- (e-mailem) --- 31. 3. 2006
Re: kvaseni cukru (15556) (15560)
Da se to presne spocitat podle chemicke rovnice kvaseni cukru (sacharozy). Je to ale jen nejvyssi mozne teoreticke mnozstvi, protoze v praxi je to jinak. Rada biologickych okolnosti vede k tomu, ze kvasinky veskery cukr nezkvasi. Casto umrou z upracovani driv chudery.
Co ty otazniky v subjektu?
D. Helmut
--- Original Nachricht --- Absender: Michal Datum: 30.03.2006 19:08 > Pokusim se odpovedet na dotaz kolik je potreba cukru na vyrobu 1 litru 40% > alkoholu. Nejdrive si prepocitame kolik to je litru 100% alkoholu, to by > melo byt podle trojclenky = 1*40/100 = 0,4litru 100% alkoholu. Pak bysme si > vypocitali, kolik je 0,4 litru etanolu, kilogramu ethanolu. (hustota > ethanolu je asi 0,8 g/ml;kg/l), tak tedy hmotnost bude objem krat hustota > =0,4*0,8= 0,32kg. > Pri kvaseni cukru na ethanol je bilance asi takova, ze z jednoho kg cukru > vznikne 0,5 kg ehanolu + 0,5 kg oxidu uhliciteho, potom tedy mnozstvi cukru > na 0,32 kg ethanolu by melo byt dvakrat vetsi, tedy 0,64 kg cukru. > (je ale nutno jeste mozna uvazit nejake mnozstvi cukru ktere se spotrebuje > na rust kvasinek a jejich existenci, a take, ze cukr neni 100%, ale > obsahuje mozna do 2% vody (nevim to presne)). Taky je asi dobry vzit v > uvahu, ze kvasny roztok nemusi byt dokvasen do nuloveho obsahu cukru, a > taky vzit mozna jeste nejake ztraty pri odparu pri kvaseni, a pak pri > destilaci. > Nakonec asi teda uvazovat ze na 1 litr 40% ethanolu bude potreba asi kolem > 0,7kg cukru (coz by uvazovalo asi 9% cukru nevyuziteho na ethanol) > > S pozdravem Michal > PS: Snad sem neplacal nejaky hlouposti, prosim dalsi ucastniky konference o > pripadne opraveni. Dekuji > > >
|
Odpovědět do diskuze na příspěvek číslo 15569
Zobrazit odpovědi na tento příspěvek
Zobrazit celé vlákno |