78083

Včelařská konference

(Internetová stránka otevírající prostor pro komunikaci včelařů)


Zběžné zobrazení

Podrobné zobrazení

Příspěvky do konference:
(nejnovější jsou hned zde nahoře)



R. Polášek (90.178.51.173) --- 22. 12. 2022
Re: Margarín (76453) (76454) (76455) (76456)

Gupo, nepochopil jsi přesně otázku. Bavíme se o možnosti konzumovat včelí vosk nebo parafín jako potravinu, maximálně mírně upravenou.
V prvním tvém odkaze se ale jedná o hledání či snad úpravu mikroorganismů, které umí požírat uhlovodíky z ropy, ropných látek či asfaltu atd. Výsledkem je přirozeně biomasa těch mikroorganismů, která snad může nebo nemusí být poživatelná. Takhle ovšem může člověk jíst téměř cokoliv, co v sobě má skrz uhlík a vodík nějakou energii, ropu, asfalt, benzín, parafín, jakýkoliv plast, pokud najde nebo třeba upraví nějaký mikroorganismus, který se tím dokáže živit a výslednou biomasu bude mít bez jedovatých, nechutných či zdraví škodlivých látek. To už má mnohonásobně víc k praktickému použítí, jak by se člověk mohl živit včelím voskem to, co jsem napsal předtím. Včelí vosk nechat sežrat moly a potom sníst jejich larvy. Nebo jak by se člověk mohl živit třeba senem z trávy ze své zahrady, seno příslušně upravit a naočkovat sadbou vhodné jedlé houby.
V druhém odkazu se právě jedná o přípravu margarínů, kde se nasycené tuhé tuky, které obsahují právě ony nežádoucí transnasycené mastné kyseliny v margarínech nahražují právě různými druhy vosků včetně včelího v množství od 1 do 5 % obsahu. Určitými technologickými postupy se potom z toho vosku vytvářejí matrice, do kterých se ten tekutý rostlinný olej zjednodušeně řečeno nasákne a výsledná hmota dosáhne potom vhodné margarínové konzistence. Ale nikde tam není řečeno, že ty vosky jsou potravina. V množství, v jakém do člověk vejdou ústy, vyjdou opačným otvorem a nakonec tak skončí v septiku nebo v čistírně odpadních vod.
A nakonec, jak jsem zjistil, bavíme se tady o tom, co už je dávno známo. Včelí vosk v patřičné kvalitě je jasně a jednoznačně klasifikován jako potravinářské aditivum E901 a jednoznačně jsou určeny jeho potravinářské nutriční charakteristiky, ze kterých je problém jasný.
Viz :
https://www.zofapp.cz/e901-vceli-vosk

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 76457


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

Následující:gupa - Re: Margarín
Předchozí:gupa - Re: Margarín


Všechny správně vytvořené příspěvky na toto téma





Klikněte sem pro nápovědu