78721
Včelařská konference
(Internetová stránka otevírající prostor pro komunikaci včelařů)
U vašeho příspěvku bude zobrazena IP adresa, ze které příspěvek odesíláte.
Délka příspěvku je omezena na 10000 znaků.
Prosíme účastníky konference, aby při podání nového příspěvku do konference vždy vyplnili kolonku "téma".
V případě, že reagujete na některý již uveřejněný příspěvek, tak to důsledně čiňte pomocí funkce "Odpovědět do diskuze na příspěvek číslo...", 
která je k dispozici vpravo vedle každého zobrazeného příspěvku. 
Funkce, která je pro každý zobrazený příspěvek k dispozici: "Zobrazit odpovědi na tento příspěvek.", bude správně fungovat jen v případě, že budete dbát výše uvedených pokynů.)
Zběžné zobrazeníArchiv Včelařské konference
Příspěvky do konference:
(nejnovější jsou hned zde nahoře)
|  (91.221.213.137) --- 21. 5. 2023Re: Čas, zbavit se včelstev (76916) (76917) (76919) (76920) (76921) (76922) (76923) (76924) (76927) (76928) (76929) (76930)
Staří sedláci co měli vztah k půdě se musí v hrobě obracet. Tohle JE jednoznačně ždímání půdy, žádné zelené hnojení pár krát po sobě nic nenapraví, to je jen ukolébavka až můžete spát dál. Řekne vám každý zemědělec, zelené hnojení shrábnou dotace nic víc, přínos humusu pro půdu je v reálu minimální v porovnání kolik hmoty odvezou každý rok, když dělali siláže, ještě vraceli částečně hnůj, teď vydrancují veškerou narostlou hmotu odvezou do bioplynky aby si mohli na západě spotřebovat z toho elektřinu s jejich X krát většími platy. 
 A zelenou ideologie vidím jen jako nástroj globálních kapitalistu, greendeal dává lidem práci. Vyhoďte to staré a vyrábějte kupujte to zelené nové.
 | Odpovědět do diskuze
 na příspěvek
 číslo 76931
 
 Zobrazit
 odpovědi
 na tento
 příspěvek
 
 Zobrazit
 celé
 vlákno
 | 
| Gusto (195.98.8.234) --- 21. 5. 2023Re: Čas, zbavit se včelstev (76916) (76917) (76919) (76920) (76921) (76922) (76923) (76924) (76927) (76928) (76929)
....Jenomže ono to v současné době není potřeba, protože používání moderních hnojiv, moderních odrůd, strojů a pesticidů umožňuje bezpečně dosáhnout maximálních výnosů a levných potravin i v takové půdě, jaká dnes na polích je....
 ------------
 Tak ty si tie zelene blaboly prebil blabolom inej farby.. 🤦♂🤦♂🤦♂
 
