78674
Včelařská konference
(Internetová stránka otevírající prostor pro komunikaci včelařů)
Zběžné zobrazeníPodrobné zobrazeníPříspěvky do konference:
(nejnovější jsou hned zde nahoře)
- (109.75.0.10) --- 10. 2. 2015
Re: med (65953) (65955) (65956) (65959)
Neřekl bych na elektricky vodivé, ale na látky, které mají polární molekuly - tedy kdy jedna strana/část molekuly má vyšší náboj než druhá. Interakcí s elektromagnetickým polem pak dochází k rozkmitání těchto molekul (prostě jako magnet vychýlí magnetické materiály a nabitá elektroda vychýlí ionty). Teplo není nic jiného než úroveň kmitavého pohybu molekul. Pokud by se molekuly nepohybovaly v látce - jsme na absolutní nule v Kelvinově stupnici. Nemá to nic společného s třením molekul - ty se maximálně odpuzují resp. sráží a předávají svou kinetickou energii druhé.
Při ohřevu v mikrovlnce s vysokým výkonem nepřerušovaně může dojít k lokálnímu přehřátí. Nižší výkon nastavený na mikrovlnce neznamená nižší výkon zářiče, ale jen přerušované vyzařování, které umožní aby teplo vytvořené více při povrchu ohřívaného tělesa mělo možnost být rozptýleno díky vedení tepla v látkách. Pokud se ale nastaví na mikrovlnce malý výkon = dá se čas na rozvedení tepla do objemu a nastaví se vhodná doba, pak přehřátí nehrozí.
Slabé chemické vazby některých bioaktivních látek ale mohou být tím vysokým výkonem do určité míry porušeny a tedy nějaká malá část enzymů, vitamínů, bílkovin může být zničena. Není to však ale fatální stejně jako nárůst HMF (tedy pokud se se stačí teplo rozptylovat a nedochází k tomu lokálnímu přehřátí)
Pokud tedy správně experimentálně vyladíte výkon a čas mikrovlnky pro třeba 1kg medu v klasické ČSV sklenici, pak nějaké výrazná degradace medu oproti ohřevu v teplé vodě nehrozí. Při vysokém kontinuálním výkonu ale ano a to pak na vás med vypění - já bych taky asi vypěnil.
|
Odpovědět do diskuze na příspěvek číslo 65960
Zobrazit odpovědi na tento příspěvek
Zobrazit celé vlákno |
Všechny správně vytvořené příspěvky na toto téma
Klikněte sem pro nápovědu