78142

Včelařská konference

(Internetová stránka otevírající prostor pro komunikaci včelařů)


Zběžné zobrazení

Podrobné zobrazení

Příspěvky do konference:
(nejnovější jsou hned zde nahoře)



(e-mailem) --- 17. 4. 2008
RE: FW: med pančovaný 2 odpoved CT

To je již lepší přístup a chválím ho

Pepan

> ------------ Původní zpráva ------------
> Od: Carbolová Lenka <Lenka.Carbolova/=/ceskatelevize.cz>
> Předmět: RE: FW: med pančovaný
> Datum: 17.4.2008 15:57:29
> ----------------------------------------
> Dobrý den
> Ještě jednou si dovoluji Vám napsat a věřím, že na včelařské fórum pošlete i
> tento následující meil, který Vám teď píši.
> V průběhu celého dne jsme řešili včerejší pořad, včetně situace, že dobře míněná
> odpověď dr. Fořta mohla být pochopena i zavádějícím způsobem. Proto jsme se
> rozhodli k medu znovu vrátit. Během dnešního dne jsme se s několika včelařskými
> odborníky, jako jsou dr.Antonín Přidal z Mendelovy zemědělské a lesnické
> univerzity, Fakulta agronomická oddělení včelařství, Jakub Dílínek z firmy
> Včelky, nebo pan Karel Kolínek z firmy Včelí produkty a další dohodli na
> vypracování dalšího dílu pořadu Pod pokličkou, v němž bychom se věnovali včelím
> produktům a při té příležotosti osvětlili více do hloubky problematiku medu, tak
> samotného medařství. Tento díl bude vysílán na Vánoce, protože Vánoce jsou
> spjaty s medem.
> Aby se ale k lidem dřív dostali informace ohledně krystalizace medu, dohodli
> jsme se s dr. Přídalem, že nám vytvoří text na osvětlení tohoto problému a toto
> osvětlení bude zařazeno do červnového dílu pořadu Pod pokličkou, který se bude
> věnovat grilování. Tím i grilování ovoce, které se nakládá do medové marinády a
> tudíž máme prostor lidem objasnit i krystalizaci medu, s jejími specifiky.
> Věřím, že i tento meil pošlete na včelařské fórum s tím, že si kdokoliv z
> čtenářů u jmenovaných pánů může ověřit, že s nimi opravdu jednáme a že ve
> spolupráci s nimi pořad připravíme.
> Prozatím přeji pěkný den
> Lenka Carbolová
>
>
> -----Original Message-----
> From: Josef.Mensik/=/seznam.cz [mailto:Josef.Mensik/=/seznam.cz]
> Sent: Thursday, April 17, 2008 3:15 PM
> To: Carbolová Lenka; vcely/=/v.or.cz
> Subject: Re:FW: med pančovaný
>
> Posílám vaši odpověďˇna včelařské fórum aby je to trochu nadzvedlo Již tak se
> tam na toto téma bouří
>
> Menšík
>
> > ------------ Původní zpráva ------------
> > Od: Carbolová Lenka <Lenka.Carbolova/=/ceskatelevize.cz>
> > Předmět: FW: med pančovaný
> > Datum: 17.4.2008 13:13:17
> > ----------------------------------------
> >
> > Pane Menšíku,
> > Je mi líto, že na Vás náš pořad takto zapůsobil. Nicméně jsem dnes
> > opět diskutovala s dr. Fořtem, který informaci ohledně krystalizace
> > medu uvedl a i nadále si stojí za svým výrokem. S tím, že nehodnotil
> > jednotlivé tipy medu, ale med jako celek. Navíc neřekl, že med
> > zkrystalizovaný je s největší pravděpodobností pančovaný cukrem. Jeho
> > přesná citace byla, že med má jednu specifickou vlastnost a to je, že
> krystalizuje.
> > Na to argumentoval včelař tím, že čím více máme fruktózy medu, v medu
> > tak méně krystalizuje, např. akátové medy krystalizují až za dobu
