78114

Včelařská konference

(Internetová stránka otevírající prostor pro komunikaci včelařů)


Zběžné zobrazení

Podrobné zobrazení

Příspěvky do konference:
(nejnovější jsou hned zde nahoře)



Radim Polášek (e-mailem) --- 9. 10. 2008
Re: ujet? diskuze okolo krmen? cukrem

Znamená to tedy, že jestli někdo vytočí v prvním vytáčení do medu takových
5 - 20 % starých "!cukrových" zásob, na obsahu sacharózy v medu se to nijak
zvlášť neprojeví. Pokud "cukrových" zásob bude víc, projeví se to v takovém
medu na menším obsahu látek, které včely přinášejí s nektarem zvenku.
Využití starých cukrových zásob na jaře na komorování pomocí Blinovy
přepážky ještě toto zanášení sacharózy do medu podstatně snižuje, včely cukr
spotřebují a co nespotřebují a uloží zase do zásob, tak to znova zpracují a
tím obsah sacharózy ještě sníží.

R. Polášek

----- Original Message -----
From: "Čermák K." <cermak.kv/=/seznam.cz>
To: "Včelařská konference" <vcely/=/v.or.cz>
Sent: Tuesday, October 07, 2008 7:50 PM
Subject: Re: ujet? diskuze okolo krmen? cukrem


Pokud jsem si čísla dobře zapamatoval - po uložení do plástů takový
včelí invert má cca 20% sacharózy, ale inverze probíhá i v dalších
týdnech v závislosti na teplotě a po nějakém čase se obsah sacharózy
dostane k hodnotám jako v medu, tedy pod 5 %. Jenže v medu jsou navíc i
látky, co nejsou v takovém invertu, sice ve stopových koncentracích, ale
jsou to pro včely i člověka velmi užitečné látky (vitaminy, enzymy,
organické kyseliny, aj.) ...

Radim Polášek napsal(a):
> Mohl by někdo uvést, kolik je ve zpracovaném cukru na zimu procent
sacharózy
> a kolik glukózy a fruktózy, čili kolik sacharózy při zpracování zásob na
> zimu včely rozštěpí?
>


Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 31957


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

Následující:Radim Polá?ek - Re: Lak na dřevo
Předchozí:Radim Polášek - Re: Re:






Klikněte sem pro nápovědu