Adobe Reader Gabi M.Kominek ----- Original Message ----- From: <M.Osusky/=/fritz.sk> To: "Vcelarska konference" <vcely/=/v.or.cz> Cc: "Vcelarska konference" <vcely/=/v.or.cz> Sent: Thursday, February 16, 2006 4:54 PM Subject: Antwort: Re:Antwort: Vcelar je v pdf na webu
na webe SZV
Gustimilián Pazderka <gupa/=/seznam.cz> 02/16/2006 04:08 PM Bitte antworten an "Vcelarska konference" <vcely/=/v.or.cz>
An Vcelarska konference <vcely/=/v.or.cz> Kopie
Thema Re:Antwort: Vcelar je v pdf na webu
M.Osusky: > tato moznost funguje uz asi pol roka. .........
Na webu ČSV?
_gp_ http://vindex.ic.cz
__________ Informacia od NOD32 1.1410 (20060215) __________
Tato sprava bola preverena antivirusovym systemom NOD32. http://www.eset.sk
|
Odpovědět do diskuze na příspěvek číslo 14748
Zobrazit odpovědi na tento příspěvek
Zobrazit celé vlákno |
- Gabriel Kominek (e-mailem) --- 16. 2. 2006
Re: Ze zakladenych sousi med horsi kvality? (14702) (14707) (14730) (14734) (14735) (14745)
Názov: Podávať med dojčaťu? Oblasť: DETSKÁ PORADŇA Autor: doc. MUDr. Darina Chovancová, CSc. Publikované: 28.10.2005 článok vyšiel v čísle: 11/2005 „Môj manžel je úspešný včelár. Máme doma výborný med. Nemôžem mojej 11-mesačnej dcérke Lucii natrieť med na chlebík?“ (Andrea zo Senice)
Med sa vyznačuje tým, že okrem toho, že je pomerne sladký, obsahuje aj veľké množstvo peľových alergénov. Keďže nie je vhodné, aby sme už v ranom detstve navykli dieťa na sladkú chuť, med pre dojča neodporúčame. Rovnako nie je vhodný aj z hľadiska možného vzniku alergie.
Dodatok od Gabi M.Kominka : moja dcéra je vydatá v Holandsku. Tam deťom do dvoch rokov nepodávajú med vôbec . Až neskôr ako sladidlo do ovsennej kaše, ktorá je každodennými raňajkami. Holanďania sú v tomto smere dosť opatrní. Med kupujú priamo od včelárov v mieste kde bývajú, je to kvetový med z plantáži hrušiek a jabloní a čiastočne repkový. Z dovozu majú tak do 30 druhov medov zo zámoria , ale to kupujú prisťahovalci z bývalých kolónii.
Po prekonaní detských chorôb , osýpky, kiahne a pod. med sa dáva na chlebík s maslom, do čaju . Pohoršene pôsobí naberať med lyžicou a tak ho konzumovať. Nechcú vôbec medovicové medy. Konkretne môj svat sa sťažoval na škriabanie v hrdle a med dcére vrátil.
Gabi M.Kominek
|
Odpovědět do diskuze na příspěvek číslo 14747
Zobrazit odpovědi na tento příspěvek
Zobrazit celé vlákno |
- (e-mailem) --- 16. 2. 2006
Antwort: Re:Antwort: Vcelar je v pdf na webu (14742) (14743) (14744)
na webe SZV
Gustimilián Pazderka <gupa/=/seznam.cz> 02/16/2006 04:08 PM Bitte antworten an "Vcelarska konference" <vcely/=/v.or.cz>
An Vcelarska konference <vcely/=/v.or.cz> Kopie
Thema Re:Antwort: Vcelar je v pdf na webu
M.Osusky: > tato moznost funguje uz asi pol roka. .........
Na webu ČSV?
_gp_ http://vindex.ic.cz
|
Odpovědět do diskuze na příspěvek číslo 14746
Zobrazit odpovědi na tento příspěvek
Zobrazit celé vlákno |
- Havlík (195.146.122.170) --- 16. 2. 2006
Re: Ze zakladenych sousi med horsi kvality? (14702) (14707) (14730) (14734) (14735)
Je to kvůli tomu, že tak malé děcka nemají skorem žádnou imunitu-na rozdíl od poslanců, a prý v USA s tím již byly problémy.Možná to není zbytečná opatrnost, ale spíš péče o zákazníka.Přátelé, nesnažme se zákazníkovi lhát-ani sami sobě!Chceme přece nabízet vynikající produkt, o jehož kvalitách jsme sami přesvědčeni a který má nejen vynikající chuť, ale zákazníkovi třeba i pomůže , ale v žádném případě mu nesmí uškodit!
|
Odpovědět do diskuze na příspěvek číslo 14745
Zobrazit odpovědi na tento příspěvek
Zobrazit celé vlákno |
- (e-mailem) --- 16. 2. 2006
Antwort: Vcelar je v pdf na webu (14742)
tato moznost funguje uz asi pol roka.