> > třeba dvou let, když jsou to čisté akátové medy, medovicové medy taktéž.
> > A na to opět dr. Fořt dodal že je to měřítko kvality toho medu. Konkrétně
> řekl:"
> > třeba si koupíte v srpnu med od včelaře a koncem září ho máte úplně
> > zcukernatělí, tak to je špatně pravděpodobně nebo je tam ukazováček zvednutý:
> > pozor tento med může být pančovaný. Pančovaný tím, že se přidává klasický
> cukr.
> > Ale i med, který je neustále tekutý také může být nekvalitní v
> > případě, že je pančovaný, ale nikoliv řepným cukrem, ale vodou.
> > On sám zastává názor, že daleko větším problémem je pro něj med z Číny
> > a jeho nekvalita v porovnání s českými, kvalitními medy, což v pořadu
> > zaznělo nejen z jeho úst, ale i od jiných odborníků.
> > Chtěla bych je dodat, že je nám nesmírně líto, pokud máte pocit, že
> > jsme diváky uvedli v omyl. Pokusíme se otázku krystalizace medu řešit
> > v některém z našich dalších dílů pořadu a věřím, že vyjádření odborníků bude
> jasnější.
> > Přeji pěkný den. Lenka Carbolová
> >
> >
> > From: Mlčochová Jana
> > Sent: Thursday, April 17, 2008 10:20 AM
> > To: Strýčková Jana; Carbolová Lenka; teslice/=/seznam.cz
> > Subject: FW: med pančovaný
> > Importance: High
> >
> >
> >
> > -----Original Message-----
> > From: Josef.Mensik/=/seznam.cz [mailto:Josef.Mensik/=/seznam.cz]
> > Sent: Thursday, April 17, 2008 10:17 AM
> > To: Pod pokličkou
> > Subject: Fwd:med pančovaný
> >
> > # ------------ Původní zpráva ------------ # Od:
> > <Josef.Mensik/=/seznam.cz> #
> > Předmět: med pančovaný # Datum: 16.4.2008 21:20:36 #
> > ----------------------------------------
> > # V pořadu POD POKLIČKOU který se zabýval medem jste se dopustili
> > nehorázné # nepřesnosti . Uvedli jste že med zkrystalizovaný je z
> > největší pravděpodobností # pančovaný cukrem Zřejmě Vás k tomu vede
> > nepřesný a nesprávný název cukernatý.
> > # Zkrystalizovaný med je právě naopak největší zárukou kvality . Med
> > pančovaný # cukrem již však nekrystalizuje!!! ale pro vysokou cenu
> > cukru Někteří # zpracovatelé v zahraničí však používají škrobové
> > deriváty Které se používají # proto aby med nekrystalizoval VYŽADUJÍ
> > TO TOTIŽ ZÁKAZNÍCI KTERÉ PRÁVĚ TAKOVÉ # POŘADY UVÁDĚJÍ V OMYL. Pančování vodou
> by vedlo k jeho okamžitému kvašení.
> > # Tekuté medy krom Akátového a vřesového bývají velmi často poškozeny
> > teplem # ,vyfiltrováním pylových zrn nebo právě vysokou dávkou škrobů
> > což jsou úpravy pro # udržení medu v tekutém stavu. Nejlepší tržní
> > úpravou medu, což jste nezmínily, # je pastování. Jedná se o řízenou
> > krystalizaci Dalším bludem bylo ŽE MEDY # PRODÁVANÉ VČELAŘEM JIŽ
> > ZKRYSTALIZOVANÉ JSOU PANČOVANÉ Tak pro přesnost med # javorový a
> > řepkový krystalizují do týdne, Akátový do dvou let, lipový a luční do
> > # 14 dní , medovicový do 3 měsíců a melicitózní ještě ten den kdy se
> > vytočí VŮBEC # BYCH SE NEDIVIL KDYBY VÁS ČESKÝ SVAZ VČELAŘŮ ZA TYTO
> > VÝROKY ZAŽALOVAL :-(( # # MENŠÍK #
> >
> >
> >
>
>
>

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 29018


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

Následující:R. Polášek - Re: V?ha mezist?n
Předchozí:Pepík - Re: článek






Klikněte sem pro nápovědu