78143

Včelařská konference

(Internetová stránka otevírající prostor pro komunikaci včelařů)


Zběžné zobrazení

Podrobné zobrazení

Příspěvky do konference:
(nejnovější jsou hned zde nahoře)



R. Polášek (90.178.51.173) --- 22. 12. 2022
Re: Margarín (76453) (76454)

Gupa: přesně tak.
Navíc dnešní margaríny jsou mnohem zdravější než třeba ztužené tuky, ze kterých se margaríny dělaly kdysi za socíku. Tehdy se používala chemická hydrogenizace nenasycených rostlinných olejů, nasycení vodíkem. Jenže tím vznikala poloviny toho tuku jako ony nežádoucí transnasycené mastné kyseliny, které se dnes považují za škodlivé. Dnešní margaríny by se vesměs měly dělat tak, že se tekutý rostlinný olej smíchá s tuhými pořírodními tuky a vzniklá polotekutá směs se našlehá jako emulze s látkami, které zase mají afinitu k vodě a ne k tukům. Takže dnešní margarín mazaný na chleba je z hlavní části obyčejný rostlinný olej.
Ale včelí vosk je něco úplně jiného. Stravitelné živočišné a rostlinné tuky a oleje jsou všechno estery několika stravitelných mastných kyselin s trojmocným alkoholem glycerolem. Obojí je jednoznačně stravitelné a tělo ho umí postupně rozbourat a využít k produkci energie až na konečný výsledek, oxid uhličitým vodní páru a energii. (Proto je taky dnes tak snadno dostupný glycerín, je to vedlejší produkt z výroby bionafty z rostlinných olejů) Včelí vosk má kromě jediné kyseliny palmitové v maslém množství úplně jiné mastné kyseliny a hlavně to jsou estery s úplně jinými alkoholy. Na rozštěpní a strávení včelího vosku prostě živočichové nemají enzymy a včelí vosk tak jimi projde jako inertní látka. Jediný způsob, jak by lidi mohli jíst včelí vosk, by bylo jeho zkrmení moly a následnou konzumací nějak upravených molích larev jako běžnou bílkovinnou potravinu. Což nevím, ejstli je možné, ale snad ano, protože například slepicím larvy molů extzrémně chutnají.
A parafín to už je s prominutím úplný nesmysl. Parafíny jsou uhlovodíky z alkanové řady, metan etan, propan butan, pentan, hexan, heptan oktan... benzíny, lehký technický benzín automobilový benzín, těžký lakový benzín,cetan, nonan dekan - nafta , petrolej a postupně výš, lehký minerální olej, třeba topný nebo proplachovací, těžší minerální oleje třeba k mazání až nakonec jsou parafíny. Jako člověk nemůže strávit proan a butan, benzín nebo naftu, tak nemůže strávit parafín. Parafín, pokud by ho člověk snědl, bude ve většině případů působit jako inertní látka, protože to je tuhá látka.

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 76455


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

Následující:gupa - Re: Margarín
Předchozí:gupa - Re: Margarín


Všechny správně vytvořené příspěvky na toto téma





Klikněte sem pro nápovědu