- Radek Hubač (e-mailem) --- 30. 6. 2010
Re: Re: kontrola na p??tomnost matky (45208) (45213)
Ahoj, já si myslím, že na starším plodu naráží nouzové matečníky pokud jsou opravdu ve stresu třeba na konci sezóny. V plné sezóně abych předešel takovým dotazům dělám plodové zkoušky s využitím rámků zakladených pouze vajíčky a nejmladším plodem, kterých je nyní dostatek snadno dosažitelných v oddělcích na nově vystavěných mezistěnách. Nyní mám 2 taková včelstva, kde jsem o víkendu nevěděl, jestli se tam vylíhla matka z matečníku záměrně přidaného a zase 14 dní včely neuvidím. Tak jsem udělal poslední pokus, plodovou zkoušku, až dojedu ke včelkám v červenci již budu podobné situace řešit snadno přidáním oddělků s mladými matkami, kterých jsem letos udělal více než 100% stavu včelstev a je tedy z čeho vybírat. Ctím přítele Sedláčka z Příchovic, který říká: Kdo netvoří, ten živoří. Pro úplnost dodávám, že začátkem července dělám někdy ještě smetence, když někde koupím matku. Radek > ------------ Původní zpráva ------------ > Od: a.tur??ni <anton.turcani/=/gmail.com> > Předmět: Re: kontrola na p??tomnost matky > Datum: 16.6.2010 07:13:43 > ---------------------------------------- > Chtěl bych se zeptat, až na tomto plástu včelky narazí matečníky, jak je > zužitkovat ? Vylámat všechny až na jeden až dva nejlepší a nechat vychovat > matku ? > > Ako včelár zistí, ktorá materská bunka je tá "najlepšia"? Je to smiešne, > keď takéto rady kolujú vo vyjadreniach pisateľov. Nechajte to na včely, > samé si vyberú! Tie ostatné po vyliahnutí tej správnej M včely zlikvidujú. > > Aj pri náhradnom chove matiek (čo je váš prípad) včelstvo zakladá MB > postupne, veď som často pozoroval, keď včely MB viečkovali, posledné boli > ešte otvorené. Vraj-prý, tie prvé sú založené na starších larvičkách, ale > práve z tých môže byť M najvyspelejšia. Roky som pozoroval liahnutie matiek > z NCH, ale prvá matka sa liahla po 16 dňoch, tak ako? > > >
|
Odpovědět do diskuze na příspěvek číslo 45613
Zobrazit odpovědi na tento příspěvek
Zobrazit celé vlákno |