78264

Včelařská konference

(Internetová stránka otevírající prostor pro komunikaci včelařů)


Zběžné zobrazení

Podrobné zobrazení

Příspěvky do konference:
(nejnovější jsou hned zde nahoře)



Honza Zátka (e-mailem) --- 10. 6. 2011
Re: Medovina zastudena (52691) (52694) (52695) (52697)

Při těch 15-16% to dává do dřevěného sudu od těžkého vína (3. stáčení), má myslím 550l, fakt nevím, ale lihoměr ukazuje co ukazuje :-), možná se nějaká voda odpaří, ale mám za to, že nedolihovává. Ten zbytek z původních cca 800l je odpad co končí u prasat :-) (za 1000l se omlouvám, nechává to kvasit v nádrži 1m^3). Až ho uvidím poptám se blíže, snad bude vstřícný. Mě vyhovuje vaření a nemám velké sklepy, tak jsem se o tom moc nezajímal. A ještě jedna věc, nikdy nemá kvas při vyšší teplotě než 20°C a to ještě jen do prvního stáčení, pak to jde to teplého sklepa a pak do studeného.

------------ Původní zpráva ------------
Od: Tom? <e-mail/=/nezadan>
Předmět: Re: Medovina zastudena
Datum: 10.6.2011 11:47:53
----------------------------------------
Po těch 5. letech má mezi 18-20% lihu.?????

wikipedie - Alkoholové kvašení však nemůže probíhat do nekonečna. Maximální
koncentrace alkoholu v roztoku sacharidu může být 13–14 %, u některých
speciálně vyšlechtěných kvasinek až 16 %. Stoupne-li koncentrace alkoholu
nad připustnou mez, mohou se v roztoku namnožit bakterie, které přeměňují
meziprodukt fermentace, acetaldehyd, na kyselinu octovou, a místo alkoholu
dostaneme vysoce procentní ocet.
Ethanol je navíc pro kvasinky velice toxický, takže pokud by se zabránilo
rozmnožení bakterií, kvasinky by se nakonec otrávily ethanolem.

Alkoholické nápoje, vznikající kvašením a mající obsah alkoholu třeba i 30
%, vznikají přirozenou cestou také, ale do asi jen 14 % obsahu alkoholu,
následně se koncentrace ethanolu zvýší nadstavením alkoholu na požadovanou
koncentraci.


Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 52700


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

Následující:R. Polášek - Re: Medovina zastudena
Předchozí:R. Polášek - Re: skleněný úl


Všechny správně vytvořené příspěvky na toto téma





Klikněte sem pro nápovědu