Matej
Gustimilián Pazderka <gupa/=/seznam.cz> 02/16/2006 04:00 PM Bitte antworten an "Vcelarska konference" <vcely/=/v.or.cz>
An vcely/=/v.or.cz Kopie
Thema Vcelar je v pdf na webu
Brouzdáním po internetu jsem narazil na zásadní odkaz. Jde o možnost stáhnout si v pdf souboru časopis slovenského Včelára. Přidal jsem jej samozřejmě do odkazů na Vindex.
Neusnulo ČSV na vavřínech?
_gp_ http://vindex.ic.cz
|
Odpovědět do diskuze na příspěvek číslo 14743
Zobrazit odpovědi na tento příspěvek
Zobrazit celé vlákno |
- Gustimilián Pazderka (e-mailem) --- 16. 2. 2006
Re: Mor plodu, trochu optimismu. (14673) (14727)
Od: Karel : > Dík za informaci. Konferenci sledují i další včelaři v okolí Dvora. > Je možné trochu konkretizovat tuto obec? Případně zamořenou oblast. > Mě osobně zajímá situce v severní části původního pásma. .......
Poradím ti. Zavolej, nebo si přímo zajdi na příslušný inspektorát SVS. Tam jsou (nevím jestli povinni) informace z první ruky.
_gp_ http://vindex.ic.cz
|
Odpovědět do diskuze na příspěvek číslo 14740
Zobrazit odpovědi na tento příspěvek
Zobrazit celé vlákno |
- Gustimilián Pazderka (e-mailem) --- 16. 2. 2006
Re: Ze zakladenych sousi med horsi kvality? (14702) (14707) (14730)
Od: Radek Kruina : > Jsi si jistý, že tato nemoc je důsledkem vytáčení medu ze zaplodovaných > souší a nemůže se objevit v medu z nezakladených. .......
Zřejmě toto bylo pojmuto jako otázka a ta jde vyřešit pokusy. Bohužel takovou otázkou se není možné jinak zabývat, než ve spojení náročným výzkumem kvality medu, která je u nás velmi bagatelizována běžným zájmovým chovem a organizovaností jako "přínosného zájmu". Také trh, který jak známo, nezajímá stěžejně nějaký med ze strdí. (viz. příspěvek A. Turčániho a myšlenka: ) ______ Turčáni: > Takto chov včiel už nie je možný, neuspeli by sme, i keď by sme vylisovali čistý med, ale v konkurencii by sme neobstáli.
_____ Není problém, aby vznikl v rámci nařízení a doporučení SVS a VÚ Vč. komerční nebo zájmový technologický postup pro získávání medu pouze ze strdí, ale kde není poptávka, není nabídka. A když by byla poptávka, trh ti dnes nabídne almužnu, protože cena takového medu by nebyla koncovým zákazníkem akceptovaná.
_gp_ http://vindex.ic.cz
|
Odpovědět do diskuze na příspěvek číslo 14738
Zobrazit odpovědi na tento příspěvek
Zobrazit celé vlákno |
- Eman (194.149.115.135) --- 16. 2. 2006
Re: Ze zakladenych sousi med horsi kvality? (14702) (14703) (14731)
Radek Krušina
>Jen bych rád věděl, jak je to s tou kvalitou medu ze
>zaplodovaných plástů.
Taky Gustimiliánovi fandím. Kdo ho napadá ať nenadává, ale přesvědčí argumenty. Každý si udělá názor kdo je kdo z několika slov.
S kvalitou medu to vidím takto. Pokud důkladný rozbor medu ukáže, že med splňuje požadavky potravinového zákona a vyhlášek o povolených látkách v medu (potravinách), není falšovaný, nastavovaný, pak ho lze považovat za kvalitní. Chápu, že všechno změřit nelze a jsou ingredience neměřitelné a také záleží na chuťových preferencích. Všechno se vyvíjí. Jsou lidé, co zásadně med nejedí. Hraje v tom roli psychika.
