78253

Včelařská konference

(Internetová stránka otevírající prostor pro komunikaci včelařů)


Zběžné zobrazení

Podrobné zobrazení

Příspěvky do konference:
(nejnovější jsou hned zde nahoře)



Tomáš Heřman (e-mailem) --- 5. 6. 2009
Re: Krystalizace jarn?ho medu (35998) (35999) (36007) (36012) (36013)

> Taky se chystám letos nějaký med zpastovat. Jak dlouho to pastování asi tak
> trvá - čtrnáct dnů, měsíc?

Uz mam docela zkusenosti s pastovanim. Delam to hranolem a vrtackou v 10kg kyblikach. Kvalita pasty cili jeji jemnost na jazyku - necitite zadny krystalek - zavisi hodne na poctu michani. Kdyz si vyhrajete je to opravdu lahoda :-)) Ale vetsinou nemam cas hrat si s tim tyden, zavrtim tak trikrat ctyrikrat poradne (kazdy vecer) a pekne za tekuta stocim do flasek - usetrite si spoustu prace.

Zacnu kbeliky prohlizet po cca tydnu od medobrani a kdyz uz se nejaky rozjede zacnu michat. Pak lze i ostatni kbeliky naockovat pastou z prvniho. Nebo asi i z lonskeho past. medu - myslim ze tech par lzic by to nezkazilo, ale nezkousel jsem - nebylo treba, vzdy se to rozjede samo.

Podle me obrovska vyhoda pastovaneho medu (kdyz si lidi na to naucite) je, ze je chutove skvelej a zaroven jste schopny zarucit jeho stalou kvalitu -struktruru. Tyden po medobrani maknete, narvete do flasek a pak hned na bahamy :-)) Zadny sra.. s rozehrivanim atd... Je to podobne jak skladovat souse - nekdo rad siri - ja ne - proto pannenske, nekdo rad placa elektriku, cas a defakto kazi med teplem - ja ne.

Letos je cisteho kvetoveho medu u nas mene, uz je v tom medovice - je to tmavsi a krystalizuje to velmi pomalu. Stocil jsem to do flasek ale nedokazu odhadnout jak dlouho to vydrzi tekute. A co rict lidem a moc nelhat :-)) U pasty je to jasne...
Takze s pastovanim medovicove smesi bude zkusenost az letos.

Dale k pastovanemu medu - kdyz to clovek prosvihne s nalevanim, neni cas apod tak ho lze bud "mechanicky" rozehrat vrtackou aby trochu tekl - ale to pak plneni sklenic jde hodne pomalu. Pozor - chce to poradnou vrtacku jinak ji odvarite. Druhy zpusob jak jsem loni zjistil (vycetl a pak vyzkousel) je nahrat past. med na cca 30° a pak nalit. Pasta zustane pastou a nalevani jde paradne. Ale uz je to zas vic prace...

Rozhodne pastovani neni zadna veda :-) Uz deda to delal, michal to trikrat denne, akorat jsme tomu nerikali pastovany med :-))

T.H.

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 36025


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

Následující:KaJi - Re: Rámkové krmítko
Předchozí:Tomáš Heřman - Re: jak naj?t matku


Všechny správně vytvořené příspěvky na toto téma





Klikněte sem pro nápovědu