78251

Včelařská konference

(Internetová stránka otevírající prostor pro komunikaci včelařů)


Zběžné zobrazení

Podrobné zobrazení

Příspěvky do konference:
(nejnovější jsou hned zde nahoře)



(e-mailem) --- 7. 1. 2007
Re: med a mikrovlnka (20001) (20002) (20003) (20008) (20011) (20013) (20016) (20021) (20025) (20026)

K této teorii bych se sám přiklonil. Osobně úspěšně používám mikrovnku k desinfekci výsevného substrátu pro výsev zvláště drahých a choulostivých semen

Pepan

> ------------ Původní zpráva ------------
> Od: Petr Lokvenc <lokvenc.petr/=/volny.cz>
> Předmět: Re: med a mikrovlnka
> Datum: 07.1.2007 16:46:34
> ----------------------------------------
> Tak nevím, přátelé.
> Někde jsem četl, že mikrovlnka ničí léčivé látky medu "již na molekulární
> úrovni". Netuším sice, co ten termín ve skutečnosti znamená, domnívám se
> ale, že by bylo v tomhle případě lépe nechat si vysvětlit problematiku medu
> a mikrovlnky od některého skutečného odborníka- například z výzkumáku v
> Dole - než šířit vlastní teorie. Netvrdím, že musejí být chybné, pokud ale
> náhodou jsou, mohlo by jejich akceptování jinými včelaři napáchat dost
> škody.
> S přátelským pozdravem a prosbou o nekamenování :-)
> Petr.
>
> ----- Original Message -----
> From: "Karel" <karel.jirus/=/seznam.cz>
> To: "Včelařský mailing list" <vcely/=/v.or.cz>
> Sent: Sunday, January 07, 2007 4:24 PM
> Subject: Re: med a mikrovlnka
>
>
> Myslím, že v tom
> zbytkovém roztoku jsou rozpuštěny všechny cenné látky medu. Mikrovlné
> zážení
> ohřívá jenom ten zbytkový roztok mezi krystaly cukrů, takže dochází
> nekontrolovaně k místnímu přehřátí roztoku a k zničení těch cenných látek.
> R. Polášek
> ....
> To stojí za úvahu. Med je poměrně málo vodivý a odvod tepla z těchto
> "mikrozon" nemusí být dokonalý. Ale pokud by zde působil jen pouhý faktor
> přehřátí, je asi poměrně snadná pomoc. Zahřívat na minimální výkon. Naše
> mikrovlnka doma při přepnutí na minimum - 1. nebo 2. stupeň pracuje podle
> zvuku v pulzním režimu, tedy dá se usuzovat, že k odvodu tepla je
> dostatečný čas.
> Druhá otázka, která se naskýtá je, že nic neprobíhá okamžitě a i degradační
> procesy potřebují čas. Nejsem chemik a tak to nedokážu odhadnout, jestli se
> jedná o ms nebo o sekundy.
> Pokud to budeme tak přísně brát, musely by jsme zavrhnout i další ohřevy,
> kdy med přichází do kontaktu s tělesy teplejšími 50st. To bude asi i případ
> oné topné spirály. Nepracoval jsme s ní, ale odhaduji, že její povrch i v
> medu dosáhne vyšší teploty.
> Jinak o HMF jsem dosud četl, že je jedovatá jen pro včely. lidem ne.
>
> Když nemám v provozu kachlová kamna, u kterých ohřívám med sálavým teplem,
> tak používám ohřev v mikrovlnce nastavené na 1. nebo druhý stupeň, podle
> velikosti sklenice. Vzhledem k velmi pomalému ohřevu odhaduji, že nějaká
> lokální ohniska významně vyšších teplot nevznikají. A ke všemu jsem to
> dělal pro zákazníky, kteří si nic nedali vysvětlit a chtěli ten "med bez
> cukru". (Kdo chce kam, pomozme mu tam. :-)
> Karel
>
>
>
>
>

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 20046


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

Následující:P.K. - Re: počasí
Předchozí:Josef.Mensik - Re: med a mikrovlnka - med bez cukru


Všechny správně vytvořené příspěvky na toto téma





Klikněte sem pro nápovědu