78252

Včelařská konference

(Internetová stránka otevírající prostor pro komunikaci včelařů)


Zběžné zobrazení

Podrobné zobrazení

Příspěvky do konference:
(nejnovější jsou hned zde nahoře)



(e-mailem) --- 12. 2. 2010
Re: bez mezist?n (40808) (40809) (40810) (40811) (40824) (40825) (40835) (40842) (40993) (40997)

Šedý povlak pvlak na mezistěnách vzniká po čase vykrystalizováním šupinek vosku na povrch. Zmizí zase při teplotách nad 20 °C S nahnědlým až šedým voskem se lze setkat při vyvařování plástů ve vařácích a není to vada vosku. Právě to byl jeden z důvodů proč jsem jej přestal používat.

pepan

> ------------ Původní zpráva ------------
> Od: R. Pol?ek <e-mail/=/nezadan>
> Předmět: Re: bez mezist?n
> Datum: 12.2.2010 10:58:11
> ----------------------------------------
> "Připadalo mi, jakoby mezistěny byly vyrobeny z něčeho co při pokojové
> teplotě bylo dosti křehké a při úlové teplotě se chovalo jako plastelína.
> Material mezistěn byl šedohnědý, prodavačka mě opila rohlíkem - prý je to
> způsobeno desinfekcí v autoklávu,"
> No, já si mezistěny dávám posílat poštou ze Stražiska. Vždycky jsou krásně
> žluté a krásně voní voskem. Včely na nich staví dobře. Fakt je ale, že po
> přejití mrazem poněkud zešednou až zbělají a dále jsou i při normální
> pokojové teplotě pněkud křehké. To je všechno, co k mezistěnám můžu říct.
> Co se týká včelího vosku, když jsem se díval na jeho složení, je to poměrně
> složitá směs, mohlo to ujet poničením třeba stykem se železem stejně tak
> jako vysokou teplotou stejně tak jako příměsí parafínu nebo možná výrobou
> vosku z voskové drti, co včely pouštějí na dno úlu a plástů poničených
> zavíječem nebo plísní ....
> Asi to chce mít při kupování mezistěn dobré oči a nos, smrdící a nevzhledné
> mezistěny prostě nekupovat..... Mezistěny podle mého názoru musí být cítit
> a mít barvu úplně stejnou jako je kvalitní včelí vosk při domácím
> vyvařování, třeba když se koláč vosku škrábe od vrstvy nečistot.
>
>
>

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 41004


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

Následující:Josef.Mensik - Re: bez mezist?n
Předchozí:nasepenze - Re: Testovaci mail


Všechny správně vytvořené příspěvky na toto téma





Klikněte sem pro nápovědu