78264

Včelařská konference

(Internetová stránka otevírající prostor pro komunikaci včelařů)


Zběžné zobrazení

Podrobné zobrazení

Příspěvky do konference:
(nejnovější jsou hned zde nahoře)



Honza Zátka (e-mailem) --- 10. 6. 2011
Re: Medovina zastudena (52691) (52694) (52695) (52696)

Co jsem psal, tak to dělá opravdu bez vaření čehokoli, ani žádné spařování. Prostě jen med, voda a zákvas z jablečného moštu (kyselé letňáky). Nevím jestli to má ještě nějaký význam, ale med používá výhradně z panenských pláství a jen první květový. Vodu pramenitou, žádná kohoutková s chlorem, jezdí pro ní někam do lesa. Dle mého je snazší uvařit, výsledek je skoro stejný a aspoň jistého výsledku, když vím co dělám, ale ta jeho má opravdu trochu "medovější" chuť, nicméně to bude i větším obsahem medu v počátečním roztoku.

------------ Původní zpráva ------------
Od: gp <e-mail/=/nezadan>
Předmět: Re: Medovina zastudena
Datum: 10.6.2011 10:57:38
----------------------------------------
Medovina za studena je podle mého názoru pseudonázev, pro medovinu
spařenou, něco jako když se dělá čaj. Hodnota medu zůstane tak zachována v
co největší možné míře, ale dojde ke zničení nežádoucích kvasných zárodů.

Jenže potřebujeme ještě kvasný díl, do kterého ten "čaj" doléváme za
určitý čas po malém množství, třeba jednou za den.

Jak je možné začít:
To znamená stejný základ jako pro medovinu vařenou, tj. vařený roztok cca
0,5l pro koupené bakterie, se naleje po rozjetí velkého kvasu v očkovacím
roztoku do vařenýho slabšího mednýho roztoku pro první velký zákvas - cca
10 - 15l. Opět nechat rozjet do velkého kvasu. Tento zákvas dolít a očkovat
ještě jednou vařenou mednou šťávu tak o cca 100l. Nechat rozjet do velkého
kvasu.
To celé odhaduji asi na 14 - 20 dnů předpřípravy.

Tento základní objem zaručí zdravý a správný zákvas pro medovinu za
studena.


Výroba medoviny za studena neboli paření

Ve chvíly, kdy je první velký zákvas ve velkém varu, začneme přilévat v
určitém poměru k celkovému množství další roztok v malém objemu. Tz.
nastavit el. bojler nebo jiný ohřívač na max, a nechat si ohřát vodu. Vzít
k poměru prvníh 100 l prvního vařeného zákvasu dejme tomu 10l nádobu, dát
do ní 3 kila medu a spařit ho horkou vodou. Pečlivě rozmíchat a přilít. A
to opakovat tak ob den nebo v jiné delší časové frekvenci podle okolní
teploty kde je umístěna nádoba. Nesmíme zákvas příliš naředit nebo ochladit
nebo přehřát a ohrozit tak život správných bakterií, které jsme naočkovaly
a řídí proces fermentace.

Proč tak malé množství při dolévání:
Jde oto, zničit s co nejteplejší vodou co nejvíce špatných zárodků "nemocí
medovin". Proto poměr dolévání do celku bude co nejmenší, v mém popisu
1:10. Proto se paří a míchá s co nejdelší účiností. Nechá se vychladnou cca
na 30°C a přilejem. Tím se celek i dohřívá, je potřeba dávat pozor na
stoupající pěnu, musíme mít na toto nádobu opravdu velkou a dolévat s
citem.

A co alkohol?
Je potřeba stále zaznamenávat množství dodaného medu do kvasu. Tak bude
kontrola nad dodanými cukry do celku kvůli koncovému alkoholu. Je možné
takto doléváním do kvasu přímo regulovat koncový alkohol a zbytkový cukr. A
to je už o grifu... Ať to bublá.

_gp_




Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 52698


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

Následující:R. Polášek - Re: skleněný úl
Předchozí:Tomáš - Re: Medovina zastudena


Všechny správně vytvořené příspěvky na toto téma





Klikněte sem pro nápovědu