78261

Včelařská konference

(Internetová stránka otevírající prostor pro komunikaci včelařů)


Zběžné zobrazení

Podrobné zobrazení

Příspěvky do konference:
(nejnovější jsou hned zde nahoře)



(e-mailem) --- 19. 1. 2012
Re: podnoe -dopln?n? (55520) (55521) (55522) (55529)

>>>A některé hodně vzrůstné staré odrůdy, pokud by se je podařilo levně
namnožit, pravděpodobně vegetativně,<<<
1) Všechny druhy jabloní se množí vegetativně patří tam i roubování, De to ovšem i řízkováním je však nízká ujímatelnost a velmi krátká životnost.
To platí i pro množení meristyrény. To se používá jen pro rychlé namnožení novošlechtěnců.
Hřížením a odkopky se množí jen podnože.
2) Generativně se pak množí jen semenáče a nová křížení.
Staré odrůdy se dnes používají hlavně ve šlechtění ke zvýšení odolnosti a snížení chemie.

pepan

> ------------ Původní zpráva ------------
> Od: R. Pol?ek <e-mail/=/nezadan>
> Předmět: Re: podnoe -dopln?n?
> Datum: 19.1.2012 09:39:32
> ----------------------------------------
> Kožuch je obecný název pro spoustu starých odrůd. My jsme doma měli velký
> kožuch a malý kožuch. Velký kožuch jsem identifikoval pravděpodobně jako
> Francouzské kožené nebo Kanadskou renetu. Zvláště Francouzské kožené by
> bylo zajímavé, protože podle mých informací by to měla být v podstatě první
> doložená pěstovaná odrůda jabloně, stará tak 800 let.
> Malý kožuch byla jedna z mála starých málo vzrůstných odrůd. A s velmi
> vysokou plodností a velkou odolností proti pozdním mrazíkům, kvetla týden
> až 14 dní po všech ostatních jabloních, u nás někdy okolo poloviny května.
> Jabko mělo zvláštní sladkokyselou chuť a bylo hodně mechanicky odolné, mělo
> hodně vlákniny. Ne jako ty dnešní, s prominutím přešlechtěné jablečné
> sr...y. Bohužel před dvěma roky odešla stará jabloň a loni i naroubovaný
> stromek a nevím, že by ještě tato odrůda někde rostla v okolí. Nejblíž
> popisu by snad ze starých odrůd odpovídala Železná jeptiška, asi ji zkusím
> zakoupit.
> U těch starých odrůd ještě stojí za zaznamenání, že co stará odrůda, to
> výrazně jiná chuť moštu z ní. Případně vyrobeného jablečného vína. Jsou to
> prakticky stejné rozdíly, jako jsou rozdíly mezi odrůdami hroznového vína.
> Vyplatí se je tedy sbírat a lisovat zvlášť, pokud se jedná o trochu lepší
> úrodu i na jednom stromu, polokmenu nebo vysokomenu.
> A některé hodně vzrůstné staré odrůdy, pokud by se je podařilo levně
> namnožit, pravděpodobně vegetativně, by se hodily k osázení nějakého
> pozemku na produkci kvalitního jabloňového dřeva pro truhláře. Z odrůd, co
> mám na zahradě, by to mohl být ten "velký kožuch" a potom ještě "štrůdlák".
> Rentabilita takového pěstování by se pak dala vylepšit sběrem opadaných
> jablek na mošt a využitím květů na jaře pro včely.
> Co se týká roubování, nemám žádné dobré skóre, protože před cca 20 lety
> jsem už definitivně zaplnil zahradu , takže už takových 20 let bych neměl
> nové odrůdy kde dát. Akorát letos v květnu, když "pánbů dá" plánuji
> roubovat nějaké vlašské ořešáky, co mně v posledních letech vyklíčily na
> zahradě. Jinak preferuji u jabloní roubování na vybraný semenáček s menší
> vzrůstností vysetý přímo na místo. Protože chci využít toho, že u
> nepřesazovaných semenáčků funguje dlouhý hlavní kůlovitý kořen, který
> zvyšuje životaschopnost a odolnost. I když to na mé zahradě není zas tak
> úplně nutné, půdní podmínky nejsou zas tak špatné.
>
> Co se týká toho, jestli něco o pěstování jabloní patří do včelařského fóra,
> domnívám se, že tak trochu patří. Hlavně dříve byla snůška z ovocných
> stromů dohromady z snůškou z květů z trávníků první spolehlivou jarní
> snůškou včelstev umístěných uvnitř obcí. Takový med byl mnohem kvalitnější
> než řepkový. Měl mnohem jemnější chuť a podstatně lepší složení pro
> krystalizaci, v jemnou roztíretelnou hmotu časty krystalizoval už sám od
> sebe bez pastování.
> Dneska už ta snůška zmizela, protože lidi většinu ovocných stromů ze zahrad
> zlikvidovali. Nicméně já myslím, že se to bude trochu vracet. Jak jsou čím
> dál víc odmítány průmyslové dovezené jabka a jiné ovoce v supermarketech a
> lidi hledají místní bez chemikálií pěstované ovoce, tak si myslím, že se v
> menším množství jako doplněk kupovaných začnou ovocné stromy na zahrady
> vracet.
> Třeba u jabloní zákrsky jsou na ošetřování a podmínky náročné a jablek na
> nich moc není, ale třeba takové vyšší tvary, 4 - 6 metrů vysoké, správná
> odolná podnož a na ní správná odolná odrůda jsou v podstatě bezúdržbové
> ovocné stromy. Jak se to zasadí a vypěstuje korunka, potom stačí jen na
> jaře ořezávat nesprávně rostlé větve a na podzim uklízet listí a špatné
> zhnilé plody a jinak nic. A za to se jabloň odmění každoroční produkcí
> kvalitních jablek, mnohem chutnějších a lepších než jsou ty supermarketové.
>
>
>

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 55530


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

Následující:Josef.Mensik - Re: podnoe -dopln?n?
Předchozí:R. Polášek - Re: podnože -doplnění


Všechny správně vytvořené příspěvky na toto téma





Klikněte sem pro nápovědu