78554

Včelařská konference

(Internetová stránka otevírající prostor pro komunikaci včelařů)


Zběžné zobrazení

Podrobné zobrazení

Příspěvky do konference:
(nejnovější jsou hned zde nahoře)



Radek Hubač (e-mailem) --- 2. 5. 2011
Re: Re: cukr - ve sv?t? leze zase dol?. (51940) (51951) (51954) (51955) (51957)

Ahoj Karle,
a proč tedy Ti výrobci se nesnaží prodávat přímo odběratelům za slušné ceny?
Myslím to, že když jsme se informovali v cukrovaru, tak jejich nabídka byla horší než ty supermarkety. To nemá logiku. Když musí platit supermarketu a jejich výrobek se prodá za levno, proč si nespočítají rozumnou cenu - cca na úrovni supermarketu, ale bez nákladů a marží pro obchod a nedodají cukr přímo včelařům? Obě strany budou spokojené. Co nesnáším je nakupování cca 500 kg cukru po 20kg , které si mohu vzít na jeden nákup v supermarketu. Ale narozdíl od výrobců, supermarkety začínají chápat a třeba Lidl (dříve i Tesco) je schopný po domluvě přivézt až k auttu objednané množství na paletě.
Radek
> ------------ Původní zpráva ------------
> Od: KaJi <e-mail/=/nezadan>
> Předmět: Re: cukr - ve sv?t? leze zase dol?.
> Datum: 29.4.2011 13:16:48
> ----------------------------------------
> RP:
> Možná i toto bylo příčinou současné krize, příliš moc lidí se živilo kolem
> všelijakých finančních derivátů, společně nafukovali ten trh a všelijakými
> transakcemi mezi sebou vzájemně uměle zvyšovali jeho velikost. Bez ohledu
> na reálný základ, kterým je zisk z primární manuální výroby. Až to před pár
> lety prasklo....
>
> -------
> No já moc lidí co se živí obchodováním na jakékoli burze moc neznám. Pár
> lidí si tam ukládá peníze a pár lidí to má jako hobby.
> Tedy v poměru s těmi, které znám a kteří přestali manuálně pracovat a
> někteří začali prodávat pojistky, důch.poj. a stav.spoření atd. protože je
> hodně zajímavější (finančně).Ale to nemá s ocbch na burzách skoro nic
> společného.
>
> Na druhé straně mám takový pocit, že lidí co jsou schopni v ČR pracovat ve
> výrobě a jsou i ochotni tam pracovat je značně málo. I kdyby tady ta výroba
> zůstala.
>
> Protože jsem momentálně sledoval trh práce, tak mám takový dojem, že
> nedostatek kvalifikovaných pracovníků zase začíná, a to nejsme na číslech
> před krizí.
> Bohužel je dneska situace taková, že asi na deset málo kvalifikovaných
> výrobních prac. ale ochotných kvalitně pracovat potřebuji asi tak 2 až 10
> (podle typu výroby) technicky a jazykově vybavených pracovníků). A tady je
> poměrně velká díra co omezuje zaměstannost v ČR.
> Jen v Indii za rok promuje víc inženýrů techn. oborů než v celé EU. Nemají
> jaz.hadicap -angličtinu a mají motivaci.
> Náš koncern buduje v Indii velké výzk. pracoviště a přesunuje tam výzkum z
> NSR. Tam ani tady nejsou lidi.
>
> Takže i když to popírali komunisti za socialismu a titíž komunisti to
> popírají i dneska, tak bez inženýrů atd. se nevyrábí. :-)
>
> Proto taky nemůže být Evropa dílnou světa.
>
>
> Dovozu cukru brání nejen EU, ale pro mnohé kupodivu i vláda USA.
>
> Bohužel sklizeň v Brazílii a v Thajsku nenaplánují, takže svět cena je jaká
> je a přes ni si počítají cenu i naše cukrovary. Ve vyvážení jim žádné kvoty
> nebrání a pokud je ve světě poptávka za vyšší cenu, nemusí se pdobízet
> supermarketům a místo toho můžou vyvést a třeba dostanou i zaplaceno dřív
> jak od supráku.
> A to je důvod, proč se cena v supermarketech začala blížit nařízenému
> minimu - cukrovary nemusely přistoupit na cokoli, měly alternativu ve
> vývozu.
> Pokud ji ztratí,nbudou nuceny se zůčastnit na "nabzených" akcích
> supermarektů - kdo s tím měl někdy něco do činění, tak ví jak to probíhá -
> zboží zdarma, zaplacení plochy na akci, plochy v reklamě, a další pěkné
> nabídky od "zákazníka".
> Ale když ti Češi nakupujují v suprákách nejradši z celé Evropy, tak pak
> výrobce moc jiných alternativ nemá, pokud chce dodávat.
>
> Karel
>
>
>

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 51996


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

Následující:gp - Re: Re: cukr - ve sv?t? leze zase dol?.
Předchozí:jipajo - Re: cukr - ve světě leze zase dolů.


Všechny správně vytvořené příspěvky na toto téma





Klikněte sem pro nápovědu