78190

Včelařská konference

(Internetová stránka otevírající prostor pro komunikaci včelařů)


Zběžné zobrazení

Podrobné zobrazení

Příspěvky do konference:
(nejnovější jsou hned zde nahoře)



--- 9. 7. 2004
Re: Kvaení medu (6511) (6512) (6514) (6515)

Vloni jsem se zúčastnil přednášky v Dole na téma výroby medoviny
a př. Kamler zdůrazňoval velký význam teploty - Dolské kvasinky
vyžadují teplotu určitě nad 25 st.C. Tuším, že doporučoval i
využít boxy na ztekucování medu, popř. vyrobit si box z
polystyrenu, dovnitř cca 100W žárovku a malý ventilátorek pro
rozvedení teplého vzduchu od žárovky v boxu.
Já sám jsem vyráběl medovinu v zimě, demižony jsem měl
"nalepené" na ústředním topení a z druhé strany izolované
polystyrenovou deskou. Nebylo to ideální, rodina trpěla horkem,
ale medovina se povedla.

A ještě jeden faktor má podle mne vliv na rychlost kvašení - čím
sladší je roztok medoviny, tím pomalejší je kvašení.

Zdravím.

Milan VALENTA


----- PŮVODNÍ ZPRÁVA -----
Od: "Emanuel Vesely" <eman.v/=/email.cz>
Komu: "Včelařský mailing list" <vcely/=/v.or.cz>
Předmět: Re: Kvaení medu
Datum: 9.7.2004 - 6:04:02

> Zajímalo by mě, jestli to byl med z obchodu nebo přímo od
> včelaře. Bylo tam
> asi od počátku více vody, než má být.
>
> Já mám zase opačný problém. Mě nechce kvasit medovina. Kvasinky
z > Dolu, v
> 1.5 l lahvi se krásně rozkvasily, pak jsem to nalil do roztoku
a > nechce to
> kvasit(kvasí to dost pomalu). Teplota je 20 C. Myslím, že je to
> složením
> medu.
> Eman
>

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 6519


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

Následující:Pavel Samojlovič - přemístění včelstev
Předchozí:Radek Hubač - Re: Kvaen? medu


Všechny správně vytvořené příspěvky na toto téma





Klikněte sem pro nápovědu