Přečtěte si:
http://www.quackwatch.org/01QuackeryRelatedTopics/DSH/bee.html
o celkem fundovaných názorech z jiného úhlu pohledu na "prospěšnost" včelích produktů. Je to něco zcela v rozporu s tím, co se u nás traduje. Každý něco tvrdí jenom proto, že to někde slyšel, četl, děda mu to tvrdil, tak to musí být pravda :-). Je to většinu jenom ideologie, mýty a pověry.
|
Odpovědět do diskuze na příspěvek číslo 14737
Zobrazit odpovědi na tento příspěvek
Zobrazit celé vlákno |
- Gustimilián Pazderka (e-mailem) --- 16. 2. 2006
Re: Ze zakladenych sousi med horsi kvality? (14702) (14707) (14730) (14734) (14735)
Pepane a to si říkáš včelař , když polemizuješ o něčem, očem asi nemáš ani páru? Zdraví novorozenců a kojenců je důležitější než kšeft s medem a nějakej tvůj pocit z produkce zdravého produktu. __________ > Od: Pepan: > to je neoddůvodněná opatrnost
___________ Od: Havl?k: > > také jsem již viděl na etiketě jednoho včelaře upozornění,že není vhodný > > pro děti do 6 měs. věku.
|
Odpovědět do diskuze na příspěvek číslo 14736
Zobrazit odpovědi na tento příspěvek
Zobrazit celé vlákno |
- Pepan (e-mailem) --- 16. 2. 2006
Re: Ze zakladenych sousi med horsi kvality? (14702) (14707) (14730) (14734)
to je neoddůvodněná opatrnost
Pepan
> ------------ Původní zpráva ------------ > Od: Havl?k <e-mail/=/nezadan> > Předmět: Re: Ze zakladenych sousi med horsi kvality? > Datum: 16.2.2006 13:44:05 > ---------------------------------------- > také jsem již viděl na etiketě jednoho včelaře upozornění,že není vhodný > pro děti do 6 měs. věku. > > >
|
Odpovědět do diskuze na příspěvek číslo 14735
Zobrazit odpovědi na tento příspěvek
Zobrazit celé vlákno |
- Radek Krušina (195.39.121.166) --- 16. 2. 2006
Re: panenské souše (14627) (14630) (14693) (14717) (14724)
Karel napsal:
>Jinak k diskuzi o chuti z plástů, ať si to každý vyzkouší, sežvýká kus plástu světlého až tmavého.
>S medem a bez medu, a uvidí.
>Ty chutě se předávají i částečně do medu.
>Na tom se snad shodneme, že med přejímá pachy a chutě z gum víček a sklenic atd..
Žvýkání plástu myslím bude něco jiného než vytočení medu odstředěním z buněk. Pokud tam něco přejde, bude toho podle mě míň.
Určitě se na to letos při vytáčení zaměřím.
Ale je to nepřirozené, pokud ze zakladeného plástu něco přejde do medu?
Nebo až škodlivé?
Vždyť při zahušťování je nektar řidší a zřejmě bude ochotný přijímat toho z plástu víc. A myslím, že včely med při zahušťování přemisťují a dávají ho tam, kde je zrovna místo.
Radek Krušina
|
Odpovědět do diskuze na příspěvek číslo 14732
Zobrazit odpovědi na tento příspěvek
Zobrazit celé vlákno |
- Radek Krušina (195.39.121.166) --- 16. 2. 2006
Re: Ze zakladenych sousi med horsi kvality? (14702) (14703)
Dezy napsal:
>Priateľ Gusta tu už popísal množstvo sprostostí, ktoré už pomali nikto nečíta.
>Je predpoklady sú ako analýza a tá dokázala hovno.
Já jeho příspěky čtu. A ostatní myslím taky. On se včelami živí (na rozdíl od většiny z nás), má o nich mnoho vědomostí které je ochoten dát k dispozici i jiným a věnuje včelaření spoustu času.
Fandím mu.
Jen bych rád věděl, jak je to s tou kvalitou medu ze zaplodovaných plástů.
Radek Krušina
|
Odpovědět do diskuze na příspěvek číslo 14731
Zobrazit odpovědi na tento příspěvek
Zobrazit celé vlákno |
- Radek Krušina (195.39.121.166) --- 16. 2. 2006
Re: Ze zakladenych sousi med horsi kvality? (14702) (14707)
Gustimilián Pazderka napsal:
>Podívej. Byly provedeny oficiálně výzkumy na přítomnost původce choroby Clostridium botulinum v medu. (Přidal, Včelí produkty)
>Je v něm skryt původce typu kojeneckoho botulizmu a to není žádná sranda.
>Některé analýzy přítomnost potvrdily, některé ho vyvrátily. Já mám teorii, že právě čistota a stáří stěn buněk může být s touto chorobou propojena,
>protože v pojednání ve stati o problému, kde není známo proč se někde nevyskytne a někde je vysoké CFU(počet kolonií na agaru), by to bylo možnou příčinou.