 | Odpovědět do diskuze
 na příspěvek
 číslo 76930
 
 Zobrazit
 odpovědi
 na tento
 příspěvek
 
 Zobrazit
 celé
 vlákno
 | 
| R. Polášek (90.178.51.173) --- 20. 5. 2023Re: Čas, zbavit se včelstev (76916) (76917) (76919) (76920) (76921) (76922) (76923) (76924) (76927) (76928)
"Však oni taky už žádné potraviny nevypěstují přirozeně jako v minulém století. Veškeré výnosy jsou vyšponované intenzivní mechanizací, šlechtěním a nákupovaním, umělýma hnojivama, postřikama. Až tyto prostředky zevnějšku na 2 roky vysadí, nevyroste nic jen plevel. Celé tohle už je jen drogová jízda, která pochopitelně dává maximální výnosy a nízké ceny potravin to ano, ale skrytě likviduje půdu, točí se tu 4 plodiny, zaorá se maximálně strnisko, kukuřici vydrancovali, nevrátili na pole nic, přikoupili za výnos další postřikovač ještě onstróznější, ten nahradí tu ztracenou hmotu a vynos bude vyšší.
Řekl mi místní zemědělec, mají hnůj ale jen se ho s nechutí zbavují na nejbližších polích... agroprůmysl je rychlejší a výnosnější než se babrat s hnojem."
 a.
 Jenom  zelené  bláboly, propaganda a lži. Zeleným  je prostě trnem  v oku  fungující  zemědělství,  jako  i  ostatní  fungující  odvětví  nesloužící  zeleným  cílům  a levné potraviny a snaží  se tu produkci  zničit a lidi  přinutit vydávat  za potraviny násobky toho,  co  platí  dnes. Aby byli  rychleji  chudí a ožebračení. Protože ožebračení  lidi,  kteří  nemají  peníze ani  na odpovídající  zdroje správných  informací  ani  na kvalitní a drahé  školství  ani  na cestování  se mnohem  snadněji ovládají lhaním  a propagandou. To  jsme poznali  za socíku,  kdy lidi nemohli  cestovat a jiné  zdroje informací  než  oficiální prakticky nebyly.
 Co  se týká  půdy,  pokud by to bylo potřeba,  stačí  tak  2 - 4 roky zeleného  hnojení a ta půda je zase v takové kvalitě,  jakou  má  například dobře vyhnojená  půda v zelinářských  zahradách.  Jenomže ono  to  v současné  době není potřeba,  protože používání  moderních  hnojiv,  moderních  odrůd,  strojů  a pesticidů umožňuje bezpečně dosáhnout maximálních  výnosů a levných  potravin i v takové  půdě,  jaká  dnes na polích je.
 | Odpovědět do diskuze
 na příspěvek
 číslo 76929
 
 Zobrazit
 odpovědi
 na tento
 příspěvek
 
 Zobrazit
 celé
 vlákno
 | 
|  (91.221.213.137) --- 20. 5. 2023Re: Čas, zbavit se včelstev (76916) (76917) (76919) (76920) (76921) (76922) (76923) (76924) (76927)
,,Co se týká zemědělské půdy, kdyby byla opravdu po posledních nejméně 50 let takhle drancována, bylo by dneska plno zemdělců, kteří by krachovali z důvodů, že by na své půdě už nedokázali žádné potraviny vypěstovat, protože by nerodila"
-----------------------------------------------------------
 
 Však oni taky už žádné potraviny nevypěstují přirozeně jako v minulém století. Veškeré výnosy jsou vyšponované intenzivní mechanizací, šlechtěním a nákupovaním, umělýma hnojivama, postřikama. Až tyto prostředky zevnějšku na 2 roky vysadí, nevyroste nic jen plevel. Celé tohle už je jen drogová jízda, která pochopitelně dává maximální výnosy a nízké ceny potravin to ano, ale skrytě likviduje půdu, točí se tu 4 plodiny, zaorá se maximálně strnisko, kukuřici vydrancovali, nevrátili na pole nic, přikoupili za výnos další postřikovač ještě onstróznější, ten nahradí tu ztracenou hmotu a vynos bude vyšší.
 Řekl mi místní zemědělec, mají hnůj ale jen se ho s nechutí zbavují na nejbližších polích... agroprůmysl je rychlejší a výnosnější než se babrat s hnojem.
 | Odpovědět do diskuze
 na příspěvek
 číslo 76928
 
