78167

Včelařská konference

(Internetová stránka otevírající prostor pro komunikaci včelařů)


Zběžné zobrazení

Podrobné zobrazení

Příspěvky do konference:
(nejnovější jsou hned zde nahoře)



R. Pol�ek (85.71.180.241) --- 19. 2. 2014
Výroba medoviny v nerezi Re: (63709)

"Dělal jsem medovinu v demižonech. Chtěl bych použít nerez nádoby na kvašení i na pozdější čiření po přetočení. Nevadí nerez kvasinkám nebo nepřejde kovová chuť do medoviny? "

Nerezových slitin jsou tisíce druhů. Od levných nerezí, defakto železa legovaného tuším chromem, která se používá třeba na venkovní obklady komínů a staveb, protože bere pěknou patinu a dál nerezaví, přes obyčejnou "potravinářskou" nerez, která mívá okolo 20 % chromu a nějak 8 - 10 % niklu (nemůže mít víc než tuším 10 % niklu, aby byla schválena pro přímý styk s potravinami) po speciální druhy ocelí se všelijakými přelegovanými prvky a speciální vnitřní strukturou. Třeba oceli odolné chloridům, oceli chemicky odolné všelijakýám konkrétním prostředím v potravinářství nebo chemickém průmyslu, oceli odolné vysokým teplotám, oceli určené pro třískové obrábění atd. Taky svařování nerez ocelí je problém, protože přídavným materiálem se musí trefit do složení příslušné nerez oceli a stejně i při svařování bez přídavného materiálu dochází vneseným teplem k ovlivnění chemického složení i struktury a to má vliv na chování těchto svarů .
Plus tam ještě mohou být rozdíly v kvalitě mezi levným asijským zbořím a nějakým kvalitnějším.

Dotaz bych rozdělil na dva.
Pro domácí výrobu medoviny použít nádoby z běžné "potravinářské" nerezi nebo běžné nerezové nádoby na jiné potraviny, jako třeba ty KEG sudy a snažit se, aby v medovině při kvašení nevznikalo příliš kyselin. Nemělo by to projít jen v případě nějaké velké smůly. Případně by bylo třeba vnitřek nádob ještě natřít nějakým potravinářským nátěrem.
Pro komerční výrobu je třeba po dodavateli nádob i celého zařízení - kohouty, trubky , síta atd požadovat osvědčení, že to všechno je pro výrobu medoviny vhodné.

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 63718


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

Následující:R. Polďż˝ek - Re:
Předchozí:gupa - Re:


Všechny správně vytvořené příspěvky na toto téma





Klikněte sem pro nápovědu