78405
Včelařská konference
(Internetová stránka otevírající prostor pro komunikaci včelařů)
Zběžné zobrazeníPodrobné zobrazeníPříspěvky do konference:
(nejnovější jsou hned zde nahoře)
- Radim Polá?ek (e-mailem) --- 25. 7. 2009
Re: chu medu (36971)
Nakyslou chuť ve smyslu jako doplněk medové chuti, ne převládající chuť má často medovicový med. Lípová chuť tedy znamená, že tam chytily ještě poslední dokvétající květy lip, ale jinak to bude medovicový med. Medovicové medy v tuto dobu po odkvětu lípy jinak běžně bývají i na stejném stanovišti každý rok velice od sebe odlišné, vypadá to, že v druhé polovině července a v srpnu produkují sladinu sbíranou včelami hodně různých druhů mšic a každý rok se přemnoží nějaký jiný druh.
R. Polášek ----- Original Message ----- From: "Ottová" <e-mail/=/nezadan.iol.cz> To: "Včelařský mailing list" <vcely/=/v.or.cz> Sent: Saturday, July 25, 2009 6:39 PM Subject: chu medu
> Zdravím včelaře a prosím tímto o radu. S medem jsem opříšla do styku > prakticky od dětských let. Včelařil můj otec a jak zemřel tak začal > včelařit manžel Tím jsem se k tomu dostala i já. Zabývám se převážně > prodejem medu. Od počátku 90 let po revoluci se zajímám o med velice > intenzivně. Sleduji kvalitu medu, prodej spotřebiteli přímo z domu, etikety > předpisy a soutěž Český med. Vždy byl dobře hodnocen s medailemi. Letos > jsme před ůtýdnem vytočili zbytky medu, které při tomto počasí v úlech > zůstaly. Veliké překvapení však bylo již při měření obsahu vody v medu v > plástvech a pak po vytočení. Med má obsah kolem 18% vody, je tmavý, jemně > voní po lípě, je lahodný ale nakyské chutí, jako s přídavkem citronu. Ještě > jsem se za celých 40 let s takovým medem nesetkala. V blízkosti včelínu > kvetla hořčice, je zde i les, lípy ve vesnici a údajně jsou na poli v > ekopásech i pohanka. Kdo se setkal s něčím podobným, poraďte mi. Pohankový > med neznám. Děkuji Ottová.
|
Odpovědět do diskuze na příspěvek číslo 36976
Zobrazit odpovědi na tento příspěvek
Zobrazit celé vlákno |
Všechny správně vytvořené příspěvky na toto téma
Klikněte sem pro nápovědu