Jsi si jistý, že tato nemoc je důsledkem vytáčení medu ze zaplodovaných souší a nemůže se objevit v medu z nezakladených.
Původce této choroby zřejmě nejsou včely. Včely ho musí ho odněkud přinést.
Já bych našim děckám pro jistotu med do 1 roku nedával, i když by med pocházel z nezakladených souší. Při zahušťování nektar včely stejně nastrkají do všech volných buněk. Je jim jedno, že včelař vytáčí z nezakladených.
Radek Krušina
|
Odpovědět do diskuze na příspěvek číslo 14730
Zobrazit odpovědi na tento příspěvek
Zobrazit celé vlákno |
- Pepan (e-mailem) --- 16. 2. 2006
Re:Pastování medu jinak (14722)
tu konev napněnou do2/3 polož a vždy jak půjdeš okolo tak ji kousek odval a nemusíš nic vymýšlet a je to zadarmo
Pepan
> ------------ Původní zpráva ------------ > Od: Michal Pol <pol.michal/=/tiscali.cz> > Předmět: Pastování medu jinak > Datum: 16.2.2006 09:07:20 > ---------------------------------------- > Přátelé, mohlo by fungovat pastování medu tím, že bych konev postavil na > vibrační desku? > > Předpokládám, že postup při pastování tímto způsobem by byl podobný, jako u > klasického míchání - tzn. několikrát denně místo promíchat protřepat. V > případě protřepání by se do medu nezamíchal vzduch ani nečistoty a pěna by > mohla lépe vystoupat. > > mp > > > > > > >
|
Odpovědět do diskuze na příspěvek číslo 14729
Zobrazit odpovědi na tento příspěvek
Zobrazit celé vlákno |
- Radim Polášek (e-mailem) --- 16. 2. 2006
Re: vytáčení panenských souí (14638) (14666) (14692) (14725)
No když točím ručně, tak většinou točím "na doraz" těsně pod otáčky, kdy by medomet začal pochodovat a já ho už nemohl vlastní váhou udržet. Při motorovém pohonu musí být nějaká rezerva v otáčkách, než položím odvíčkováváný plást a dostanu se k poskakujícímu medometu, tak škoda už je udělána.
Co se týká odlišných chutí medu, med z úplně tmavých plástů, které už dávno měly skončit ve vařáku a které proti slunci prakticky neprosvítají, se mně zdá chuťově trochu jiný než z zanesených mezistěn. Z hnědých plástů, to je takových, které proti obloze prosvítají hnědě až žlutohnědě a jsou zaplodovávány dva, tři roky, to znamená okolo 10 vylíhnutých "plodů" je rozdíl chutí medu proti mezistěně nezjistitelný. Asi tak to připadá mně.
Vyplavený med - není tím myšlený med z meleciózních plástů, které nejde jinak vytočit, než že se plásty dlouhodobě máčí ve vodě a vytáčí teprve po částečném rozpuštění cementového melecitózního medu? Čistě teoreticky by byl takový medový roztok použitelný jen pokud by ty plásty s cementovým medem byly nezakladené mezistěny.
R. Polášek
----- Original Message ----- From: "Karel" <> To: "Včelařský mailing list" <vcely/=/v.or.cz> Sent: Thursday, February 16, 2006 11:02 AM Subject: Re: vytáčení panenských souí
> Arnošt Hrdina: > Zajímalo by mě, proč je s praskáním plástů problém právě při ručním > vytáčení > a ne při vytáčení pomocí motoru... ? > Arnošt > ....... > Asi jak u koho. U mně je to netrpělivostí, já nedokážu klikou točit dlouho > a pomalu. > Zatímco elektroniku si nastavím na pomalo a věnuji se odvíčkovávání. > U původního starého medometu jsem měl navíc asi nevyhovující (třecí) > převod.
|
Odpovědět do diskuze na příspěvek číslo 14728
Zobrazit odpovědi na tento příspěvek
Zobrazit celé vlákno |
- Karel (80.188.151.167) --- 16. 2. 2006
Re: Mor plodu, trochu optimismu. (14673)
Ing.Lejčar:
Bohužel, se stejnou úrovní zamoření se nalezla nově celá jedna
další obec. Čekají nás tedy na pozitivně indikovaných stanovištích znovu
prohlídky plodových plástů v březnu a dubnu, odebírání vzorků podezřelých
plástů, jejich zasílání do laboratoří a po potvrzení moru likvidace včelstev
a zařízení.
.........
Dík za informaci. Konferenci sledují i další včelaři v okolí Dvora.
