- Honza Zátka (e-mailem) --- 16. 7. 2011
Re: Pre?o je m?j vosk zo slne?n?ho tavidla tmav?? (53198) (53199) (53200) (53210) (53211) (53216) (53218) (53220) (53221) (53229)
Je to dost možné, ale zase se mi nezdá, že by sluneční tavidlo dosahlo teploty, kdy cukr resp. med karamelizuje (netuším při jaké teplotě se tak děje). Jinak karamel je úžasné barvivo, stačí se podívat na Colu... Já tavím vosk vždy ve vodní lázní, takže max teplota je pro mne něco málo přes 90°C, ale tuhle teorii večer ověřím, ohřeju med a vosk (krásný žlutý již vytavený v kostce) na 150°C a uvidíme, jestli se zbarví.
------------ Původní zpráva ------------ Od: Ale Mol??k <e-mail/=/nezadan> Předmět: Re: Pre?o je m?j vosk zo slne?n?ho tavidla tmav?? Datum: 16.7.2011 13:56:51 ---------------------------------------- Měl jsem asi 30l směsi vosku a propolisu. Bylo to z čištění drážek nástavků, stěn nástavků, rámků apod. Myslím, že mohu i napsat, že to byla směs vosku a propolisu 50:50. Dnes jsem to ráno nasypal do tavidla a před obědem jsem se na to byl podívat a dole v korýtku byl krásný dokonce světle žlutý vosk. Takže propolis jsem z obarvováný vyloučil a když se zamyslím zpětně, tak tmavší vosk, do tm. oranžova, mám z toho díla kde v korýtku je i víc medu. Kdo griluje maso a zkoušel lžičkou medu na konci grilovaní maso potřít tak ví, že to udělá krásnou do zlatova jemnou krustičku, no paráda, pastva pro oko a chuťové buňky. Takže když si to převedu na vosk v tavidle. Je tam poměrně dost stupnů a vosk s medem, a vším co v medu je, mi dělá rozdíl v barevnosti vosku. Košilky jsem vyloučil, všechny plásty z plodiště jsou přibližně stejné a propolis mi dnes s voskem nic neudělal. Ale pořád mi nesedí to zabarvení do hněda o kterém někteří píšete jako o něčem normálním. Tabák jsem ještě na poli neviděl. Ten jsme pěstovaly na školním statku na pokusy s znečištěním ovzduší a pak jsme se znečištovaly tabákem sami. Ale vosk s hnědým nádechem jsem měl jednou po vyvaření ve smaltovaném hrnci, který mi před tím spadnul a nevšiml jsem si odlouplého smaltu. Takže šlo o technickou chybu, moji slepotu :). Myslím si, že nic přírodního, konkrétní pyl nebo med z rostliny, který by zabarvyl vosk do hněda se u nás nevyskytuje.
|
Odpovědět do diskuze na příspěvek číslo 53230
Zobrazit odpovědi na tento příspěvek
Zobrazit celé vlákno |