- jkala --- 8. 9. 2003
Re: cukor (3922) (3945) (3947) (3949) (3956) (3960)
Před chvílí jsem se vrátil od včel ( nedočkavě jsem kontroloval přijetí v pátek přidaných dvou matek) a pro účel doplnění informace o přípravě sirupu jsem si ji znovu osvěžil. Tak bych své včerejší doplnění textu ještě doplnil pouze tím, že u přípravy sirupu stejně musí člověk stát, občas zamíchat, pak hlídat aby to nevykypělo a nepřeteklo ( cukr umí báječně hořet ). V okamžiku, kdy sirup začne kypět vypnu plyn ( to už je sirup čirý). Měl jsem tušení, že delším ohřevem vzniká HMF stejně jako u nešetrně rozehřívaného medu a za doplnění informací děkuji. Současně přiznávám, že k podmínce čirosti sirupu nemám jiný důvod, než tradici - tak připravoval krmení pro včely můj děda i mnoho dalších včelařů. Nicméně pro účely finského zimování se mi to stále jeví jako optimální z hlediska včel i mého. Běžné krmení produkčních včelstev dělám prosakovacími víčky. Tam už ani o jiném způsobu neuvažuji. Přecejen chovám včelstva, která jsou v prostornějších úlech silnější a snáze si bez újmy poradí i s možná obtížnějším zpracováním studeného roztoku a to dokonce v době ( srpen ), kdy se na zpracování podílejí včely, které stejně do zimy nedožijí. Pouze poslední zářijovou dávku ( na zatažení ) už tradičně dávám sirupem. V té době je už u včel méně práce a beru to tak trochu jako odměnu pro včelky, takový dezert na závěr sezony s kterým si rád dám trochu víc práce já - abych ji ušetřil včelkám. Pepakala
----- Original Message ----- From: Čermák K. <beestn.zubri/=/tiscali.cz> To: Vcelarska konference <vcely/=/v.or.cz> Sent: Monday, September 08, 2003 8:37 PM Subject: Re: cukor
> Ta látka se správně jmenuje hydroxymetylfurfural, často se uvádí jen > zkratkou HMF. Článek psal předpokládám ing. Titěra. > Pouhé uvedení sirupu do varu na krátko vůbec nevadí, ale při delím varu se > v něm vytvoří více HMF. I v cukru je malé mnoství kyselin a pokud bychom > tam jetě nějakou kyselinu přidaly, tím více HMF by při vaření vznikalo. V > malém mnoství HMF včelám nevadí, ale při vyích koncentracích je pro ně > jedovatý. Mimochodem - jedovatost kadé kodlivé látky je otázka její > koncentrace a přijaté (působící) dávky. > > K. Čermák > > > Článek o nevhodnosti delí dobu vařeného cukru byl asi před cca 10 lety ve > > Včelařství a to v souvislosti se těpením sacharózy neboli invertováním na > > jednoduché cukry pomocí okyselení silné anorganické kyseliny, jako je > třeba > > kyselina sírová, kdy se po okyselení měl roztok cukru vařit nějakou > desítku > > minut, aby roztěpení proběhlo. Za těchto podmínek mělo vznikat pro zimní > > zásoby nebezpečné mnoství furfuralu ( doufám, e si to pamatuji dobře), > > nehledě na zbytky po neutralizaci kyseliny. Z tohoto článku ale taky > > vyplývalo, e pokud se cukr rozpustí v vařící vodě a nadále intenzívně > vaří > > třeba půl hodiny, tak tam furfural vzniká taky v nebezpečném mnoství pro > > zimní zásoby. Ten článek napsal někdo z VÚVČ v Dole. Co se týká vlastní > > výroby cukru v cukrovaru, tak se tam cukr zahuuje odpařováním za > > sníeného tlaku tuím okolo 50 - 60 stupňů C. take tyto kodlivé látky > > nevznikají. > >
--- Odchozí zpráva neobsahuje viry. Zkontrolováno antivirovým systémem AVG (http://www.grisoft.cz). Verze: 6.0.517 / Virová báze: 315 - datum vydání: 8.9.2003
|
Odpovědět do diskuze na příspěvek číslo 3973
Zobrazit odpovědi na tento příspěvek
Zobrazit celé vlákno |