 Zobrazit
 odpovědi
 na tento
 příspěvek
 
 Zobrazit
 celé
 vlákno
 | 
| R. Polášek (90.178.51.173) --- 20. 5. 2023Re: Čas, zbavit se včelstev (76916) (76917) (76919) (76920) (76921) (76922) (76923) (76924)
"Takto jede celé zemědělství, hnací motor se jmenuje kapitalismus už z podstaty to nemůže být jinak. Takže sypou umělé hnojiva, stříkají, aby vůbec dosáhly výnosy, kupujou největší traktory za miliony s GPS aby jeden zamestnanec obdělal stovky hektarů a provoz byl efektivní a investují aby o tu výkonnost a efektivitu během pár let nepřišli protože konkurence dělá totéž. Tím se rok od roku vzdalují udržitelnosi, soběstačnosti, vnitřní soběstačný koloběh je rozbitý, umělé hnojiva a postřiky proudí zvenčí. Hmota se z polí odváží do bioplynek na výrobu elekřiny. a ochuzuje se tak půda o humus ještě rychleji - hotové novodobé drancování polí."
a.
 Jen zelené  bláboly a zelená  propaganda.
 Jedná  se o  metody,  jak zemědělskou produkci potravin ještě víc zintenzívnit a zlevnit. Žádné  drancování  se nekoná, pouze se vyvíjejí stále další  a další metody,  jak i za horších  podmínek,  třeba horší  půdy, produkovat  stejně nebo  víc potravin.
 Produktivita zemědělství  za posledních  100 let mnohonásobně stoupla a ceny potravin se vzhledem  k  průměrnému  výdělku  mnohonásobně snížily. Dneska člověk  ze sociálně nejnižších  vrstev,  který  nepracuje a jenom  pobírá  dávky, díky tomuto  velkému  vzestupu  zemědělství konzumuje dneska potraviny v prakticky stejné  kvalitě a množství,  jakými  se před 100 lety na venkově živil prosperující velký  sedlák nebo  ve městě dobře prosperující  řemeslník,  špičkový  zaměstnanec velké  firmy nebo  majitel  malé  firmy či  fabriky. Naopak člověk  z  nejnižších  sociálních  vrstev před 100 lety se tehdy živil  potravinami,  které  byly na úrovni  všelijakých  potravinářských  odpadů a zbytků jinak tehdy zkrmovaných  třeba prasaty nebo  slepicemi chovanými  těmi  bohatšími  sedláky.
 Co  se týká  zemědělské  půdy,  kdyby byla opravdu  po  posledních nejméně 50 let takhle drancována,  bylo  by dneska plno  zemdělců,  kteří by krachovali  z  důvodů,  že by na své  půdě už  nedokázali  žádné potraviny vypěstovat,  protože by nerodila.  Nic takového  ale není,  všichni  zemědělci  na své  půdě produkují  zemědělské  plodiny v plné  míře a s neklesajícími maximálními  výnosy. Jediné  omezování  je umělé  omezování  dané  zelenými  sabotážními  regulacemi,  jejichž  cílem  je umělé  omezování  zemědělců a jejich  zchudnutí  a umělé  prodražování  potravin  za cílem  plošného  zchudnutí  občanů evropsjkých  států jako  celku.
 | Odpovědět do diskuze
 na příspěvek
 číslo 76927
 
 Zobrazit
 odpovědi
 na tento
 příspěvek
 
 Zobrazit
 celé
 vlákno
 | 
| R. Polášek (90.178.51.173) --- 20. 5. 2023Re: Zprávy z tisku (76925)
https://zpravy.aktualne.cz/ekonomika/promeny-zemedelstvi/vcelarem-navzdory-chovatele-resi-klima-i-pesticidy-poezii-na/r~b35ae6acf3a811ed8b4e0cc47ab5f122/
a
 Pěkný  mišmaš,  v článku je trochu  pravdy,  ale plno  zelené propagandy a lží.
 Všimněte si,  že v článku  je správně napsáno,  že v přírodě mizí  včelí  snůška a včely jsou  tak  podvyživené  a podléhají  nemocem. A jako  lék  na toto  se doporučuje ještě vyšší  dotování  včelařů,  aby včelaři  zakládali  ještě víc včelstev a tím byla krajina ještě víc převčelená  a včely měly ještě větší  nedostatek  včelí  snůšky.
 | Odpovědět do diskuze
 na příspěvek
 číslo 76926
 
 Zobrazit
 odpovědi
 na tento
 příspěvek
 
 Zobrazit
 celé
 vlákno
 | 
|  (91.221.213.137) --- 20. 5. 2023Re: Čas, zbavit se včelstev (76916) (76917) (76919) (76920) (76921) (76922) (76923)
Včelařství má prohnilé základy své existence v postupech které postrádají logiku udržitelnost.
----------------------------------------------------------
 
