76621

Včelařská konference

(Internetová stránka otevírající prostor pro komunikaci včelařů)



Jméno: E-mail:
Téma:
Příspěvek:
Jmeno sladkeho produktu vcelHeslo: Opište červené slovo pozpátku do kolonky.

U vašeho příspěvku bude zobrazena IP adresa, ze které příspěvek odesíláte.
Délka příspěvku je omezena na 10000 znaků.

Prosíme účastníky konference, aby při podání nového příspěvku do konference vždy vyplnili kolonku "téma". V případě, že reagujete na některý již uveřejněný příspěvek, tak to důsledně čiňte pomocí funkce "Odpovědět do diskuze na příspěvek číslo...", která je k dispozici vpravo vedle každého zobrazeného příspěvku. Funkce, která je pro každý zobrazený příspěvek k dispozici: "Zobrazit odpovědi na tento příspěvek.", bude správně fungovat jen v případě, že budete dbát výše uvedených pokynů.)


Zběžné zobrazení

Archiv Včelařské konference


Příspěvky do konference:
(nejnovější jsou hned zde nahoře)



Josef Křapka (77.237.138.233) --- 26. 7. 2010
Re: Re: (46099) (46101) (46103) (46107)

>Nové odrůdy jetele červeného byly v minulých letech šlechtěny (zločinnými komunisty) kvůli opylování včelami tak aby měly kratší květní trubky a zvýšil se tak zisk semene pepan<
------------------------------------------------------------
O tom věděl asi nejvíce první tajemník KSČ na ministerstvu národní obrany generál Šejna. Proto asi, v roce 1968, prý z ekonomických důvodů se svou milenkou emigroval k třídnímu nepříteli do Ameriky. Od té doby se mu mezi zasvědcenými říkalo generál semínko. Co vy na to pamětníci?? To jen na odlehčení.
JK

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 46114


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

P.K. (90.178.157.91) --- 26. 7. 2010
Re: (46112)

vlastně sem chtěl přitakat ,že kvalita českomoravskýho medu je ve světě známa,myslím,jiří ,od středověku.....

jo letos mám třetinovej výnos,no plus ještě jedno stanoviště na té pohance(něco pro němce..),

ale zase sem dostal zbívající rodiny z 39x24
na 3x 42x17,5 během 10 týdnů,což mě uspokojilo....

opět varuju před silným zamořením varoou!!!!

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 46113


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

P.K. (90.178.157.91) --- 26. 7. 2010

v NL prodávám kilo za 10 E,ve švédsku za 12 (trajekt),u nás za rovný 4 i letos,nejsem tržní prase, abych se na těch co nemaj svezl o euro dráž,náš divokej kapitalismus nám ještě nevrací vyhozený bumerangy dost učinně.....


he a co ta pohanka?

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 46112


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

P.K. (90.178.157.91) --- 26. 7. 2010

v NL prodávám kilo za 10 E,ve švédsku za 12 (trajekt),u nás za rovný 4 i letos,nejsem tržní prase, abych se na těch co nemaj svezl o euro dráž,náš divokej kapitalismus nám ještě nevrací vyhozený bumerangy dost učinně.....


he a co ta pohanka?

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 46111


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

jiří (89.235.0.90) --- 26. 7. 2010
ČESKÉ VČELAŘSTVÍ a prodej ze dvora

Zdravím všechny přítomné včelaře, kteří již také doplňují zásoby a přemýšlí jak se postavit k růstu "světové" ceny medu a jejich strategii prodeje bez mezičlánků přímo zákazníkovi.

Začínal jsem se třemi včelstva a dnes jich v mém včelím hospodářství je již 80 a to bez půjček a úvěrů, Vše pořízené jen reinvesticí.

Moje polemika s prodejní cenou medu stojí na zvláštní myšlence "systému třetinek", které se nám někteří výkupci a obchodníci se včelími produkty snaží navrhnout.30 % pro včelaře, 30% pro plniče a 30% pro obchodníka asi v supermarketu. Procenta vypadají rovnoceně ale výsledné ceny rozhodně ne a ani obchodní vztahy. Obchodníky zajímá jen jakási "světová cena" ,která je ale odvislá od "světové produktivity práce" - viz farmy o tisících včelstvech a "světovém včelařském roku" proto pro mě, jako včelaře, který nedosahuje světové produktivity musí být jediný správný směr prodej medu ze dvora veškeré produkce bez účasti baličů a hypermarketů.

Myslím si že český med se může řadit mezi ty lepší a tak by i ta jeho "světová cena" měla být vyšší. A proto pro zvýšení počtu klientů cenovou hladinu mého zabaleného medu postavím pod úroveň hypermarketů, aby se lidé naučili kupovat med přímo od včelaře a jak za pár let ceny medu zase spadnou k výkupním 30 a tak bude v supermarketech zase za pakatel, tak nám včelařům doufám zůstane klientela věrná kvalitě.

Prosím včelaře o řádnou kritiku, mnou navrženou taktikou prodeje medu, protože v podstatě se med bude prodávat za to co pomalu včelař dostane od výkupce.
Samozřejmě vím, že v Německu se prodává med 0,5 kg za 6 euro, ale to je německo a český zákazník se svou stovkou je ještě trošku někde jinde... (V ceně se hlavně platí opylovací činnost, pač med se dá dovést, tak jak se to běžně děje...)



Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 46110


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

P.K. (90.178.157.91) --- 26. 7. 2010
Re: chov matek (46100) (46106)

už by je o plod neobíral,teď to není vidět,ale je to vidět na jaře....

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 46109


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

P.K. (90.178.157.91) --- 26. 7. 2010

kontrolní otázka?jak dlouho kvete pohanka(meduje)?udajně až do zámrazů,to vím že ji kosej ,ale meduje dokdy?