Je možné trochu konkretizovat tuto obec? Případně zamořenou oblast.
Mě osobně zajímá situce v severní části původního pásma.
Děkuji. Karel Jiruš
|
Odpovědět do diskuze na příspěvek číslo 14727
Zobrazit odpovědi na tento příspěvek
Zobrazit celé vlákno |
- josef_Sroll (e-mailem) --- 16. 2. 2006
RE: panenské soue (14627) (14630) (14693) (14717)
... a pokud nemají jinou možnost, tak i na mezistěně postaví trubčí buňky bez ohledu na mezistěnu. Včela není malý spratek, kterého lze přemluvit řemenem. V knížkách lze najít údaje o tom, kolik medu a pylu se spotřebuje na tvorbu 1kg vosku. Nicméně "včelstvo, které nestaví v květu ovocných stromů, nedá v tom roce užitek". Skutečně, i silné zdravé včelstvo, pokud mu bráníme ve stavbě, dá výrazně podprůměrný výnos i v případě, když mu potlačíme rojovou náladu. Vypadá to, že pokud včela neprojde fází stavitelky, není ani dobrá létavka - sběratelka. Teoretická úspora medu, která by se spotřebovala při stavbě, se tak jaksi vymstí. Včely pro plod i zásoby upřednostňují dílo, ve kterém se již plodovalo. To je častá příčina neúspěchu při produkci plástečkového medu, u kterého přítomnost byť jediné košilky výrazně snižuje kvalitu výsledného produktu. Samozřejmě, jako dítko školou povinné jsem první plástečky vyrobil rozřezáním staré souše a jejich nacpáním do obdélníkových rámečků sbitých z louček z vyřazených úlových rámků. Celkem spolehlivá metoda. Vosk s košilkami jsme pak ve škole plivali okolo sebe, fuj. Pepa
|
Odpovědět do diskuze na příspěvek číslo 14726
Zobrazit odpovědi na tento příspěvek
Zobrazit celé vlákno |
- Karel (80.188.151.167) --- 16. 2. 2006
Re: vytáčení panenských souší (14638) (14666) (14692)
Arnošt Hrdina:
Zajímalo by mě, proč je s praskáním plástů problém právě při ručním vytáčení
a ne při vytáčení pomocí motoru... ?
Arnošt
........
Asi jak u koho. U mně je to netrpělivostí, já nedokážu klikou točit dlouho a pomalu.
Zatímco elektroniku si nastavím na pomalo a věnuji se odvíčkovávání.
U původního starého medometu jsem měl navíc asi nevyhovující (třecí) převod.
|
Odpovědět do diskuze na příspěvek číslo 14725
Zobrazit odpovědi na tento příspěvek
Zobrazit celé vlákno |
- Karel (80.188.151.167) --- 16. 2. 2006
Re: panenské soue (14627) (14630) (14693) (14717)
Pro Arnošta Hrdinu:
je otázkou jak rozumíme výrazu panenské dílo za panenské dílo se označuje veškeré dílo které ještš nevylo zanseno plodem dílo které vblovystavěno bez mezistěny je dílo divoké a vložímeli rámky již nadrátkované do roje tak nám i bez mezistěny podtaví jen dělničí plásty
Pepan
> ------------ Původní zpráva ------------
Takto to chápu i já a tak jsem to myslel a napsal.
Tamto by byla panenská divočina.
....
Jinak k diskuzi o chuti z plástů, ať si to každý vyzkouší, sežvýká kus plástu světlého až tmavého. S medem a bez medu, a uvidí.
Ty chutě se předávají i částečně do medu. Na tom se snad shodneme, že med přejímá pachy a chutě z gum víček a sklenic atd..
Já dokážu při vytáčení přežvýkat snad kilo medu a vosku.
Mé názory nikomu nevnucucji, každý má jiné senzorické buňky a jiný med. Od té doby, co mám el. pohon a není pro mně problém vytáčet světlé dílo, budu i nadále po stabilizování stavu včelstev intenzívně obmněňovat dílo.
Já v tom cítím velký rozdíl¨. Ať jej způsobuje cokoli. Med má chutnat, předevšim včelařovi. Zákazníci si svůj med najdou a vyberou. Ti co si vybírají jen podle barvy, tak dobře jim tak. Já mám radši poučeného zákazníka, a ten který se dá poučit, je můj člověk. A ten co ne, ten někde jinde nakupuje tamvý tekutý a je šťasten. Ať je.
