78619
Včelařská konference
(Internetová stránka otevírající prostor pro komunikaci včelařů)
Zběžné zobrazeníPodrobné zobrazeníPříspěvky do konference:
(nejnovější jsou hned zde nahoře)
- tata --- 14. 8. 2002
Re: Lisovaný med x medomet a oxidace? (1477) (1499) (1511) (1523) (1530) (1534) (1535)
Již jsem o tom něco četl. ALE. Lisování medu již u nás zakázalo jeho veličenstvo císař v kolem roku 1910. Hrozí totiž že tam bude vylisován i plod. To je ale ještě praktikováno v mnoha státech dokonce i v Evropě. Dokonce existují praktiky , že se celé včelstvo vysíří a dílo se pak vhodí všechno do lisu. Takový med bude určitě obsahovat i větší množství proteinů. Potom ovšem musí sklenice být plná neboť by mohlo dojít k hnilobnému procesu. Jen nevím jak by se na to tvářil náš zákazník kdyby znal původ a způsob získávání tohoto medu
----- Original Message ----- From: "Jan Čáp" <capjan/=/vol.cz> To: "Vcelarska konference" <vcely/=/v.or.cz> Sent: Monday, August 12, 2002 8:48 AM Subject: Lisovaný med x medomet a oxidace?
> Přátelé, > > na několika webech zabývajících se loučkovými úly (TBH - Top Bar Hives) jsem > se dočetl, že nutnost med lisovat (praktická nemožnost vytáčení přirozeně > stavěných plástů) může být chápána jako výhoda i v tom smyslu, že lisovaný > med neztrácí na kvalitě díky podstatně menšímu kontaktu se vzduchem, než při > vystříkání na stěny medometu a také prý obsahuje více pylu než vytáčený med. > > Dokonce jsem v aktuálním katalogu dánské firmy SWIENTY našel stránku > nabízející klasické lisy na ovoce pro lisování medu spolu s nabídkou sklenic > se speciálními víčky, které jdou plnit na 100% - prý aby neobsahovaly žádný > vzduch a balení tak neznehodnocovalo exkluzivní lisovaný med. > > Co si o tom myslíte? > > J. Čáp, Tábor > > > >
|
Odpovědět do diskuze na příspěvek číslo 1550
Zobrazit odpovědi na tento příspěvek
Zobrazit celé vlákno |
Všechny správně vytvořené příspěvky na toto téma
Klikněte sem pro nápovědu