78615
Včelařská konference
(Internetová stránka otevírající prostor pro komunikaci včelařů)
Zběžné zobrazeníPodrobné zobrazeníPříspěvky do konference:
(nejnovější jsou hned zde nahoře)
- (e-mailem) --- 30. 7. 2007
Re: sluneční tavidlo (24035) (24037) (24038)
zvařáu na vosk bývá vosk tmavý a nepovažuje se to za závadu při přetavení zežloutne
> ------------ Původní zpráva ------------ > Od: Tomáš Heřman <Herman.T/=/seznam.cz> > Předmět: Re: sluneční tavidlo > Datum: 30.7.2007 12:38:15 > ---------------------------------------- > Vcera jsem zrovna tavil vosk, vicka a panenske dilo rozehrivam s vodou na plotne > a cedim pres starou zaclonu (myslim ze je silonova?) - ma jemnounka ocka. > Zkusil jsem i stare souse a fungovalo to pekne, lepe nez ve varaku na vosk - z > toho mam tmavy vosk a nevim proc? Muze to mit souvislost s zminovanym varem > vosku?? > Kazdopadne ta zaclona mi funguje splehlive, lepe nez jemny cednik, pak ji staci > jen prolit varici vodou a pouzit znovu. > > > T.H. > > > > > Plátýnko by asi nefungovalo. Je možné hrubé nečistoty již při tavení > > zachycovat například kouskem kovové mateří mřížky. Jemné nečistoty pak > > odstraňuji tak, že vosk přetavím ve vodě (pozor, aby se nevařil) a nechám co > > nejpomaleji vychladnout. Nečistoty se usadí na spodku voskového koláče a lze > > je odstranit špachtlí nebo nožem. Nádoba, ve které se vosk ve vodě bude > > přetavovat, nesmí být železná s oprýskaným glejtem - zahřátý vosk by se > > železem reagoval a znehodnocoval by se. Také by se neměla nahoru zužovat > > nebo mít nahoře obroučku vylisovanou dovnitř, jak už některé hrnky mívají, > > kvůli snadnému vyklopení vystydlého koláče. S vyklopením nepospíchat, > > nejlépe je počkat až do druhého dne, protože vosk stydne pomalu od shora > > dolů a dokud není studený, tak plynule přechází do vody a vylila byste s > > vodou i část vosku, nehledě na to., že by ani nedošlo k onomu usazení > > nečistot. > > S pozdravem Petr. > > > > >
|
Odpovědět do diskuze na příspěvek číslo 24046
Zobrazit odpovědi na tento příspěvek
Zobrazit celé vlákno |
Všechny správně vytvořené příspěvky na toto téma
Klikněte sem pro nápovědu