78405
Včelařská konference
(Internetová stránka otevírající prostor pro komunikaci včelařů)
Zběžné zobrazeníPodrobné zobrazeníPříspěvky do konference:
(nejnovější jsou hned zde nahoře)
- Radim Polášek (e-mailem) --- 16. 2. 2006
Re: vytáčení panenských souí (14638) (14666) (14692) (14725)
No když točím ručně, tak většinou točím "na doraz" těsně pod otáčky, kdy by medomet začal pochodovat a já ho už nemohl vlastní váhou udržet. Při motorovém pohonu musí být nějaká rezerva v otáčkách, než položím odvíčkováváný plást a dostanu se k poskakujícímu medometu, tak škoda už je udělána.
Co se týká odlišných chutí medu, med z úplně tmavých plástů, které už dávno měly skončit ve vařáku a které proti slunci prakticky neprosvítají, se mně zdá chuťově trochu jiný než z zanesených mezistěn. Z hnědých plástů, to je takových, které proti obloze prosvítají hnědě až žlutohnědě a jsou zaplodovávány dva, tři roky, to znamená okolo 10 vylíhnutých "plodů" je rozdíl chutí medu proti mezistěně nezjistitelný. Asi tak to připadá mně.
Vyplavený med - není tím myšlený med z meleciózních plástů, které nejde jinak vytočit, než že se plásty dlouhodobě máčí ve vodě a vytáčí teprve po částečném rozpuštění cementového melecitózního medu? Čistě teoreticky by byl takový medový roztok použitelný jen pokud by ty plásty s cementovým medem byly nezakladené mezistěny.
R. Polášek
----- Original Message ----- From: "Karel" <> To: "Včelařský mailing list" <vcely/=/v.or.cz> Sent: Thursday, February 16, 2006 11:02 AM Subject: Re: vytáčení panenských souí
> Arnošt Hrdina: > Zajímalo by mě, proč je s praskáním plástů problém právě při ručním > vytáčení > a ne při vytáčení pomocí motoru... ? > Arnošt > ....... > Asi jak u koho. U mně je to netrpělivostí, já nedokážu klikou točit dlouho > a pomalu. > Zatímco elektroniku si nastavím na pomalo a věnuji se odvíčkovávání. > U původního starého medometu jsem měl navíc asi nevyhovující (třecí) > převod.
|
Odpovědět do diskuze na příspěvek číslo 14728
Zobrazit odpovědi na tento příspěvek
Zobrazit celé vlákno |
Všechny správně vytvořené příspěvky na toto téma
Klikněte sem pro nápovědu