Karel
|
Odpovědět do diskuze na příspěvek číslo 14724
Zobrazit odpovědi na tento příspěvek
Zobrazit celé vlákno |
- Antonín Bojanovský (e-mailem) --- 16. 2. 2006
RE: A.Turčáni (14711) (14718) (14719) (14720)
Ano, stačí však jednoduše se zaregistrovat se(přezdívka+heslo) a přístup bude umožněn, fotogaléria se zobrazí. A.Bojanovský
-----Original Message----- From: Janura [mailto:elektro/=/janura.sk] Sent: Thursday, February 16, 2006 8:44 AM To: Vcelarska konference Subject: RE: A.Turčáni to je len pre registrovanych ?
|
Odpovědět do diskuze na příspěvek číslo 14723
Zobrazit odpovědi na tento příspěvek
Zobrazit celé vlákno |
- Michal Pol (e-mailem) --- 16. 2. 2006
Pastování medu jinak
Přátelé, mohlo by fungovat pastování medu tím, že bych konev postavil na vibrační desku?
Předpokládám, že postup při pastování tímto způsobem by byl podobný, jako u klasického míchání - tzn. několikrát denně místo promíchat protřepat. V případě protřepání by se do medu nezamíchal vzduch ani nečistoty a pěna by mohla lépe vystoupat.
mp
|
Odpovědět do diskuze na příspěvek číslo 14722
Zobrazit odpovědi na tento příspěvek
Zobrazit celé vlákno |
- Radek Krušina (195.39.121.166) --- 16. 2. 2006
Re: Ze zakladenych sousi med horsi kvality? (14702) (14703) (14704)
Stonjek napsal:
>Musím se Gustava zastat.Je to tak. Z černých souší je med horší kvality a barvy. /Chuť vůně/
>V Dole jsem na jakési přednášce dr. Kamlera vyslechl názor, že med získaný vyplavením ze starých plástů se nedá použít ani na vaření medoviny.
>Ale kdo nechce, neslyší.
Zajímá mě to.
Co je to vyplavování medu?
Zkoumají to v Dole nebo je to soukromý názor dr. Kamlera?
Pokud je to pravda, proč toho není plné včelařství a není to doloženo tabulkami, jak to požaduje Gustav po veterině?
Ta medovina je tím nějak zdravorně závadná, nebo jen chutná jinak?
Zatím jsem kromě tvrzení jednotlivých včelařů neviděl žádný seriózní argument o nekvalitnosti medu ze zakladených souší.
I Gustav nakonec napsal, jak jsem to pochopil, že myslel včelaře, kteří dílo pravidelně neobnovují.
Ale jaké další látky se do tmavých souší dostávají, než zase jen košilky a exkrementy larev, které jsou i v žemlových souších (samozřejmě mimo léčiva)? zřejmě propolis, jak napsal a Turčáni.
Možná jde jen o míru, vždyť dílo providelně obnovuje absolutní většina včelařů. Těch, kdo používají do medníků jen nezakladené souše podle mě moc není. A takto to vypadá, že každý, kdo používá souše zakladené ja vlastně čuně, a nabízí zákazníkům nekvalitní med.
Radek Krušina
|
Odpovědět do diskuze na příspěvek číslo 14721
Zobrazit odpovědi na tento příspěvek
Zobrazit celé vlákno |
- Janura (e-mailem) --- 16. 2. 2006
RE: A.Turčáni (14711) (14718) (14719)
to je len pre registrovanych ?
Pista
-----Original Message----- From: Gabriel Kominek [mailto:kominek/=/ives.vs.sk] Sent: Thursday, February 16, 2006 8:35 AM To: Vcelarska konference Subject: A.Turčáni
Vážení priatelia včelári ! Pozrite sa prosím na www.vcely.sk , v hlavnom MENU , Fotogaléria, včelnica pána Antona Turčániho zo Zavady v okrese Veľký Krtíš. Je to len zlomok nápadov toho , nie" šamana ", ale skúseného majstra včelára. Jednak jeho úle PUT -B-10 a spústa drobných nápadov, oplodniačikov a pod.
Gabi M.Kominek
__________ Informacia od NOD32 1.1408 (20060214) __________
Tato sprava bola preverena antivirusovym systemom NOD32. http://www.eset.sk
|
Odpovědět do diskuze na příspěvek číslo 14720
Zobrazit odpovědi na tento příspěvek
Zobrazit celé vlákno |
- Gabriel Kominek (e-mailem) --- 16. 2. 2006
A.Turčáni (14711) (14718)
Vážení priatelia včelári ! Pozrite sa prosím na www.vcely.sk , v hlavnom MENU , Fotogaléria, včelnica pána Antona Turčániho zo Zavady v okrese Veľký Krtíš. Je to len zlomok nápadov toho , nie" šamana ", ale skúseného majstra včelára. Jednak jeho úle PUT -B-10 a spústa drobných nápadov, oplodniačikov a pod.