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 46108


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

(e-mailem) --- 26. 7. 2010
Re: Re: (46099) (46101) (46103)

Nové odrůdy jetele červeného byly v minulých letech šlechtěny (zločinnými komunisty) kvůli opylování včelami tak aby měly kratší květní trubky a zvýšil se tak zisk semene

pepan

> ------------ Původní zpráva ------------
> Od: R. Pol?ek <e-mail/=/nezadan>
> Předmět: Re:
> Datum: 25.7.2010 16:03:13
> ----------------------------------------
> "Za dobu co mám včely jsem zažil výraznou snůšku z jetele pouze jednou.
> Bylo
> to za JZD, kdy se hodně pěstoval a byl velice teplý srpen, velký přísušek.
> To ještě nebyla varoáza a tak se dalo čekat"
>
> Taky mám z té doby podobné zkušenosti. Jestli se nepletu, tak tehdy byl
> jetel významným zdrojem bílkovinných složek v krmivech, potom by zařazen do
> povinných osevních postupů a potom umožňoval zemědělcům si od příslušného
> pole "odpočinout", protože jakožto trvalka nejméně dva roky se na jetelové
> pole jezdilo jen jetel sekat, maximálně trochu přihnojit.
> Jetel na semeno potom pěstovala některá družstva. Buď podnikavější nebo ty,
> které měly na jetel dobré půdní podmínky. Prostě vynechali seč na začátku
> srpna a potom ještě na podzim a místo toho sklidili někdy na začátku září
> zaschlé palice jetele se semeny.
>
>
>

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 46107


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

Tomáš Heřman (e-mailem) --- 26. 7. 2010
Re: chov matek (46100)

Ahoj koukam ze nikdo neodpovida tak to vemu ja i kdyz mi stale v tomto tece
mliko po brade ale vysledky docela jsou. Vcera jsem prave koukal do par
plemenacu a mlade matky uz kladou. Rychle se snazim rozchovat od
inseminovane.

Prvni serie jsem delal primo v silnem oddelku, na cca 15 matek zkuseni
chovatele tvrdi, ze neni na miste mit obavu o kvalitu matek. Vsimni si
kolik si silny osirely oddelek v 1N 39x24 narazi nouzovych matecniku (vcera
jsem je zrovna lamal :-) )

Posledni serii jsem narazil v sadce a pak dal do osireleho roje dochovat.
Takze mam materialu ze probehne pekna selekce...

Na chov v tuto dobu zalezi jake mas moznosti a kolik mas materialu nebo
co dokazes ozelet. Ja vedel, ze ins. prijde a veril ze ji prijmou takze
jsem choval klasicky v kvetnu, z toho mam super vcelstva co daly i med, a
ted jsem je jeste obral o plod na oddelky, stejne tak tech par roju co jsem
mel jsem vyuzil na nynejsi chov. Taky jsem premetal ul na mezisteny tak
jsem plod vyuzil do oddelku - to vubec neni spatny jak se zda.
S mladymi vcelstvi se mi dela lip, je to mensi drina a mensi riziko ze neco
zkazim =muj nazor. Zaroven ale dosly nastavky takze to pusteni zilou
nabytym oddelkum neublizi, stejne je asi nakonec nezazimuju protoze to uz
bych musel v praci skoncit :-))

Jsou chovatele co jeste pred 14dny chovali pri matce, nevim jak ted. Ale to
jsou proverena vcelstva ktera dobre prijimaji, cas bezi....

At se zadari
T.H.



25.7.10, L.Plachý <e-mail/=/nezadan>:
>
> Dobrý den,rád bych si ještě v tomto pokročilém období vychoval několik
> vlastních matek.
> Poraďte, jak vyvolat ve včelstvu chovnou náladu.
> Bylo by lépe chovat v osiřelci, nebo v silném směsném oddělku?
> Pan Nerad prý používá jakousi sádku, ve které nechává včely pět dní ( až do
> zavíčkování matečníků).Jsou matky takto odchované kvalitní?
> Díky L.Plachý.
>

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 46106


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

(194.228.147.9) --- 25. 7. 2010
Re: invet (46072) (46076) (46087) (46091) (46092) (46094) (46097)

Ono nejde o žádný experiment ale o vytočení postavených mezistěn a zanešených v plodišti.A abych předešel spekulacím. V nástavkových úlech bylo dost místa na med jinde,třeba v medníkových polonástavcích.Ale holt včely si to usmysleli jinak.I ty včely.Jinak těch tzv.dobrých rámků jsem měl a ještě mám hafo. Ale to se zase nebude líbit přispěvateli panu P.S.Zdravím

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 46105


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

Michal (81.200.55.252) --- 25. 7. 2010
Medovicový med

Dobrý den, prodám větší množstvi medovicového medu 2500 kg.
Cenu nabídněte. tel: 603378388, a31/=/centrum.cz

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 46104


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

R. Polášek (85.71.180.241) --- 25. 7. 2010
Re: (46099) (46101)

"Za dobu co mám včely jsem zažil výraznou snůšku z jetele pouze jednou. Bylo
to za JZD, kdy se hodně pěstoval a byl velice teplý srpen, velký přísušek.
To ještě nebyla varoáza a tak se dalo čekat"

Taky mám z té doby podobné zkušenosti. Jestli se nepletu, tak tehdy byl jetel významným zdrojem bílkovinných složek v krmivech, potom by zařazen do povinných osevních postupů a potom umožňoval zemědělcům si od příslušného pole "odpočinout", protože jakožto trvalka nejméně dva roky se na jetelové pole jezdilo jen jetel sekat, maximálně trochu přihnojit.
Jetel na semeno potom pěstovala některá družstva. Buď podnikavější nebo ty, které měly na jetel dobré půdní podmínky. Prostě vynechali seč na začátku srpna a potom ještě na podzim a místo toho sklidili někdy na začátku září zaschlé palice jetele se semeny.

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 46103


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

a.turčáni (94.229.32.130) --- 25. 7. 2010
Re: (46099)

Nezabúdajte na fakt, že čmele otvárajú kvetné rúročky z boku a nektár pašujú cez ne a využívajú to aj naše včely. Ale nejakú bohatú znášku som nikdy nezažil a to aj vo vľkých suchách.

