78721
Včelařská konference
(Internetová stránka otevírající prostor pro komunikaci včelařů)
Zběžné zobrazeníPodrobné zobrazeníPříspěvky do konference:
(nejnovější jsou hned zde nahoře)
|  (e-mailem) --- 6. 2. 2008Re: Neklidn? zimov?n? (27130) (27133) (27148) (27182) (27183)
 Zapomněl jsem dodat že stejně přijdu tak o jedno z třiceti
 Pepan
 
 > ------------ Původní zpráva ------------
 > Od:  <Josef.Mensik/=/seznam.cz>
 > Předmět: Re: Neklidn? zimov?n?
 > Datum: 06.2.2008 22:58:28
 > ----------------------------------------
 > Občas se to stane , že některé včelstvo které dlouho plodovalo na podzim v
 > podstatě při krmení buď oloupené nebo pro svoji slabost si málo uložilo zásob na
 > zimu je před smrtí hladem  vždy jsem to v lednu nebo únoru vyřešil jen medem
 > Nikdy jsem ho nerozehříval Tak jak byl jsem ho asi v centymertové vrstvě
 > napatlal na fólii nechal ztuhnout aby se s tím dobře manipulovalo a jednoduše
 > jsem to plácnul na rámečky fólijí nahoru   hladové včely sice sedí na horních
 > loučkách ale jak mile odděláte strop tak do hodiny se stáhnou mezi rámky pak tam
 > dám ten med a hotovo skoušel jsem i špachtlí med vtláčet do plástu ale byla to
 > bída
 >
 > Pepan
 >
 > > ------------ Původní zpráva ------------
 > > Od: Radim  Pol??ek <polasek/=/e-dnes.cz>
 > > Předmět: Re: Neklidn? zimov?n?
 > > Datum: 06.2.2008 22:26:50
 > > ----------------------------------------
 > > Při podněcování cukernou cihlou se cukr svařuje za malého množství vody a
 > > teploty nad 100 st C, tudíž tam bude vznikat hodně HMF. Sice prolet už je
 > > možný, ale myslím si, že by hodně HMF i tak včelám vadilo. Kromě toho výroba
 > > tepelné cihly je náročná na přesnost teploty, může velice snadno dojít k
 > > karamelizaci cukru a to by už měl být pro včely jed.
 > >  Pokud nejsou zpracované zásoby v plástech, nejrozumnější myslím bude med,
 > > třeba klidně i med z akce v supermarketu. Případně pokud je to čerstvý med
 > > od včelaře, myslím, že by stálo za to na 1 - 2 kila cukru přidat po 200
 > > mililitrech vody, rozpustit ho za tepla a potom přidat kilo medu a nechat
 > > takových 5 - 10 hodin při teplotě cca 40 st C. Enzymy v medu by měly
 > > sacharózu v cukru z větší části rozštěpit. Než nalití bych viděl jako
 > > kvalitnější přímé plnění buněk injekční stříkačkou, je to sice hrozná
 > > piplačka, ale pro pár včelstev je to možné. Já jsem zatím vždy měl nějaké
 > > zásoby v náhradních plástech.
 > >
 > > R. Polášek
 > >
 > > ----- Original Message -----
 > > From: "vsusicky" <vsusicky/=/atlas.cz>
 > > To: "Včelařský mailing list" <vcely/=/v.or.cz>
 > > Sent: Tuesday, February 05, 2008 8:49 AM
 > > Subject: Re: Neklidné zimování
 > >
 > >
 > > > V tomto počasí by nejspíš nouzové přikrmení bylo možné s použitím již
 > > > invertovaného cukru(maxinvert). Roztok se nalije rovnou do plástů. Postup
 > > i
 > > > další informace se dají najít ve Včelařských novinách. Maxinvert ale není
 > > > nejlevnější.V některé starší liteřatuře se dajít i další postupy pro
 > > > zízkání invertázy sacharózy (např. Brenner-podněcování cukernou cihlou,
 > > kde
 > > > se používá KM).
 > >
 > >
 > >
 > >
 >
 >
 >
 
 | Odpovědět do diskuze
 na příspěvek
 číslo 27186
 
 Zobrazit
 odpovědi
 na tento
 příspěvek
 
 Zobrazit
 celé
 vlákno
 | 
Všechny správně vytvořené příspěvky na toto téma
Klikněte sem pro nápovědu