78139

Včelařská konference

(Internetová stránka otevírající prostor pro komunikaci včelařů)


Zběžné zobrazení

Podrobné zobrazení

Příspěvky do konference:
(nejnovější jsou hned zde nahoře)



Pepan (e-mailem) --- 23. 6. 2006
Re: Obasah vody v medu x kvaen? (17230) (17231) (17232)

I kvasinky potřebují k životu vodu a po určité době uhynou žízní proto se stane že bývá poškozená jen slabá vrstvička ve sklenici a je to také odvislé od toho jak je med vyzrálý to znamená kolik obsahuje látek dodaných včelami.

Pepan

> ------------ Původní zpráva ------------
> Od: Karel <e-mail/=/nezadan>
> Předmět: Re: Obasah vody v medu x kvaen?
> Datum: 23.6.2006 08:09:14
> ----------------------------------------
> Letos si koupím refraktometr. Po zkušenostech z loňska.
>
> Med jeem vytočili, stočili do sklenic, hermeticky je uzavřeli. Med
> zkrystalizoval, vše vypadalo O.K.
>
> Ale pak se začaly krystaly "přeskupovat", dělaly se tam hrudky a oblasti
> mezi nimi se vyplňovaly tmavším tekutým medem. A ten pak začal kvasit.
> Slyšel jsem něco o mezikrystalické vodě.
> Tedy hned všechny takto mírně chycené sklenice jsem dal na jaře včelám k
> doplnění zásob. Včely nejdříve odsály tekutou fázi a pak ten med byl
> náznaku kvašení a chuťově celkem bez vady.
> Takže je možné, že by se i celkově nízký obsah vody dokázal lokálně
> přesunout a umožnil kvašení?
>
> Děkuji za případné vysvětlení. Karel
>
>
>

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 17236


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

Následující:zak - Zkouska a jine reseni problemu moru
Předchozí:Karel - Re: Zkouka


Všechny správně vytvořené příspěvky na toto téma





Klikněte sem pro nápovědu