78401
Včelařská konference
(Internetová stránka otevírající prostor pro komunikaci včelařů)
Zběžné zobrazeníPodrobné zobrazeníPříspěvky do konference:
(nejnovější jsou hned zde nahoře)
- R. Polášek (90.178.51.173) --- 18. 3. 2018
Re: opet to vcelpo (71411) (71412) (71413) (71414) (71415) (71416) (71417) (71419) (71421) (71428) (71432)
"Nic nebrani vcelarum,aby si odbytova druzstva ci registrovane stacirny medu zalozili,vubec to nemusi byt pod spolkovou hlavickou,staci se domluvit a financovat to.A to je ten duvod,proc nevznikaji-nejsou schopni si nic takoveho vytvorit-protoze jim vyhovuje,kdyz nemusi v tomhle smeru nic delat a nechavaji se "
----------------------------
Ono je v tom spousta tvrdé práce a přitom výdělky mizerné, protože je tady velká cenová konkurebnce prodeje medu ze dvora. Přitom bez té dlouhodobé tvrdé práce nelze takové odbytové družstvo vytvořit.
Současně je tam technologický problém, pokud se med bude sbírat po výkupu už ztuhlý coby x týdnů a měsíců po vytočení, tak technologické zařízení buď bude strašně drahé, protože budem muset umět zpracovávat med za nízké teploty a tudíž vysoké viskozity. Nebo se zpracovávaný med prostě pořádně zahřeje, na hranu toho, aby ještě prošlo HMF, kdy ale budou účiné látky v medu hodně poničeny. A spotřebitelům se musí nalhat, že ten med je úplně v pořádku - to je cesta dnešních komerčních zpracovatelů medu včetně Včelpa. O nebezpečí nežádoucích látek v medu, jako reziduí antibiotik a jiných se ani nezmiňuji.
Jistou naději na úspěch takového odbytového družstva by mohlo mít zařízení, kde se med od jednotlivých členů družstva zpracovává jako tekutý ihned po vytočení. Tam by se provedla pouze hrubší filtrace od kousků víček a podobných příměsí, což by potřebovalo jen minimální krátkodobé zahřátí na takových cca 45 st C, ochladnutí, naočkování tuhými krystalky medu kvůli zajištění měkkosti ztuhlého medu a hned plnění takového medu do uzavřených sklenic.
Takže včelař by místo barelů s medem, který by postupně rozehříval a dávkoval, skladoval sklenice s medem v pyramidě nebo v regálech....
Akorát by se lidi museli naučit důvěřovat vizuálně ztuhlému medu, že je kvalitní.
|
Odpovědět do diskuze na příspěvek číslo 71435
Zobrazit odpovědi na tento příspěvek
Zobrazit celé vlákno |
Všechny správně vytvořené příspěvky na toto téma
Klikněte sem pro nápovědu