78389
Včelařská konference
(Internetová stránka otevírající prostor pro komunikaci včelařů)
Zběžné zobrazeníPodrobné zobrazeníPříspěvky do konference:
(nejnovější jsou hned zde nahoře)
- R. Polášek (90.178.51.173) --- 18. 4. 2023
Re: cena medu (76850) (76853) (76854)
U medu je problém v tom, že ta přidaná hodnota medu oproti podobné hmotě uměle udělané z nějakých cukru se v praxi někde doma moc nepozná. Maximálně snad při rýmě, když se dělá k aspirínu čaj s medem a citrónem, tam ale částečně funguje i jenom cukr, protože i cukr pokyselený citrónem dodá teplo a podpoří tak zvýšenou teplotu, která tu rýmu společně s vitamínem C a aspirínem rychleji vyžene. Zkušený konzument medu možná pozná trochu rozdílnou chuť nebo podle chuti bude mít podezření na teplem znehodmnocený med, ale medu a jeho chutí je tolik druhů, že se s tím klidně může i nějaký přirozený med svést. A ted náhražka medu přijde na 50, možná jenom na 30 Kč za kilo, zatímco pravý kvalitní med od včel se kupuje za 200 - 300 za kilo a v západních státech EU se zaplatí klidně v přepočtu i 500 - 600 kč za kilo. A to je obrovský rozdíl, který na jedné straně svádí producenty medu ho falšovat a na druhé straně spotřebitele kupovat levné dovezené nekvalitní či teplem poškozené medy až přímo napodobeniny medu.
Na podzim můj supermarket v akci zlevnil tmavý přírodní cukr, půl kila nějak za 30 Kč, tak jsem ho koupil a doma zinvertoval. A vyšlo mi za těch jenom asi 30 Kč nějak 0,6 kilo materiálu chuťově i jinak velmi připomínajícího kvalitní tmavý medovicový chutný med. Chuťově dost podobný červencovému medovicovému medu z lip a jiných listnáčů. Podle mne s tak dokonalou chutí, že kdybych to dal anonymně testovat včelařům, tak minimálně polovina včelařů by s jistotou prohlásila, že to je stoprocentně medovicový med od včel.
|
Odpovědět do diskuze na příspěvek číslo 76855
Zobrazit odpovědi na tento příspěvek
Zobrazit celé vlákno |
Všechny správně vytvořené příspěvky na toto téma
Klikněte sem pro nápovědu