78185

Včelařská konference

(Internetová stránka otevírající prostor pro komunikaci včelařů)


Zběžné zobrazení

Podrobné zobrazení

Příspěvky do konference:
(nejnovější jsou hned zde nahoře)



a.turčáni (94.229.32.130) --- 10. 5. 2010
Re: Tloustka pastovaciho hranolu (44205) (44208)

Med pastuji v 40kg nádobách tím způsobem, že jednou za den v každé z nich promíchám obsah. Stačí 10-15X zastrčit a vytáhnout v různých částech nádoby.

To, že raz za deň "štouchnete" do medu neznamená, že si pripravíte krémový-pastovaný med. Každý kvetový med kryštalizuje, až agátový, ktorý ak nie naočkovaný repkovým medom, tak v tekutom stave vydrží aj 3 a viac rpkov.
Čiže každý skryštalizovaný med, by sme mohli považovať za krémový či pastovaný, ale pravda je inde.
Kryštalizácia rôznych druhov medu je rôznej kvality, najčastejšie s hrubšími až hrubými kryštalmi, čím jeho kvalita (chuť a konzistencia)môže byť až nepríjemná a to ešte i s tekutým podielom. Dobrý krémový med musí byť jemnej konzistencie a prirodzenej chuti po rastline z ktorej pochádza.

Preto, aby kvalita bola NAJ, musí sa aj odborne pripraviť. Zmysel krútivého momentu npr. bukového hranola max. 5 cm stranami,je po určitú dobu rozbíjať hrubšie kryštaly aovocného a hroznového cukru na čím menšie časti, čím menšie tým je krémový med kvalitnejší.
Preto som za miešanie v dvojtýždňovom čase každý deň 10-20 min.

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 44209


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

Následující:NitraM - Re: Re: Varo?za +mor, dotaz na Leoe Dvorsk?ho
Předchozí:PavelN - Re: Tloustka pastovaciho hranolu


Všechny správně vytvořené příspěvky na toto téma





Klikněte sem pro nápovědu