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 46102


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

Franti?ek Hazdra (e-mailem) --- 25. 7. 2010
Re: (46099)

Za dobu co mám včely jsem zažil výraznou snůšku z jetele pouze jednou. Bylo
to za JZD, kdy se hodně pěstoval a byl velice teplý srpen, velký přísušek.
To ještě nebyla varoáza a tak se dalo čekat .
Haf
----- Original Message -----
From: "Jiránek a spol..." <e-mail/=/nezadan>
To: "Včelařský mailing list" <vcely/=/v.or.cz>
Sent: Sunday, July 25, 2010 9:28 AM


> Mám dotaz na zkušené včelaře. Dá se v současné době a počasí využít ještě
> snůška z červeného jetele?
> --------------------------------------------------
> Tedy letos nějakou snůšku z červeného jetele moc nečekejte,protože je
> vlhký
> rok,čili květenství jetele je dlouhé,na které včela nedosahne svým
> sosákem.Jedině čmeldi to využijí.Červený jetel je pro včely atraktivní
> pouze když je suchý rok,čili květ je kratší a včely využitelný.
> Jinak med z jetele je lahodný a včely na něm krásně přezimují.
>
>
> __________ Informace od ESET Smart Security, verze databaze 5309
> (20100724) __________
>
> Tuto zpravu proveril ESET Smart Security.
>
> http://www.eset.cz
>
>
>

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 46101


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

L.Plachý (82.99.167.249) --- 25. 7. 2010
chov matek

Dobrý den,rád bych si ještě v tomto pokročilém období vychoval několik vlastních matek.
Poraďte, jak vyvolat ve včelstvu chovnou náladu.
Bylo by lépe chovat v osiřelci, nebo v silném směsném oddělku?
Pan Nerad prý používá jakousi sádku, ve které nechává včely pět dní ( až do zavíčkování matečníků).Jsou matky takto odchované kvalitní?
Díky L.Plachý.

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 46100


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

Jiránek a spol... (80.188.217.8) --- 25. 7. 2010

Mám dotaz na zkušené včelaře. Dá se v současné době a počasí využít ještě snůška z červeného jetele?
--------------------------------------------------
Tedy letos nějakou snůšku z červeného jetele moc nečekejte,protože je vlhký rok,čili květenství jetele je dlouhé,na které včela nedosahne svým sosákem.Jedině čmeldi to využijí.Červený jetel je pro včely atraktivní pouze když je suchý rok,čili květ je kratší a včely využitelný.
Jinak med z jetele je lahodný a včely na něm krásně přezimují.

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 46099


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

PaAu (78.136.160.104) --- 25. 7. 2010
snůška z červ.jetele

Navrhuji,abyste počkal.Počasí sice nepřeje/teploty/,ale ty jsou pro zpracovávání cukru včelami stejný problém jako pro využití snůšky. Budete muset posunout léčení.A taky jde o to kolik je toho jetele a kolik máte včelstev,která ho využijí.Já např.mám včelky ještě u svazenky,která má hlavní květenství odkvetlá,takže čekám snůšku z těch vedlejších.Myslím,že risknu posunutí léčení a zkusím využít tuhle možnost,když už jsem je tam vezl.Včelařím v Podkrkonoší.PaAu

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 46098


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

KaJi (88.103.157.154) --- 25. 7. 2010
Re: invet (46072) (46076) (46087) (46091) (46092) (46094)

Nedá mě spát diskuze,která před časem byla na těchto stánkách a sice,že se med barví od starých rámků.Já vytáčel med schválně jen z mezistěn a med měl stejnou barvu jako ze starých-starších rámků.
------------------

Barvu asi ne, možná nějakou chuť. Párkrát jsem chutnal med, kde jsem cítil určitou chuť. Popsal bych ji, jako když žvýkám víčka z hodně starých plástů, je trochu jiná oproti světlým víčkům.

Ovšem je zde jeden problém. Většina včelařů co si dělá tyto starosti a experimenty, asi nemá ve svém provozu opravdu ty "pevné" souše co se dávají do medníku a vydrží otáčky. :-)

Takže to jsou spíše experimenty, které potvrdí, že jejich souše jsou asi všechny OK.

Karel

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 46097


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

kozlík (90.177.14.87) --- 25. 7. 2010
Re: invet (46072) (46076) (46087) (46091) (46092) (46094)

Barva medu je daná hlavně tím ,z čeho je. Také se snažím na med preferovat světlé a kvůli obsahu léčiv označené plásty , které neprošly léčením a nebyly v zimě v úlech.

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 46096


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

Josef Křapka (77.237.138.233) --- 24. 7. 2010
Re: Snůška z červeného jetele (46072) (46076) (46087) (46091) (46092) (46093)

>Mám dotaz na zkušené včelaře. Dá se v současné době a počasí využít ještě snůška z červeného jetele? Rozhoduji se, zda již zakrmovat, nebo ještě počkat co dá jetel. Děkuji.<
------------------------------------------------------------
A co dělají zkušení včelaři v okolí? Omrkněte to a napodobte je. Tady patrně nikdo nebude znát situaci ve Vašem kraji a mohl byste také dostat pouze "hraběcí rady".
I když přesně to budete vědět až v říjnu.
JK

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 46095


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

(194.228.147.9) --- 24. 7. 2010
Re: invet (46072) (46076) (46087) (46091) (46092)

Tak tyhle starosti mě ještě čekají.Ale Já teď řeším jiný problém.Nedá mě spát diskuze,která před časem byla na těchto stánkách a sice,že se med barví od starých rámků.Já vytáčel med schválně jen z mezistěn a med měl stejnou barvu jako ze starých-starších rámků.Nebo tady platí ta teorie,že včely donesou med do spodních polonástavků a pak další včely jej znova zpracovávájí jak jsem někde četl,buď tady nebo ve Včelařství.Také by mě zajímalo proč má každý med jinou barvu,přesto,že projde zažívacím traktem včely.Chtěl jsem včely převést po snůšce na mezistěny z doporučených zdravotních důvodů na těchto stránkách ale,když jsem viděl,že po slunovratu a skončení snůšky včely přestaly stavět,ani nereagovaly,když jsem vracel zpět rámky k vyčištění/vzhledem k hustotě medu tam zůstávalo poměrně dost medu/ ustoupil jsem od tohoto záměru.Ještě bych chtěl vyzkoušet to norské zimování.Několik včelstev navíc bych pro letošek zazimoval.Co myslíte mám naději na úspěch.Tady na konferenci to byl jeden čas hit.Tak poraďte.Zdravím

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 46094


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

Honza (78.102.124.229) --- 24. 7. 2010
Snůška z červeného jetele (46072) (46076) (46087) (46091) (46092)

Mám dotaz na zkušené včelaře. Dá se v současné době a počasí využít ještě snůška z červeného jetele? Rozhoduji se, zda již zakrmovat, nebo ještě počkat co dá jetel. Děkuji.

