78619
Včelařská konference
(Internetová stránka otevírající prostor pro komunikaci včelařů)
Zběžné zobrazeníPodrobné zobrazeníPříspěvky do konference:
(nejnovější jsou hned zde nahoře)
- Čermák K . --- 25. 9. 2003
Re: Vaření vosku (4090)
Hranaté plastové vědro - to je dobrý nápad, pořídím si ho. Plastové nádoby na jímání vosku se hodí pro případ, že se naplní dost rychle. Při pomalém plnění vosk zdola a hlavně od stěn tuhne a tak se nečistoty všechny neusadí dolu. V takovém případě je dobré dodatečně vost rozpustit a potom nechat pomalu vychladnout, chceme-li získat co nejčistší vosk. Proto na jímání vosku používám smaltovaný kbelík, v něm se dá vosk rozpustit třeba na PB sporáku. Je konický, takže se z něho voskový koláč velmi snadno vyklopí. K. Čermák
----- Original Message ----- From: "jkala" <pepa.kala/=/volny.cz> To: "Vcelarska konference" <vcely/=/v.or.cz> Sent: Wednesday, September 24, 2003 11:27 PM Subject: Re: Vaření vosku
> Pytlík do pařáku na vosk se dá koupit ve včelařské prodejně. Lze ho nouzově > nahradit dámskou silonovou pučochou a po skončeném lisování vyhodit i se > zbytky. Větší výtěžnost: dávat do punčoch menší množství voští a jednotlivé > dávky oddělit v koši nařezanými kousky latěk. Lisovat až ustane samovolné > odtékání voskové emulze. > Jako nádoba na jímání vosku se mi osvědčily dvě varianty: > 1. plastový kyblík co nejužší a co nejvyšší. Z vysokého voskového válce > malého průměru se nečistoty snadno oškrábnou sekerkou, nebo špachtlí . > 2. hranaté plastové vědro ( voskové hranoly se lépe skladují i zasílají > poštou ) ( modrá asi za 99 Kč v globusu, či OBI ). > Pro získání dobře vyčištěného vosku a dobré separace "svinstva" a špinavé > vody je dobré mít vědra zvnějšku tepelně izolovaná ( PS, nebo mont. pěna, > stará deka...) a po skončeném lisování přikrýt deskou PS ( polystyrén ) a > nechat v klidu do rána. Po dobu chladnutí se s tím nesmí hýbat.
|
Odpovědět do diskuze na příspěvek číslo 4106
Zobrazit odpovědi na tento příspěvek
Zobrazit celé vlákno |
Všechny správně vytvořené příspěvky na toto téma
Klikněte sem pro nápovědu