78210

Včelařská konference

(Internetová stránka otevírající prostor pro komunikaci včelařů)


Zběžné zobrazení

Podrobné zobrazení

Příspěvky do konference:
(nejnovější jsou hned zde nahoře)



Radek Hubač (e-mailem) --- 3. 2. 2012
Re: Re: n?vod na v?robu mezist?n (55659) (55664) (55665) (55668) (55672) (55675) (55690) (55695) (55700) (55701) (55704) (55706)

Proč pořád probíráte dezinfekci v souvislosti s morem?
Před pár lety jsem to diskutoval s MVDr. Krabcem. Pokud jde o mor- přestože je pravděpodobné, že se do vosku nějaké spóry ve výrobě na vstupu dostávají a použitou dezinfekcí se neničí, mor nikdy mezistěny nezpůsobily! Beru dezinfekci při výrobě jako prostou součást technologie zajišťující dlouhodobě vysoký standard mezistěn stran epizootologické bezpečnosti. Je to stejné, jako když kuchař umyje suroviny před vařením. Většinou by z toho žádné onemocnění nebylo, kdyby je neumyl, ale kvalita by byla různá a onemocnění by se mohla vyskytnout svyšší pravděpodobností....
Radek
> ------------ Původní zpráva ------------
> Od: R. Pol?ek <e-mail/=/nezadan>
> Předmět: Re: n?vod na v?robu mezist?n
> Datum: 03.2.2012 08:19:19
> ----------------------------------------
> Co se týká desinfekce vosku, možná by to chtělo jen trochu zkoumat a mohlo
> by se vyhnout desinfekci při teplotě 117 st C.
> Spory moru plodu jsou totiž tuhé látky. Otázka je, jak jsou roptýleny v tom
> vosku. Pokud jednotlivě, tak to je problém, protože jsou velice malé. Pokud
> jsou vázány do nečistot ve vosku, bylo by možné z velké části nebo úplně
> spory moru plodu odstranit z vosku filtrací. Případně by bylo možné
> objebvit adsorbent, na který by se ve vosku mohly spory adsorbovat a zase
> následně odstranit filtrací.
> A na filtraci by stačilo vosk jen zahřát natolik, aby byl tekutý.
>
>
>

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 55707


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

Následující:gusto - Re: návod na výrobu mezistěn
Předchozí:R. Polášek - Re: n?vod na v?robu mezist?n


Všechny správně vytvořené příspěvky na toto téma





Klikněte sem pro nápovědu