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 46093


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

R. Polášek (85.71.180.241) --- 24. 7. 2010
Re: invet (46072) (46076) (46087) (46091)

Na plásty s pylem vůbec nemám recept na jejich uskladňování, ty pokud možno nechávám ve včelách.
Dřívější recept prosypat práškovým cukrem a zabalit do igelitu není moc použitelný.

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 46092


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

kozlík (90.177.14.87) --- 24. 7. 2010
Re: invet (46072) (46076) (46087)

Jo a bacha na plásty s pylem. Ty jsou pro moly velice atraktivní.

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 46091


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

R. Polášek (85.71.180.241) --- 24. 7. 2010
Re: invet (46072) (46076) (46087)

No, v návodech na ošetřování plástů invetem je vždy uvedeno, že plásty se musí po ošetření nějaký týden vyvětrávat, než vyčichnou a mohou se dát včelám. Ty týdny jsou vlastně důsledek toho, že invet se ochotně rozpouští v voskové bázi neboli ochotně nasákává do včelím vosku a o to hůře jde potom z něho ven. Přitom v plástech je vrstva vosku silná maximálně milimetry. Vytavit vosk nasáklý invetem je potom chyba, protože pokud invet nevyprchal z horkého roztaveného vosku, vyprchával z nějakého centimetry silného voskového kusu odhaduji tak roky.....
Co se týká účinnosti invetu na zavíječe, účinnost takových látek stoupá se zvyšující se teplotou. V pokusu popsaném ve Včelařství to zkoušeli při "normálních" podmínkách, asi při teplotě 20 st C. Podle mého názoru by byl i invet dostatečně účinný na zavíječe, kdyby se plásty ošetřovaly zároveň i teplem při takových 35 - 40 st C.
Akorát si nejsem jistý s rezidui, současná používaná látka v invetu je pyrethroid stejně jako léčiva na varaózu....

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 46090


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

kozlík (90.177.14.87) --- 24. 7. 2010
Re: díly k ulu (45990) (45991) (45993)

Ano u mne zavíječ zkouší dělat díry do dřeva, ne folie děraví včely a to jak PE , tak PVC.

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 46089


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

kozlík (90.177.14.87) --- 24. 7. 2010
Re: Inspirace sluneční tavidlo (45971) (45975)

také jsem ho měl první rok z pekáče pod sklem , ale neosvědčilo, se. Jediné co je pozitivní , že to sklo jde dobře oškrábat . Ty máš sklenářství ? Potřeboval bych naučit řezat sklo.

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 46088


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

kozlík (90.177.14.87) --- 24. 7. 2010
Re: invet (46072) (46076)

To bych chtěl vidět. :-)
ale teď vážně pro nováčky. Zkuste to nejdříve na malém množství , třeba jen na jedněch. Tak jak včelky ubývají , se moli hromadí ve spodním nástavku , respektive v podmetu. Já podmet občas upravenou škrabkou vyhrábnu. Invet jsem použil jednou do uzavřených kýblů. Vývoj molů se zastavil až do doby , kdy již fungovalo sluneční tavidlo. Plásty jsem potom v tavidle vytavil a ještě v hrnci udělal "koláče" , ale vosk byl stále cítit. Takže raději již ne. Plásty uložené v nástavcích , nebo v upravené skříni. Střídám postavené a mezistěny. Občas prohlédnu a ty , kde se objeví pavučinka vyřadím.
Nástavky od sebe vzájemně izoluji folií.

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 46087


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

Josef Křapka (77.237.138.233) --- 23. 7. 2010
Re: kvasinky (46067) (46073) (46083)

>Nebo pokud by bylo pár odkazů na již vyzkoušené recepty byl bych rád.<

Doporučuji: Libor Dupal, Kniha o medovině. Než ji seženete,
určitě je i ve včelařské knihovně v Křemencové, tak můžete zkusit tyto stránky.

http://www.n-vcelari.sk/sal/VCELY63.html#_Toc519779836

S tím zákvasem má kolega Polášek pravdu. Zkrátka, sichr je sichr. Já jsem již trochu líný a zatím jsem neudělal špatnou zkušenost.
JK

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 46086


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

R. Polášek (85.71.180.241) --- 23. 7. 2010
Re: kvasinky (46067) (46073) (46083)

Udělá se zákvas, nechá den, dva rozkvasit a teprve potom se připraví "hlavní" kvas. Já dělám zákvasu 0,5 - 1,5 litru a dělám to v demižónech od 10 do cca 40 litrů.

Jinak potom záleží na návodu ke kvasinkám, jaké množství zákvasu se z nich dá udělat. Kvasiny se v kvasu množí, takže není problém, pokud se má šetřit a piplat s tím, vzít trošičku kvasinek, udělat kvas ve 2 - 4 deci, po namnožení kvasinek udělat z nich kvas třeba 2 litry a až se ty dva litry rozkvasí, tak se můžou nalít třeba do 50 - 100 litrů. A to všechno z malého zlomku jednoho balíčku kvasinek.

Zákvas proti přímému vsypání kvasinek do "hlavního" kvasu má ještě jednu výhodu. Ojediněle se může stát, že se kvasinky nechytnou. Prostě nezačnou kvasit. Třeba je někdo dlouho skladoval nebo nechal v létě v autě na slunci.... Pokud se sypou přímo do kvasu, ten se udělá, vsypnou se tam kvasinky a potom se takové dva, tři dny čeká... A ono nic a kvas je mezitím minimálně poškozený množením jiných mikroorganismů.
Když se dělá zákvas, tak když se ten nerozkvasí, hlavní kvas se prostě nebude dělat a nic se nestane....

