78659

Včelařská konference

(Internetová stránka otevírající prostor pro komunikaci včelařů)


Zběžné zobrazení

Podrobné zobrazení

Příspěvky do konference:
(nejnovější jsou hned zde nahoře)



R. Polásek --- 8. 9. 2003
Re: cukor (3922) (3945) (3947) (3949) (3956)

>Jako autor článku o finském zimování si k tématu dovolím doplnil:
>sirup ( svařený cukr s vodou ) se používá ve včelařství nejméně 100 let a
>nikde jsem v literatuře nenašel žádnou zmínku o nevhodnosti takové úpravy
>cukru. ( Pokud existuje, prosím o odkaz na získání potřebných informací )
>Pro volbu sirupu mne vedly tyto okolnosti:
>1.sirup je včelami odebírán ze všech mně známých úprav krmiva nejlépe ( to
>je výhodné zejména u finského zimování, kdy je třeba přísunem glycidů
>včelstva přímo zahltit )
>2.minimální opotřebení včel při zpracování zásob ( sám jsem míru opotřebení
>nezjišťoval - vycházím z běžně dostupné včelařské literatury )
>3.je minimalizováno, nebo oddáleno nebezpečí zkvašení neodebraného krmení
>včelařím víkendově a ne vždy se mi podaří správně spočítat potřebné
>množství krmiva - tak dám raději víc a přebytek zkrmím vedle a stavějícímu
>včelstvu dám sirup nový - to se týká hlavně závěrečné d
dávky, kdy se bez

Článek o nevhodnosti delší dobu vařeného cukru byl asi před cca 10 lety ve Včelařství a to v souvislosti se štěpením sacharózy neboli invertováním na jednoduché cukry pomocí okyselení silné anorganické kyseliny, jako je třeba kyselina sírová, kdy se po okyselení měl roztok cukru vařit nějakou desítku minut, aby rozštěpení proběhlo. Za těchto podmínek mělo vznikat pro zimní zásoby nebezpečné množství furfuralu ( doufám, že si to pamatuji dobře), nehledě na zbytky po neutralizaci kyseliny. Z tohoto článku ale taky vyplývalo, že pokud se cukr rozpustí v vařící vodě a nadále intenzívně vaří třeba půl hodiny, tak tam furfural vzniká taky v nebezpečném množství pro zimní zásoby. Ten článek napsal někdo z VÚVČ v Dole. Co se týká vlastní výroby cukru v cukrovaru, tak se tam cukr zahušťuje odpařováním za sníženého tlaku tuším okolo 50 - 60 stupňů C. takže tyto škodlivé látky nevznikají.
CD se starými ročníky Včelařství není k dispozici, ale kdo má doma ve skříni Včelařství od roku 90, zkuste tam ten článek najít, je možné, že si to pamatuji nepřesně.

Jinak krmit mačem lze tak do poloviny srpna, krmit prosakovacím krmítkem s cukrem ve flašce od okurek do doby, pokud teplota v noci neklesne pod cca 15 st. C, tak do poloviny září a krmit roztokem lze ve vhodném krmítku do doby, pokud teplota ve dne neklesne pod cca 15 st. C, to je tak do poloviny až konce října.

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 3960


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

Následující:Pavel Prchal - Re: cukor - petrrzel - OT
Předchozí:Nezbeda Martin ( alias NezMar ) - Re: cukor


Všechny správně vytvořené příspěvky na toto téma





Klikněte sem pro nápovědu