78146

Včelařská konference

(Internetová stránka otevírající prostor pro komunikaci včelařů)


Zběžné zobrazení

Podrobné zobrazení

Příspěvky do konference:
(nejnovější jsou hned zde nahoře)



(e-mailem) --- 16. 7. 2011
Re: Pre?o je m?j vosk zo slne?n?ho tavidla tmav?? (53198) (53199) (53200) (53210) (53211) (53216) (53218) (53220) (53221) (53229) (53230)

podle mne ty vysoké teploty v tavidle zanesou do vosku další rozpuštěné látky a ne, že by se žlutý vosk teplem zabarvil.

Pepan

> ------------ Původní zpráva ------------
> Od: Honza Zátka <honzazatka/=/seznam.cz>
> Předmět: Re: Pre?o je m?j vosk zo slne?n?ho tavidla tmav??
> Datum: 16.7.2011 14:34:33
> ----------------------------------------
> Je to dost možné, ale zase se mi nezdá, že by sluneční tavidlo dosahlo teploty,
> kdy cukr resp. med karamelizuje (netuším při jaké teplotě se tak děje). Jinak
> karamel je úžasné barvivo, stačí se podívat na Colu... Já tavím vosk vždy ve
> vodní lázní, takže max teplota je pro mne něco málo přes 90°C, ale tuhle teorii
> večer ověřím, ohřeju med a vosk (krásný žlutý již vytavený v kostce) na 150°C a
> uvidíme, jestli se zbarví.
>
> ------------ Původní zpráva ------------
> Od: Ale Mol??k <e-mail/=/nezadan>
> Předmět: Re: Pre?o je m?j vosk zo slne?n?ho tavidla tmav??
> Datum: 16.7.2011 13:56:51
> ----------------------------------------
> Měl jsem asi 30l směsi vosku a propolisu. Bylo to z čištění drážek
> nástavků, stěn nástavků, rámků apod. Myslím, že mohu i napsat, že to byla
> směs vosku a propolisu 50:50. Dnes jsem to ráno nasypal do tavidla a před
> obědem jsem se na to byl podívat a dole v korýtku byl krásný dokonce světle
> žlutý vosk. Takže propolis jsem z obarvováný vyloučil a když se zamyslím
> zpětně, tak tmavší vosk, do tm. oranžova, mám z toho díla kde v korýtku je
> i víc medu.
> Kdo griluje maso a zkoušel lžičkou medu na konci grilovaní maso potřít tak
> ví, že to udělá krásnou do zlatova jemnou krustičku, no paráda, pastva pro
> oko a chuťové buňky.
> Takže když si to převedu na vosk v tavidle. Je tam poměrně dost stupnů a
> vosk s medem, a vším co v medu je, mi dělá rozdíl v barevnosti vosku.
> Košilky jsem vyloučil, všechny plásty z plodiště jsou přibližně stejné a
> propolis mi dnes s voskem nic neudělal.
> Ale pořád mi nesedí to zabarvení do hněda o kterém někteří píšete jako o
> něčem normálním. Tabák jsem ještě na poli neviděl. Ten jsme pěstovaly na
> školním statku na pokusy s znečištěním ovzduší a pak jsme se znečištovaly
> tabákem sami.
> Ale vosk s hnědým nádechem jsem měl jednou po vyvaření ve smaltovaném
> hrnci, který mi před tím spadnul a nevšiml jsem si odlouplého smaltu. Takže
> šlo o technickou chybu, moji slepotu :). Myslím si, že nic přírodního,
> konkrétní pyl nebo med z rostliny, který by zabarvyl vosk do hněda se u nás
> nevyskytuje.
>
>
>
>
>

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 53233


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

Následující:Josef.Mensik - Re: Pre?o je m?j vosk zo slne?n?ho tavidla tmav??
Předchozí:Aleš Molčík - Re: Pre?o je m?j vosk zo slne?n?ho tavidla tmav??


Všechny správně vytvořené příspěvky na toto téma





Klikněte sem pro nápovědu