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 46085


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

(e-mailem) --- 23. 7. 2010
Re: invet (46072)

Používám vetší mezery mezi rámky, průvan, a skladuji jen světlé rámky. Také ponechávám veškerý pyl ve včelstvech. Obejdu se tak bez té síry a další chemie

Pepan

> ------------ Původní zpráva ------------
> Od: jirkaZ <nasij/=/seznam.cz>
> Předmět: invet
> Datum: 23.7.2010 14:10:42
> ----------------------------------------
> čauky panove včera přišel včelař a konečne to vystihli ten invet nema žadne
> učinky motylice klade jak diva.chci se zeptat co použivate místo
> invetu??sirne knoty se mi moc neosvedčily diky jirka
>
>
>

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 46084


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

Míra.P (213.192.58.221) --- 23. 7. 2010
Re: kvasinky (46067) (46073)

Díky za postřehy a rady.
Já budu dělat jednu várku 100lt kterou rozdělím do dvou nádob.Takže svařím potřebné množství medu a vody,posbírám pěnu.Pak bych si měl tedy někde bokem rozmíchat ty kvasinky s živnou solí aby byla jistota,-v kolika litrech té svařené medové vody to mám udělat? Stačí to ve třílitrovce?
Nezlobte se že se ptám tak podrobně ale raději mám vysvětlení pro "blbce" (mě) než něco zkazit.
Pak mám ještě otázku kolik jestli se tam dává badyán a kolik těch hvězdiček na těch sto litrů aby to nebylo moc.
V medovině od pana Halady je cítit a to mi chutná.
Nebo pokud by bylo pár odkazů na již vyzkoušené recepty byl bych rád.
Míra

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 46083


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

M. Václavek (93.99.204.43) --- 23. 7. 2010
Re: invet (46080)

jirkaZ:
jaky pařak myslite?

______________________________________________________________

To s tím pařákem jsem myslel obrazně. Podstata mého sdělení bylo nahazení starého díla mezistěnou. Je jedno, jestli k tomu použijete pařák, vařák, sluneční tavidlo, nebo dílo jen vyřežete a rámky opálíte. Na jaře si včely postaví dílo nové.


MV

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 46082


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

R. Polášek (85.71.180.241) --- 23. 7. 2010
Re: invet (46080)

"jaky pařak myslite?"

Ve velmi podobném zařízení jako vařák na vosk se kdysi před socialistickými JZD v zemědělských hospodářstvích pařily horší brambory. Zařízení akorát nemělo šroub, protože nebylo třeba lisovat. Brambory se napařily do měkka, rošťouchaly a zmixovaly třeba s obilným šrotem, se řezanou slámou, s odpady z kuchyně a dalšími krmivy a podle toho, co se mixovalo, bylo to žrádlo pro slepice, prasátko nebo i pro krávu a možná i pro další tehdejší domácí hospodářské zvířectvo. Pařák na peci byl v tehdejším hospodářství důležité zařízení, které z vlastních surovin, za syrova domácímu zvířectvu špatně a se ztrátami zkrmitelných, vyrábělo kvalitní a výživné krmivo.

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 46081


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

jirkaZ (82.100.2.212) --- 23. 7. 2010
invet

jaky pařak myslite?

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 46080


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

R. Polášek (85.71.180.241) --- 23. 7. 2010
Re: invet (46072) (46076) (46078)

Sirné knoty se mně svého času osvědčily. Plásty se ale musely zavřít na takových 14 dní do těsné skříně, aby se vylíhly všechna vajíčka, protože na ně síření nepůsobí. Sířilo se teprve potom. To bylo tak v srpnu a toto jedno síření stačilo do jara za předpokladu, že se potom plásty občas prohlídly, jednou, dvakrát za měsíc a larvičky, které se tam objevily, zapíchly hřebíkem nebo něčím takovým.

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 46079


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

R. Polášek (85.71.180.241) --- 23. 7. 2010
Re: invet (46072) (46076)

Invet jsem kdysi vyzkoušel na pytli zbytků z vyvařování. Nacpal jsem je vysušené proložené tabletami do velkého igelitového pytle a celé to ještě do dalšího pytle. Bylo to na podzim, smrdělo to invetem v nevytápěné světnici půl zimy, pak to přestalo a na jaře, jak se oteplilo, zbytky z vyvařování včetně igelitového pytle sežraly larvy zavíječů, co přežily v těch zbytcích. Byl to ještě ten starý invet, údajně účinný.

Plásty jinak skladuji přes léto tak do listopadu s mezerami, v nástavku na 10 plástů skladuji tak 6 nebo zabalené do novin, přes zimu je klidně v nástavku nebo úlu napasuji těsně k sobě.

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 46078


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

lokvenc.petr (e-mailem) --- 23. 7. 2010
Re: Odnáanie VD mravcom (46060) (46062) (46066)

No nevím ...
Kdybych byl neslušný, zaregistroval bych se pod smyšlenými údaji ... :-)
Petr
--------------------------------------------------
From: "Kapoun" <e-mail/=/nezadan>
Sent: Friday, July 23, 2010 11:34 AM
To: "Včelařský mailing list" <vcely/=/v.or.cz>
Subject: Re: Odnáanie VD mravcom

> Registrace je podle mne správná věc. Slušným lidem nevadí, neslušné
> odradí.
>

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 46077


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

Josef Křapka (77.237.138.233) --- 23. 7. 2010
Re: invet (46072)

>čauky panove včera přišel včelař a konečne to vystihli ten invet nema žadne učinky motylice klade jak diva.chci se zeptat co použivate místo invetu??sirne knoty se mi moc neosvedčily diky jirka<
-----------------------------------------------------------
Vymetené plásty v nástavcích podstavuji pod včelstvo. Včely je vylížou, nevytočený med si přenesou, plásty vyčistí, opraví (to po nich ani nepožaduji) a ochrání před motýlicí. Odebírám je až před podzimní fumigací koncem října. To jsou již nízké venkovní teploty a motýlice nemá šanci.
JK

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 46076


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

Tomáš Heřman (e-mailem) --- 23. 7. 2010
Re: invet (46072) (46074)

Skladuju jen paneske dilo, vyjimecne jednou zaplodovane v kominu
nastavku, nahore dole dratena sit.... Zbytek varak, vcely kupodivu umi
delat vosk :-)

T.H.


