78674
Včelařská konference
(Internetová stránka otevírající prostor pro komunikaci včelařů)
Zběžné zobrazeníPodrobné zobrazeníPříspěvky do konference:
(nejnovější jsou hned zde nahoře)
- Čermák K . --- 8. 9. 2003
Re: cukor (3922) (3945) (3947) (3949) (3956) (3960)
Ta látka se správně jmenuje hydroxymetylfurfural, často se uvádí jen zkratkou HMF. Článek psal předpokládám ing. Titěra. Pouhé uvedení sirupu do varu na krátko vůbec nevadí, ale při delším varu se v něm vytvoří více HMF. I v cukru je malé množství kyselin a pokud bychom tam ještě nějakou kyselinu přidaly, tím více HMF by při vaření vznikalo. V malém množství HMF včelám nevadí, ale při vyšších koncentracích je pro ně jedovatý. Mimochodem - jedovatost každé škodlivé látky je otázka její koncentrace a přijaté (působící) dávky.
K. Čermák
> Článek o nevhodnosti delší dobu vařeného cukru byl asi před cca 10 lety ve > Včelařství a to v souvislosti se štěpením sacharózy neboli invertováním na > jednoduché cukry pomocí okyselení silné anorganické kyseliny, jako je třeba > kyselina sírová, kdy se po okyselení měl roztok cukru vařit nějakou desítku > minut, aby rozštěpení proběhlo. Za těchto podmínek mělo vznikat pro zimní > zásoby nebezpečné množství furfuralu ( doufám, že si to pamatuji dobře), > nehledě na zbytky po neutralizaci kyseliny. Z tohoto článku ale taky > vyplývalo, že pokud se cukr rozpustí v vařící vodě a nadále intenzívně vaří > třeba půl hodiny, tak tam furfural vzniká taky v nebezpečném množství pro > zimní zásoby. Ten článek napsal někdo z VÚVČ v Dole. Co se týká vlastní > výroby cukru v cukrovaru, tak se tam cukr zahušťuje odpařováním za > sníženého tlaku tuším okolo 50 - 60 stupňů C. takže tyto škodlivé látky > nevznikají.
|
Odpovědět do diskuze na příspěvek číslo 3972
Zobrazit odpovědi na tento příspěvek
Zobrazit celé vlákno |
Všechny správně vytvořené příspěvky na toto téma
Klikněte sem pro nápovědu