- Radim Polášek (e-mailem) --- 13. 3. 2009
Re: Řídký med je pro spotřebitele lepí
Já to zopakuji, psal jsem, že nezahuštěný med ve formě řidšího nekrystalizujícícho sirupu je podstatně vhodnější pro "těžbu" u nějakého velkovčelaře, pro manipulaci při zpracování na linkách i při přepravě, pro použití v nějakém potravinářském provozu i pro použití u koncových spotřebitelů třeba do čaje. Pokud se tedy někomu podaří dát dohromady takové ošetření toho medu, aby se nekazil a jeho chuť zůstala medová, vytlačí takový med podle mně velice rychle klasický krystalizující nepastovaný i pastovaný med z většiny trhu.
R. Polášek
----- Original Message ----- From: "Sroll Josef" <Josef.Sroll/=/upce.cz> To: <vcely/=/v.or.cz> Sent: Friday, March 13, 2009 8:35 AM Subject: RE: Řídký med je pro spotřebitele lepí
Vyšší obsah vody v medu způsobí, že med zkvasí. Proto jej včely zahušťují (zbavují vody), aby se v něm kvasinky a jiné mikroorganizmy již nemohly množit. Je to vlastně obdoba sušení - konzervování potraviny odstraněním vody. Přítomnost vody v medu krystalizaci nezabrání, např. řídký řepkový med zkrystalizuje (ztuhne) a potom tato tuhá hmota klidně zkvasí a vznikne páchnoucí kaše. Pepa
-----Original Message----- From: vcely-bounces/=/v.or.cz [mailto:vcely-bounces/=/v.or.cz] On Behalf Of R. Poláek Sent: Thursday, March 12, 2009 9:11 AM To: Včelařský mailing list Subject: Řídký med je pro spotřebitele lepí
Podle mého názoru je pro spotřebitele mnohem vhodnější med s větším množstvím vody, než jsou dnešní normy pro obsah vody v medu. Spotřebitel požaduje sladidlo či potravinu s co nejmenší manipulací a to zkrystalovaný med, který se musí pracně dloubat ze sklenice ale i nezkrystalovaný med, který je tuhý a musí se taky rozmíchávat, není. Já myslím, že se vedle klasického medu s malým množstvím vody, který je výhodný hlavně v tom, že má automaticky dlouhou životnost a nekazí se, prosadí i řídké medy ve formě sirupů, hlavně na slazení nápojů. Jen co se vymyslí, jak ten řídký med ochránit před zkažením a víceméně přitom zachovat jeho chuť , vůni a případně i obsah enzymů, jestli třeba nějakou šetrnou pasterizací podobně jako se dneska dělá trvanlivé mléko. Bude tak možnost získat ve velkoprovozu ze včelstev ze řepky i z jiných snůšek v celkovém součtu více, protože se med včelám sebere dříve, než ho zahustí a ony se potom mohou místo zahušťování více věnovat donášení sladiny do úlů.
|
Odpovědět do diskuze na příspěvek číslo 34621
Zobrazit odpovědi na tento příspěvek
Zobrazit celé vlákno |