78172

Včelařská konference

(Internetová stránka otevírající prostor pro komunikaci včelařů)


Zběžné zobrazení

Podrobné zobrazení

Příspěvky do konference:
(nejnovější jsou hned zde nahoře)



Stonjek (213.151.87.2) --- 8. 8. 2011
Re: řídký med (53585) (53587) (53599) (53602) (53603)

Pamatujete se na tu pohodu, když nebyly refraktometry? Teď nám hranice kolem 20 a více % zvl na řepce umí připravit nejednu bezesnou noc.Vysušování pouze teplým vzduchem považuji za dost neúčinné, protože by teplý vzduch s vysokým obsahem par musel být nahrazen studeným s nízkým obsahem a kde ho chcete sehnat v parném létě? Jediné řešení je investovat a pořídit si vysoušeč, který začíná asi od 5 000 Kč. Pak stačí si z polystyrenu udělat nějaký box na nějaké trámky postavit medníky a větrákem tam honit vzduch a mít zapojen vysoušeč. Ten prostor vyhřeje, tím se zvýší účinnost a myslím, že přes noc by mohlo dojít k podstatnému snížení obsahu H20. Je to ale pracné a tak trochu teoretické, nikdy jsem to nezkoušel, ale jsem připraven. Raději ať elektroměr pěje píseň práce, než jarní med lít do kanálu. V podstatě stačí po sklizni mít ve skladu zapnut vysoušeč asi 2 měsíce. Vlhkost medu se sníží v plastových vědrech stojících na sobě asi o 3%/vyzkoušeno u sebe/. V podstatě to nechápu, ale je to tak.Jinak v Dole vydali o vysoušení/maturizaci/ medu brožurku, která pro základní orientaci v problému bohatě stačí. Jen s výrobou tam asi zbytečně 5 x vyobrazené míchací nádoby /kresba/ bych nepospíchal, nikde zatím v provozu není, zkušenosti nulové a je to takové hodně teoretické. Rád bych se ale mýlil. Zdraví R. Stonjek

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 53606


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

Následující:gp - Re: řídký med
Předchozí:Stonjek - ometač versus výkluzy


Všechny správně vytvořené příspěvky na toto téma





Klikněte sem pro nápovědu