78257

Včelařská konference

(Internetová stránka otevírající prostor pro komunikaci včelařů)


Zběžné zobrazení

Podrobné zobrazení

Příspěvky do konference:
(nejnovější jsou hned zde nahoře)



Michal Seničan (e-mailem) --- 11. 1. 2012
Vyroba medoviny (55385) (55386)

Preposielam Vam clanok o vyrobe medoviny od mojho kamarata z Kosice, Gabiho Kominka, velkeho priatela pana Turcaniho, ktoreho zaroven srdecne pozdravujem. Clanok bol uverejneny davnejsie na www.vcely.sk

Nech sa dozvedia Tí, ktorých sa to týka, aby vyskúšali výrobu medovo sladkej medoviny. Medovina nie je destilát z medového vína, ale vzniká kvasením roztoku medu a vody, špecialne pred tým upraveným. Patent na výrobu medoviny nemožno žiadnemu výrobcovi zazlievať, pretože je to jeho duševné vlastníctvo.
Základné druhy medoviny :
Tradičná medovina- vyrobená za pomoci medu, vody a kvasiniek
Cýser –aplikacia medu a čistej jablčnej šťavy
Pyment – medovina vyrobená prídavkom hroznovej šťavy
Melomel – medovina s prídavkom nakrájaného ovocia, šťavy, okrem jablk
Metheglin – je medovina s koreninami a bylinkami / orechy a pod /

Tajomstvo výroby medoviny Metheglin podľa G.M.K . V prípade , že chceme urobiť suchú medovinu, koncentracia sacharidov má byť 20 – 25 NM.
Pri výrobe sladšej odporúčam koncentráciu 28 – 32 NM.
Príprava : týždeň pred varením medoviny typu Metheglin rozpustím 2 dcl medu v 1 litri vody. Povaríme cca 2 hod zberáme penu / vyzrážané bielkoviny/. Po vychladnutí pridáme jeden sáčok kvasiniek. Najlepšie sú špecialne na medovinu, nízkoteplotné, môžu sa použiť aj vinné Tokaj, Malaga. Odložíme na teplé miesto.
Prípravu samotnej medoviny začneme rozpúšťaním medu vo vode. Na 50 litrov vody 18 kg medu, alebo 3,5 kg medu rozpustíme vo vedre a dolejeme 10 litrov vody. Pridáme odviečkovance, trochu propolisu oškrabaného z rámikov. Varíme cca 2 hod. Miernym varom a stále zberáme penu. Pridáme do vriaceho roztoku v gáze zabalenú tyčinku škorice, 15 ks klinčekov, lyžicu suchej mäty priepornej, trochu paliny pravej / alebo drogy nahradíme 2 lyžicami suchého čaju Stomoran /.
Po vychladnútí odstranime vosk, stáčame cez gázu do demižona , pridáme s pred týždňa pripravený nálev s kvasiniek. Po vykvasení stáčeme do demižónov a odložime do tmavej miestnosti. Keď to urobíme koncom augusta na vianoce je medovina Meteglin dozretá. Potom ju stáčame do fliaš, je dobré do každej flašky pridať štamperlík liehu, alebo kalvadosu, tak vydrží aj 10 rokov.

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 55439


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

Následující:Vašek Ducháč - výška letu
Předchozí:nasepenze - Re: Jasmin nahokvety


Všechny správně vytvořené příspěvky na toto téma





Klikněte sem pro nápovědu