Gabi M.Kominek
|
Odpovědět do diskuze na příspěvek číslo 14719
Zobrazit odpovědi na tento příspěvek
Zobrazit celé vlákno |
- Pepan (e-mailem) --- 16. 2. 2006
Re:pl?ste?kov? med (14711)
múj děda měl speciální úl na výrobu plástečkového medu vkládaly se do medniku na jednoduchou konstrukci jednotlivé ráměčky přibližně 12×12cm ve dvou ředách do tří sloupců bohužel ale již neexistuje a jájiž nic podobného neviděl
Pepan
> ------------ Původní zpráva ------------ > Od: P.K. <e-mail/=/nezadan> > Předmět: pl?ste?kov? med > Datum: 15.2.2006 19:59:40 > ---------------------------------------- > jinak sem viděl i plný rámek jen s 5 šestihranými otvory pro vložení > mezistěny s potravinářského vosku : > > na západě populární ,teda až na ten plast dobrej nápad > > http://www.beeosphere.com/Default.aspx?tabid=227 > > >
|
Odpovědět do diskuze na příspěvek číslo 14718
Zobrazit odpovědi na tento příspěvek
Zobrazit celé vlákno |
- Pepan (e-mailem) --- 16. 2. 2006
Re: panenské soue (14627) (14630) (14693)
je otázkou jak rozumíme výrazu panenské dílo za panenské dílo se označuje veškeré dílo které ještš nevylo zanseno plodem dílo které vblovystavěno bez mezistěny je dílo divoké a vložímeli rámky již nadrátkované do roje tak nám i bez mezistěny podtaví jen dělničí plásty
Pepan
> ------------ Původní zpráva ------------ > Od: Ing. Arnošt Hrdina <arnost.hrdina/=/ais.cz> > Předmět: Re: panenské soue > Datum: 15.2.2006 13:05:05 > ---------------------------------------- > Mluvíš slutečně o panenských souších a nikoli o dosud nezakladených > vystavěných mezistěnách? To je trošku rozdíl. Obzvlášť pri vytáčení. > Skutečně vytáčíš "panenské dílo" !? > To by mě technoligicky zajímalo, když to není ani nadrátkované.... u nízkých > rámků bych tomu věřil, ale u výšek rámku 24cm apod ??? > Navíc panenské dílo je povětšinou trubčina a včely do něj zanášejí med jen > když je nával snůšky a málokdy tam mám zavíčkovaný med. > > Nemícháme tu hrušky s jablky? > > Arnošt > > ----- Original Message ----- > From: "Karel" <karel.jirus/=/seznam.cz> > To: "Včelařský mailing list" <vcely/=/v.or.cz> > > > Bez problémů je přidávám do plodiště v období, kdy je možné již přidávat > mezistěny. > > Protože rozšiřuji, jsem nucen vytáčet i z panenských souší. Mám obyč. starý > 12V pohon a daří se mi květové medy vytáčet i bez většího poškození. Když > se takto vytočený plást přidá do plodiště, včely jej hned berou do péče a > matka při vhodném umístění i zaklade. > > Někdo doporučuje nedostavěné plásty nechat změknout na sluníčku, ale já > jsem nutnost tohoto kroku nezjistil. V plodišti je větší teplo. > Karel > > > >
|
Odpovědět do diskuze na příspěvek číslo 14717
Zobrazit odpovědi na tento příspěvek
Zobrazit celé vlákno |
- Pepan (e-mailem) --- 16. 2. 2006
Re: panensk? soue (14638) (14666) (14667) (14674) (14677)
> ------------ Původní zpráva ------------ > Od: Radek Kruina <radek.krusina/=/atlas.cz> > Předmět: Re: panensk? soue > Datum: 15.2.2006 10:46:22 > ---------------------------------------- > Pavel Votrubec napsal: > >> Má to ještě jednu nevýhodu -)) > >> Když mám světlé souše v medníkách, tak mám světlý med. Znám jednoho, > který > >> má černé souše a med prodává jako tmavý, medovicový. > > >Tomu snad sám nevěříš..... co jsi ted napsal.. to je snad černý humor > > Souhlasím s Pavlem Votrubcem. > Chtěl bych se zeptat, kdo vlastně máte osobní zkušenosti s tím, že z > tmavých souší je med jiné chuti nebo barvy než ze světlých? > Osobně jsem nikdy nepozoroval ani jinou barvu ani jinou chuť. > Možná jsem slepý, nebo mi neslouží chuťové buňky. > Možná je to tím, že jsem to nikdy vědomě nesledoval. > Ale pokud na tom něco je, musí se to vědomě dlouhodobě testovat a zaměřit > se na to. Běžně si toho člověk vůbec nevšimne. > Navíc ve starší včelařské literatuře se doporučovalo mít v medníku tmavší > plásty kvůli pevnosti. >
Já jsem to dělal. Prosvoji ptřebu jsem vytáčel med jen z panenského voští na druhém medometu. výsledekem byly podlemého soudu dva totožně vyhlížející i chutnající medy a ujednoho jen tovědomí , že je bez zbytků léčiv
Pepan > Radek Krušina > > >
|
Odpovědět do diskuze na příspěvek číslo 14716
Zobrazit odpovědi na tento příspěvek
Zobrazit celé vlákno |
- Eman (194.149.115.135) --- 16. 2. 2006
Re: Sedimentace a kvaení medu v nádobě (14546) (14549) (14552) (14558) (14559) (14713)
Souhlas. hustomer nebrat. Refraktometr je dobra investice. Naucis se s nim urcovat hustotu medu podle zpusobu vtekani medu do hladiny (maslickovani) a pohledem na teplomer.