> A co takhle vyzkoušet pařák?
>

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 46075


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

M. Václavek (93.99.204.43) --- 23. 7. 2010
Re: invet (46072)

jirkaZ:
chci se zeptat co použivate místo invetu?

______________________________________________________________

A co takhle vyzkoušet pařák?

MV

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 46074


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

Josef Křapka (77.237.138.233) --- 23. 7. 2010
Re: kvasinky (46067)

U kvasinek od Schimanského, které používám třetím rokem zákvas nepřipravuji. Také v návodu to není předepsáno. Jelikož z jednoho svaření (mám malý kotel) nenaplním kvasnou nádobu najednou, svařím polovinu dávky kvasu ( 50 - 60 l) a po zchladnutí na cca 25 °C rozmíchám kvasinky a živnou sůl na celý plánovaný obsah kvasné nádoby a kvasnou nádobu uzavřu - do druhého dne stačí bílou přežehlenou plachetkou. Ihned svařím druhou dávku kvasu a po zchladnutí, druhý den, doplním kvasnou nádobu na cca pět šestin (někdo doporučuje pouze čtyři pětiny - nebezpečí překypění kvasu) a nechám kvasit. Již třetí den je možno sledovat počátek bouřlivého kvašení. Ještě se mě nestalo, že by kvasinky od Schimanského zklamaly. Odhaduji, že tyto kvasinky prokvášejí hlouběji a také obsah alkoholu bude patrně (domnívám se) 13 - 15 %. U Dolských kvasinek, kvasinek Vínka a kvasnic je však dobré (podle mých zkušeností) předem udělat zákvas. A ještě něco. Jak kvasnou nádobu před použitím i ihned po použití tak i nádoby na dokvášení vymývám horkou vodou s přídavkem Sava. Zanedbaná hygiena bývá příčinou neúspěchu.
Po druhém a každém dalším stáčení přeji dobrou chuť a na zdraví.
JK

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 46073


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

jirkaZ (82.100.2.212) --- 23. 7. 2010
invet

čauky panove včera přišel včelař a konečne to vystihli ten invet nema žadne učinky motylice klade jak diva.chci se zeptat co použivate místo invetu??sirne knoty se mi moc neosvedčily diky jirka

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 46072


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

R. Polášek (85.71.180.241) --- 23. 7. 2010
Re: kvasinky (46067) (46068)

"Ma to fungovat i bez zakvasu.... Zkuseni doporucuji zakvas udelat...

Sam jsem zatim ve fazi pokusu."

Teoreticky zákvas není potřeba, a kvasinky se tam mohou sypat přímo. Prakticky pokud surovina, med at není úplně čistá, jsou v ní nežádoucí mikroorganismy, tak nežádoucí mikroorganismy mohu převládnout a kvas úplně zkazit. Případně se mohou podílet na zpracování významného množství cukru a ovlivnit tak ztráty nebo výslednou chuť a vůni. Platí to, ale podstatně méně, i při převaření. Navíc konzervované, hlavně sušené kvasinky nejsou aktivní, aktivní se stanou až po nějakých hodinách po namočení. Takže je podstatně výhodnější použít ten zákvas. Umožňuje bez převaření dobře zakvasit i trochu horší med s nějakým menším množstvím nežádoucích mikroorganismů a hlavně potom výsledná kvalita není kolísavá podle toho, které nežádoucí mikroorganismy se v medu objeví. Protože aktivní a namnožené správné kvasinky v zákvasu ty nežádoucí prostě přečíslí.
Obecný návod pro použití zákvasu je převařený 10 - 15 roztok cukru nebo tak 13 - 18 % roztok medu ve vodě nebo čaji ( já používám lípový květ nebo kopřivu) nebo dobrý jablečný mošt bez konzervačních činidel atd opatřený živnou solí po varu nechat zchladit na takových 25 st C a rozmíchat v něm kvasinky. vše za dodržování co nejvyšší čistoty. Během pár hodin se kvasinky začnou množit a zákvas začne uvolňovat oxid uhličitý. Při spotřebě tak poloviny, dvou třetin cukrů, při 20 st C tak za dva tři dny, se udělá hlavní kvas, zase nechá ochladnout na těch cca 25 st C a zákvas se v něm rozmíchá.
Kvasinky Vínka jsou 0.6 gramů a mají se dávat při zákvasu do cca 0,4 - 0,6 litru, pivní kvasinky jsou tuším 20 gramů a mají se dávat do litru zákvasu, u pekařských kvasinek jsem dával asi 1 - 2 cm krychlové na půl litru.

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 46071


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

a.turčáni (94.229.32.130) --- 23. 7. 2010
Re: Odnášanie VD mravcom (46060) (46062)

vcely.sk/modules.php?name=Video_Stream&page=watch&id=5

Práve teraz som použil ponúknutý nick a ide to, je to len púhych 14 sekúnd.

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 46070


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

a.turčáni (94.229.32.130) --- 23. 7. 2010
Re: Odnášanie VD mravcom (46060) (46062)

Ten odkaz je od vás míněn jistě upřímně. Ale pro mne je nedostupný. Již poněkolikáté jsem se pokusil zaregistrovat na vcely.sk, ale vždy mne váš administrátor odmítnul. S takovou cenzurou jsem se už 20 let nesetkal.

Mrzí ma, že sa Vám to nepodarilo, aj ja som mal pred časom problémy, ale teraz sa mi otvorenie podarilo na prvý raz. V žiadnom prípade sa nejedná o cenzúru, skúste sa obrátiť na admina P. Šebošika, istotne Vám vysvetlí, ako sa tam dostanete. Pre mňa je to úžasné, pretože pri svojich pokusoch som to mohol len predpokladať, na základe chýbajúcich odpadnutých VD, na podmetovej podložke.

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 46069


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

Tomáš Heřman (e-mailem) --- 23. 7. 2010
Re: kvasinky (46067)

Ma to fungovat i bez zakvasu.... Zkuseni doporucuji zakvas udelat...

Sam jsem zatim ve fazi pokusu.

T.H.

