- Radim Polá?ek (e-mailem) --- 27. 3. 2007
Re: medovina (21802)
Dostatečně velký demižon s medovinou si udržuje stálou teplotu, i když teplota kolem něho kolísá.Řekl bych tak od 30 - 50 litrů. Viděl jsem už i kvasit demižony, konkrétně s ovocným vínem v létě venku ve stínu pod stromy a vyšlo to dobře. U malých nádob ta termokomora bude asi vhodná. Optimální teplotu při kvašení z hlavy neznám, ale pokud je v nádobě dostatečně silné kvašení, kvasinky vyrábějí dost tepla, aby udrželo nějakou vyšší teplotu. Třeba pro 50 litrovou nádobu je vhodné kvasinky rozkvasit nejdřív nějaký den v půl litru, z toho rozkvasit pořádně dalších pár dnů třeba malý 5 litrový demižon někde v teple a teprve potom připravit 50 litrů kvasu na medovinu teplého tak 25, 30 st C a ten rozkvašený demižon tam vlít. Nádobu pak třeba zaizolovat omotanými hadry a sledovat teplotu a případně ji regulovat tím omotáním.
R. Polášek
----- Original Message ----- From: "Luká Musil" <lukas_musil/=/centrum.cz> To: "Včelařský mailing list" <vcely/=/v.or.cz> Sent: Tuesday, March 27, 2007 8:25 AM Subject: medovina
> Dobrý den,rád bych Vás požádal o několik rad.Rád bych si s dědou zkusil > připravit medovinu.Nicméně jsem absolutní začátečník,takže jakákoli rada je > pro mě cenná. > 1)v konfereni jsem četl, že někdo používá pro stálou teplotu > termokomoru,jde o to,že z informací, které jsem se dočetl je teplota při > kvašení (stálá teplota) dost důležitá.Mohl by mi někdo napsat příklady míst > v rodinném domku,kde toho docílil,doopravdy nevím,kam ji dát,když nebudu > přemýšlet o speciální komoře, kterou bohužel nemám,nebo je možné použít > nějakou skříň nebo něco co by se dalo odizolovat? > 2)co se týče kvasinek, chtěli jsme na doporučení jednoho známého použít > hlubokoprokvašující kvasinky.Jaký je rozdíl mezi nimi a těmí obyčejnými? > Děkuji za jakoukoli pomoc, > S pozdravem, Lukáš Musil
|
Odpovědět do diskuze na příspěvek číslo 21808
Zobrazit odpovědi na tento příspěvek
Zobrazit celé vlákno |