Nemate tu nekdo prebytecny refraktometr na zjistovani cukernatosti mostu?
Priatelovi Turcanimu by som chcel vela podakovat za perfektny prispevok 14712, predovsetkym jeho zaver.
=====================
Jan Cervenka
ten hustomer za 160 kc nedopurucuji, (takovy ten skleneny valec naplneny kovem), k memu uzasu, po premereni refraktometrem mel med co mi nameril hustomer 22 % 18 a co mi nameril 18 % 21
|
Odpovědět do diskuze na příspěvek číslo 14715
Zobrazit odpovědi na tento příspěvek
Zobrazit celé vlákno |
- Gustimilián Pazderka (e-mailem) --- 15. 2. 2006
Re: Ze zakladenych sousi med horsi kvality? (14702) (14707) (14708) (14712)
Od: Anton Turcani :
> Čiastočne som sa vo Vašich komentároch > dozvedel že voda čierna, no nedozvedel som sa prečo a z čoho, aspoň nie > všetky príčiny. A práve čierna farba a ostrá chuť medu pochádza od > prítomnosti propolisu, ktorý včely používajú na dezinfekciu vnútra bunky, v > ktorej včely vychovávajú plod.
> To, že včely poťahujú vrstvičkou propolisu aj > novovystavaný plást, zistíme jednoduchým pokusom. Vložte panenský plást > niekoľko rokov po sebe vo včelstve bez jeho zaplodovania, potom ho vložte > na vyčistený tanier v slnečnom tavidle, zistíte, že ten plást nie je z > čistého vosku, ale na plechovom tanieri ostane vrstva propolisu, akoby > odlačky jednotlivých buniek. .............
Nechci hledat problém . Ale u toho nezaplodovovaného plástu bych to typoval na propolis zanešenej pohybem noh včel po prostředí úlu a sedimedt z nektaru. Něco podobného je vidět při silně pylové (např. slunečnicové) snůšce jasně.
To, jestli skutečně potahují včely po vyběhnutí plodu nějakou nanovrstvou "leštěnky" s příměsí propolisu nedokazuje, že ji med posléze nenaruší a nedostane se ke zbytkům exrementů od larev atp.
_gp_ http://vindex.ic.cz
|
Odpovědět do diskuze na příspěvek číslo 14714
Zobrazit odpovědi na tento příspěvek
Zobrazit celé vlákno |
Celkem je ve Včelařské konferenci již 78508 příspěvků(zde zobrazeno 61 příspěvků, od č. 14714 do č. 14774)
Několik rad pro badatele v archivu Včelařské konference.
Pro zobrazení starších příspěvků (a pro pohyb v jejich frontě) je určeno speciální okno,
které je dostupné pod názvem "Archiv Včelařské konference" (příspěvky se v něm zobrazují tak, že nejstarší
jsou nahoře a novější dole). Ve frontě příspěvků je možnost se pohybovat příslušnými povely
(pro začátek kliknětě na
"nejstarší", aby se Vám ukázaly první příspěvky, jimiž konference začíná, a pak klikejte na "novější",
čímž se Vám vždy zobrazí várka novějších 60 příspěvků; jednotlivé příspěvky lze na
tomto archivním zobrazení číst od horního konce webu (kde jsou starší) a postupovat směrem dolu (kde jsou novější).
Nejnovější - Novější - Starší - Nejstarší
Klikněte sem pro nápovědu