78692

Včelařská konference

(Internetová stránka otevírající prostor pro komunikaci včelařů)


Zběžné zobrazení

Podrobné zobrazení

Příspěvky do konference:
(nejnovější jsou hned zde nahoře)



R. Polášek (85.71.180.241) --- 17. 11. 2010
Re: apiinvert (48240) (48249) (48259) (48262) (48263) (48266) (48268)

Podle mně včely jakékoliv krmivo zpracovávají prakticky stejně, tudíž ho zbavují vody a doplňují příslušnými enzymy, ať už to v krmivu je co k čemu nebo není. Rozdíl bude jen v nějakých extrémních podmínkách, buď při jednorázovém nakrmení celé dávky do slabšího včelstva, nebo při krmení hodně pozdě na podzim. Kdy včely, pokud dostanou klasický cukr, už nestačí roztěpit všechno nebo skoro všechno a znatelný podíl zásob tak není upravený.
U připraveného krmiva je tedy třeba počítet s tím, že za ty peníze se nakupuje vedle cukrů taky voda, co je v krmivu a že na vlastní zpracování krmiva včely spotřebují taky zhruba desetinu, dvě desetiny cukrů stejně jako u klasického řepného cukru.
Na stejné nakrmení se tedy musí předpřipraveného krmiva proti suchému cukru nakoupit víc o tu vodu a počítat taky se ztrátou do těch dvou desetin cukrů , které včely spotřebují při zpracovávání.
To je ale jen teoretický předpoklad. Ověření skutečnosti vidím v praxi jako jednoduché, stačí půlku včelstev nakrmit třeba 15 kily počítáno suchého cukru a druhou půlku včelstev nakrmit 15 kily připraveného krmiva a potom porovnat rozdíl. Ve váze nástavků, v ploše zavíčkovaných buňěk....
Pokud to bude minimálně 5 a 5 včelstev vybraných průřezově, silné i slabé i ty na kraji i ty uprostřed, nevidím nějaký problém, který by to porovnání mohl zkreslit. Kromě silné snůšky.....

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 48269


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

Následující:Ales Molcik - Re: apiinvert
Předchozí:Ales Molcik - Re: apiinvert


Všechny správně vytvořené příspěvky na toto téma





Klikněte sem pro nápovědu