78171

Včelařská konference

(Internetová stránka otevírající prostor pro komunikaci včelařů)


Zběžné zobrazení

Podrobné zobrazení

Příspěvky do konference:
(nejnovější jsou hned zde nahoře)



A.Turčáni (62.168.124.210) --- 20. 12. 2009
Re: fumagilin (39487)

.Jeho zákaz má jistě svůj důvod (obchodní nebo zdravotní)Po jeho stažení z trhu jsem jej nahradil jiným lékem,daleko levnějším a jak mně roky přesdčili stejně účiným"česnekem".

Fumigalin a Nitekabin sú antibiotiká, preto sú pre včelársku prax tabu, jeho zbytkové časti v mede v akomkoľvek nízkom množstve, degradujú túto biopotravinu na nepoužiteľnú.

Fumagilin sa používal na prevenciu proti nozéme, ale hlavne proti bakteriálnym chorobám moru včelieho plodu a hnilobe včelieho plodu a nie proti virózam ako to tejto diskusie niekto napísal.

Proti nozéme sa často využíva vodný výluh z cesnaku, ale o jeho účinnosti hovoria len laici (len raz som čítal o význame cesnaku z izraelských zdrojov a to pozitívne), takže takéto odporúčanie je spochybniteľné. Znovu je to v rovine predpokladu, že včelám pomáha. Ak Váš sused bude tvrdiť, že on má včely zdravé preto, že im podáva cesnakový výluh, ale na druhej strane Vy nie, tak ako dokázať pravdu, že je to naozaj tak. Je pravda, že včelám výluh neškodí, to mám z vlastných skúseností, ale čo im zdravotný stav zlepšil, to tvrdiť nemôžem.

Ale ako to chce niekto využiť, prosím: na liter výluhu potrebujem 10 dag na mäsovom mlynčeku pomletého cesnaku, necháme 10-15 dní vyluhovať, precediť, zbytok vytlačiť. Macerát podávame v jesennom zakrmovaní včelstiev, na 1 lit. cukr. roztoku asi 50 ml. V akútnom prípade po zime v prípade kalenia včelstiev, naškrabný cesnak môžeme zamiešať priamo do CMC a vložiť placku nadrámikového priestoru.

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 39502


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

Následující:A.Turčáni - Re: Šíška česna v zimě u budečáku (zadováku)
Předchozí:Stonjek - Re: Šíška česna v zimě u budečáku (zadováku)


Všechny správně vytvořené příspěvky na toto téma





Klikněte sem pro nápovědu