78674
Včelařská konference
(Internetová stránka otevírající prostor pro komunikaci včelařů)
Zběžné zobrazeníPodrobné zobrazeníPříspěvky do konference:
(nejnovější jsou hned zde nahoře)
- nezmar (e-mailem) --- 15. 3. 2010
RE: t?pa?sk? vosk (42305) (42307) (42322) (42327)
já jako zahradník ovocnář bych ho asi vyhodil ... možná je to vosk (a jsou takové) který je určený pro nízké teploty a pak je vazký, ale pokud je pryskyřičné povahy a hrozí i riziko potřísnění pupenů tak bych ho nechtěl ani zadarmo. Rašící letorosty se pak deformují apod. Měl na sobě nějakou etiketu??? Nějaký název? asi ano že? ... jak se jmenuje?
Martin
> ------------ Původní zpráva ------------ > Od: Sroll Josef <Josef.Sroll/=/upce.cz> > Předmět: RE: t?pa?sk? vosk > Datum: 15.3.2010 10:02:58 > ---------------------------------------- > Sešla se tu spousta návodů, jak si štěpařský vosk vyrobit, ale nikdo neřekl, co > s tím tekutým voskem, který se prodává. Předchozí krabička vosku Jenten mi > vydržela od roku 1975 doteď. Ta nová stála 40,-Kč, takže mám průměrnou spotřebu > vosku za 1,14Kč/rok i u tohoto "drahého" kupovaného vosku. > Takže ještě jednou: Co s tím tekutým voskem? > Pepa > > -----Original Message----- > From: vcely-bounces/=/v.or.cz [mailto:vcely-bounces/=/v.or.cz] On Behalf Of nezmar > Sent: Monday, March 15, 2010 9:24 AM > To: vcely/=/v.or.cz > Subject: Re: t?pa?sk? vosk > > Elegantnější je koupit si syntetický parafin s nízkým dobem tuhnutí (v žádném > případě nepoužívejte včelařský vosk, nebo vosk ze svíček) například se jmenuje > REVILAN a do něj namočtě celý roub. Ujmutí je lepší - vysychání nulové. Jen > pozor na teplotu - musíte ho popouštět jen tak, aby roztál a nepopálil roub. > Snadno to určíte tak, že se dělá malý škraloup - už lehce tuhne na povrchu. > To je mnohem lepší ochrana než stěpařský vosk. > > Hezký den > > > > ------------ Původní zpráva ------------ > > Od: a.tur??ni <anton.turcani/=/gmail.com> > > Předmět: Re: t?pa?sk? vosk > > Datum: 15.3.2010 06:57:21 > > ---------------------------------------- > > Ja si raz začas pripravím štepársky vosk doma: do vhodnej nádoby > > vložím vosk, prilejem jedlý olej a postupne zohrievam a miešam. > > Viskozitu > > (rozstierateľnosť) takto pripraveného vosku doladím prilievaním oleja > > za tepla (teplotu neprehnať). Slúži takisto ako drahý zakúpený v obchodoch. > > > > > > > > >
|
Odpovědět do diskuze na příspěvek číslo 42334
Zobrazit odpovědi na tento příspěvek
Zobrazit celé vlákno |
Všechny správně vytvořené příspěvky na toto téma
Klikněte sem pro nápovědu