78568
Včelařská konference
(Internetová stránka otevírající prostor pro komunikaci včelařů)
Zběžné zobrazeníPodrobné zobrazeníPříspěvky do konference:
(nejnovější jsou hned zde nahoře)
- R. Polášek (85.71.180.241) --- 8. 8. 2011
Re: med (53574)
"Muzu se zeptat, co se mysli tou zarukou kvality? Jake medy krystalizuji a v jakem smyslu musi byt med nekvalitni, aby nekrystalizoval?"
To je velice jednoduché. Půjdeš se podívat třeba na svatoondřejský trh, to je začátkem prosince a tam borec u stánku prodává dobře tekutý úplně průhledný med bez jakýchkoliv krystalků z louky nebo lesa nebo dokonce řepkový. Neboli jasně med rozpuštěný teplem a na 99 % rozpuštěný při takové teplotě, nad 50 st C, že je obvykle poškozený. Jedině akátový med má na začátku prosince nárok být bez zahřívání tekutý.
A jedině zahřívání a to co nejkratší dobu, pod 50 st C, med ovlivní jen přijatelně a potom takový med nebývá jasně průhledný, je sice tekutý, ale jsou v něm nerozpuštěné krystalky, takže je zakalený a velice rychle zase tuhne. Ale obvykle v měkkou hmotu dost podobnou pastovanému medu.
Ostatní nepovolené úpravy medu myslím běžný včelař používá zřídka.
|
Odpovědět do diskuze na příspěvek číslo 53586
Zobrazit odpovědi na tento příspěvek
Zobrazit celé vlákno |
Všechny správně vytvořené příspěvky na toto téma
Klikněte sem pro nápovědu