Zdravím.
Chci se zeptat jestli náhodou někdo máte zkušenost s kvasinkami od -
http://www.schimansky.cz/kvasinky/

Kolega je pro nás objednal ale volal mi že tam není nikde napsáno jestli se
má z nich připravit ten startér a nebo se tam dávají rovnou.Víte to někdo?

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 46068


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

Míra.P (213.192.58.221) --- 23. 7. 2010
kvasinky

Zdravím.
Chci se zeptat jestli náhodou někdo máte zkušenost s kvasinkami od - http://www.schimansky.cz/kvasinky/

Kolega je pro nás objednal ale volal mi že tam není nikde napsáno jestli se má z nich připravit ten startér a nebo se tam dávají rovnou.Víte to někdo?

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 46067


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

Kapoun (212.96.187.90) --- 23. 7. 2010
Re: Odnášanie VD mravcom (46060) (46062)

Registrace je podle mne správná věc. Slušným lidem nevadí, neslušné odradí.

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 46066


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

J. Matl (213.151.87.2) --- 23. 7. 2010
Re: Odnášanie VD mravcom (46060) (46062)

Také jsem to několikrát zkoušel, leč marně ... důvodů nepochopuji ... A ostatně: proč je nutná registrace? Snad jednou ... v Budoucnu ... jak praví klasik :-) ... Klidné dny. Jiří

xxxxxxxx
Pavel Holub (178.248.56.32) --- 23. 7. 2010
Re: Odnášanie VD mravcom (46060)

Ten odkaz je od vás míněn jistě upřímně. Ale pro mne je nedostupný. Již poněkolikáté jsem se pokusil zaregistrovat na vcely.sk, ale vždy mne váš administrátor odmítnul. S takovou cenzurou jsem se už 20 let nesetkal.
Vy Slováci na naší konferenci jste přínosem a jsem rád, že tu jste.

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 46065


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

R. Polášek (85.71.180.241) --- 23. 7. 2010
Re: Odnášanie VD mravcom (46060) (46062)

"Ten odkaz je od vás míněn jistě upřímně. Ale pro mne je nedostupný. Již poněkolikáté jsem se pokusil zaregistrovat na vcely.sk, ale vždy mne váš administrátor odmítnul. S takovou cenzurou jsem se už 20 let nesetka"

Takové věci by měly být volně přístupné. Pokud někdo chce za zhlédnutí takové věci registraci, tak nemám zájem. Nebudu spravovat 50 registrací s 50 přihlašovacími jmény a s 50 přihlašovacími hesly jen proto, abych se na něco koukal. Stačí mi těch 10 nebo 15 z nevím kolika, co jsem za těch 10 let na internetu nashromáždil a co si je zhruba pamatuji a kde jde třeba o peníze nebo o kariéru.
K čemu je povinná registrace k zhlédnutí informace, kterou někdo dává na web jen jako zajímavost? Maximálně snad jen k vytváření databáze, která se pak využívá obchodně k zasílání spamů nebo se z ní jinak finančně těží....

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 46064


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

vojtech.langer (e-mailem) --- 23. 7. 2010
Re: Odna?anie VD mravcom (46060) (46062)

Pavel Holub wrote / napísal(a):
> Ten odkaz je od vás míněn jistě upřímně. Ale pro mne je nedostupný. Již
> poněkolikáté jsem se pokusil zaregistrovat na vcely.sk, ale vždy mne váš
> administrátor odmítnul. S takovou cenzurou jsem se už 20 let nesetkal.
> Vy Slováci na naší konferenci jste přínosem a jsem rád, že tu jste.
>
>
Neverím, že by to bolo cenzúrou. Skúste sa obrátiť priamo na
administratora. Určite Vám vyhovie.

Vojto.

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 46063


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

Pavel Holub (178.248.56.32) --- 23. 7. 2010
Re: Odnášanie VD mravcom (46060)

Ten odkaz je od vás míněn jistě upřímně. Ale pro mne je nedostupný. Již poněkolikáté jsem se pokusil zaregistrovat na vcely.sk, ale vždy mne váš administrátor odmítnul. S takovou cenzurou jsem se už 20 let nesetkal.
Vy Slováci na naší konferenci jste přínosem a jsem rád, že tu jste.

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 46062


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

(83.208.196.187) --- 23. 7. 2010
mimo vlákno

Prodám po pěti sudech květový a tmavý med, vodivost 10,5, voda 15,5 Jindřichohradecko, 606401604

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 46061


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

a.turčáni (94.229.32.130) --- 22. 7. 2010
Odnášanie VD mravcom

Pozrite si v reále odnášanie mŕtveho VD z podmetovej podložky. Cenu si zaslúži Ladislav Šebošik, zakladateľ www stránky "vcely. sk"

www.vcely.sk/modules.php?name=Video_Stream&page=watch&id=5

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 46060


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

a.turčáni (94.229.32.130) --- 22. 7. 2010
Odnášanie VD mravcom

Pozrite si v reále odnášanie mŕtveho VD z podmetovej podložky. Cenu si zaslúži Ladislav Šebošik, zakladateľ www stránky "vcely. sk"

www.vcely.sk/modules.php?name=Video_Stream&page=watch&id=5

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 46059


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

R. Polášek (85.71.180.241) --- 22. 7. 2010
Re: Zdroj z PC jako zdroj pro medomet (46012) (46016) (46023) (46028) (46029) (46030) (46033) (46052)

"Pokud je zatížení blízké jeho proudové ochraně, je vhodnější připojit
spotřebič na vypnutý zdroj a pak jej aktivovat. Start je tzv. měkký.
Například žárovka 12V, 60W připojená na běžící zdroj jej při připojení
většinou shodí do poruchového stavu (malý odpor studeného vlákna). Tytéž dvě
žárovky připojené na vypnutý zdroj, po aktivaci zdroj spolehlivě rozsvítí.
Vašek."

No ten zdroj nabíhá softstartem tak půl vteřiny, vteřinu. Na rozehřátí vlákna žárovky to stačí, na rozběhnutí medometu to nejspíš stačit nebude. Tam to bude chtít nějaký rozběhový režim, nouzově, dokud se medomet neroztočí, třeba jen napájení motorku "protahovat" přes nějaký hodně dlouhý tenký káblík nebo třeba vázací středně silný ocelový drát namotaný s mezerami na něco.
Dlouhodobě by měl stačit poměrně jednoduchý sériový omezovač proudu s výkonovým tranzistorem, nadstavený někde těsně pod uváděný maximální proud zdroje.
Vlákno žárovky má jinak za studena desetinu nebo i menší odpor než za "tepla" Žárovka 12 volt 60 watt se tak po připojení na rozběhnutý zdroj jeví jako spotřebič 600 wattů nebo ještě větší..... Zvláště když ochrana zdroje reaguje během setinky milisekundy, kdy se vlákno žárovky pomalu ani ještě nezačne zahřívat......

Já myslím, že už by se diskuze o PC zdrojích mohla uzavřít.
Uvádím pár webových adres, kde se dá dočíst o zprovozňování PC zdrojů pro jiné účely než pro PC, tam by mělo být všechno potřebné.
http://hw.cz/Teorie-a-praxe/Dokumentace/ART379-Vyuziti-PC-ATX-zdroje-pro-napajeni-zarizeni.html
http://www.elektrobastleni.cz/view.php?cisloclanku=2009120001
http://www.rcmodely1.estranky.cz/clanky/nezarazene/uprava-pc-zdroje-pro-napajeni-nabijecky-12v
http://4um.overclocking.cz/archive/index.php/t-72345.html

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 46058


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

vsusicky (82.117.130.3) --- 22. 7. 2010
Re: Zdroj z PC jako zdroj pro medomet (46012) (46049)

já zdroj z PC pro pohon aku vrtačky běžně používám, ale je to starší zdroj z vyřazeného PC. Vypíná pouze při hodně velkém zatížení vrtačky. Letos jsem ho vyzkoušel i k pohonu medometu- v pohodě. Je pravda, že před zapnutím pohou vdy koš medometu roztočím rukou, takže proudový ráz při zapnutí motoru není velký. Nyní se chystám pužít novější ATX zdroj, sice také z vyřazeného PC, ale měl by být v pořádku. Tak uvidím.

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 46057


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

(e-mailem) --- 22. 7. 2010
Re: neva?en? medovina (46053)

sežeň si Malou Včelařskou Encyklopedii r.v.1954 vyd..SZN Praha.
Tam je spoustu receptů na zpracování včelích produktů

Pepan

> ------------ Původní zpráva ------------
> Od: zdenek <zdnovotny/=/seznam.cz>
> Předmět: neva?en? medovina
> Datum: 22.7.2010 07:44:00
> ----------------------------------------
>
> prosím o radu,
>
> zbyl mě nějaký tmavší med,chtěl bych zkusit nevařenou medovinu,má někdo
> nějaký odzkoušený způsob aby se dílo
> podařilo,výsledkem by mělo být přírodní nepříliš sladké
> víno
>
> dík za každou dobrou radu
>
> Zdeněk
>
>
>

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 46056


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

Radek Hubač (e-mailem) --- 22. 7. 2010
Re: neva?en? medovina (46053)

Ahoj, je to hrozně jednoduché, kvasinky POWER jsou k dispozici ve včelařských prodejnách spolu se živnou solí. Na 100l medoviny dej 35KG medu. Teplotu udržuj na cca 25 st C třeba i s pomocí akvarijního topítka. Doporučuji udělat zákvas - trochu převažené vody rozpustit med poměr 1:2 víc vody. přidej něco kvasinek a trošku živné soli a nech cca nad 20st. Kvasinky je třeba roztřepat ve skleničce s vodou kolem 30st. do 2 dní bude kvasit. Většinou ohřeju polovinu vody i méně, rozpustím v ní med a doleji studenou, po ochlazení roztoku na 25 st. zakvasit zákvasem, to je vše. Moje finta je přidat něco šťávy z čerstvých citronů (cca 4 na 100l) pro lepší chuť i čeření.
Radek



> ------------ Původní zpráva ------------
> Od: zdenek <zdnovotny/=/seznam.cz>
> Předmět: neva?en? medovina
> Datum: 22.7.2010 07:44:00
> ----------------------------------------
>
> prosím o radu,
>
> zbyl mě nějaký tmavší med,chtěl bych zkusit nevařenou medovinu,má někdo
> nějaký odzkoušený způsob aby se dílo
> podařilo,výsledkem by mělo být přírodní nepříliš sladké
> víno
>
> dík za každou dobrou radu
>
> Zdeněk
>
>
>

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 46055


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

Tomáš Heřman (e-mailem) --- 22. 7. 2010
Re: Re: Re: MIMO TEMA (13070) (13071) (45895) (45918) (45940) (45952) (45954) (45959) (45964) (45966) (45968) (45974) (46003) (46006) (46011) (46014) (46019) (46020) (46031) (46032) (46038) (46039) (46040) (46041) (46042) (46043) (46045)

Na uzavreni sekci z hora jsem pouzival pasky lina ci sololitu. Letos jsem
sekce i pres mou lonskou chvalu nepouzil :-) Styrodurove plemenacky mi
vyhovuji mnohem vic....

T.H.

Jednotlivé segmenty zakrývám pruhy fólie na které dávám druhou celoplošnou
> folii, aby náhodou nešly pruhy dolů se stropem.
> Radek
>

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 46054


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno


Celkem je ve Včelařské konferenci již 76621 příspěvků(zde zobrazeno 61 příspěvků, od č. 46054 do č. 46114)
Několik rad pro badatele v archivu Včelařské konference. Pro zobrazení starších příspěvků (a pro pohyb v jejich frontě) je určeno speciální okno, které je dostupné pod názvem "Archiv Včelařské konference" (příspěvky se v něm zobrazují tak, že nejstarší jsou nahoře a novější dole). Ve frontě příspěvků je možnost se pohybovat příslušnými povely (pro začátek kliknětě na "nejstarší", aby se Vám ukázaly první příspěvky, jimiž konference začíná, a pak klikejte na "novější", čímž se Vám vždy zobrazí várka novějších 60 příspěvků; jednotlivé příspěvky lze na tomto archivním zobrazení číst od horního konce webu (kde jsou starší) a postupovat směrem dolu (kde jsou novější).


Nejnovější - Novější - Starší - Nejstarší






Klikněte sem pro nápovědu