 Takto jede celé zemědělství, hnací motor se jmenuje kapitalismus už z podstaty to nemůže být jinak. Takže sypou umělé hnojiva, stříkají, aby vůbec dosáhly výnosy, kupujou největší traktory za miliony s GPS aby jeden zamestnanec obdělal stovky hektarů a provoz byl efektivní a investují aby o tu výkonnost a efektivitu během pár let nepřišli protože konkurence dělá totéž. Tím se rok od roku vzdalují udržitelnosi, soběstačnosti, vnitřní soběstačný koloběh je rozbitý, umělé hnojiva a postřiky proudí zvenčí. Hmota se z polí odváží do bioplynek na výrobu elekřiny. a ochuzuje se tak půda o humus ještě rychleji - hotové novodobé drancování polí.
 | Odpovědět do diskuze
 na příspěvek
 číslo 76924
 
 Zobrazit
 odpovědi
 na tento
 příspěvek
 
 Zobrazit
 celé
 vlákno
 | 
| gupa (93.92.52.23) --- 20. 5. 2023Re: Čas, zbavit se včelstev (76916) (76917) (76919) (76920) (76921) (76922)
Důkaz o vědecké (bez)naději a požadavku pomoci veřejnosti ohledně genetiky u včelstev. Hledají prostřednictvím veřejnosti divoké včelstva a včelstva bez ošetřování. Je to přesně ten poslední článek byznysu (popisná věda), který popisuje jeden odstín s mnoha vrstvami laku. Nakonec nic nenajdou. Jen jde o chtíč najít něco, co dávno člověk svým sériovým chovem před více jak sto lety a průmyslovu revolucí před 150 započal. Započal se rychleji pohybovat a přenášet více věcí z místa na místo. A to je nezastavitelný proces.
 https://coloss.org/activities/taskforces/survivors/honey-bee-watch/
 | Odpovědět do diskuze
 na příspěvek
 číslo 76923
 
 Zobrazit
 odpovědi
 na tento
 příspěvek
 
 Zobrazit
 celé
 vlákno
 | 
| gupa (93.92.52.23) --- 20. 5. 2023Re: Čas, zbavit se včelstev (76916) (76917) (76919) (76920) (76921)
..a co teprve když se vezme v potaz bezohledný sériový chov matek. To je teprve vliv genetiky na zdraví celých lokalit. V době kdy vládnou jen peníze a peníze se včelstvu nemůže v rukou včelařů bez zkušeností ale s motivací pouhého zisku dařit. Včelařství má prohnilé základy své existence v postupech které postrádají logiku udržitelnosti. Co se týká genetických výběrů, zpravidla po sériovým zamoření vzniká dost profiltrovaná problematická místa s chudou genetikou a v podstatě bez možnosti z čeho dělat selekce. Proto jsou takové dálky kdy odkud se vozí materiál pro vyšší chov, jenže právě těmi dálkami se znovu tento výběr snižuje způsobem zvětšování lokalit. Nakonec idea o včelstvu které si poradí s mnoha zdravotními nástrahami jsou jen komerční fantazie které jsou zase zájmem o využití k poznání posledního článku a tím je popisná věda a její opisování v odkazech. Takže se třeba věda takovou epigenetiku u včel může nakonec hodit do jedné škatule velkého problému, u které věda je schopna popsat miliony stránek jak naco došla, ale stále budou v samotném DNA popisovat obrazně jen jeden odstín barvy s přimícháváním bezbarvého laku.
 | Odpovědět do diskuze
 na příspěvek
 číslo 76922
 
 Zobrazit
 odpovědi
 na tento
 příspěvek
 
 Zobrazit
 celé
 vlákno
 | 
| R. Polášek (90.178.51.173) --- 18. 5. 2023Re: Čas, zbavit se včelstev (76916) (76917) (76919)
Spíš je výdělek  prodej  oddělků než  včelstev. 
U včelstev  mně připadá, že jak  se většinou  prodávají  s úly,  tak se ten  úl s plásty atd většinou prodává hodně pod cenou  a včelař pak  na celkovém  prodeji  tratí.
 Navíc cenu  úlu  hodně shazují  různé  rámkové  míry a to, že co  včelař,  tak  to  obvykle nějak  specifický  úl. A takový  včelař  pak  cizí  úl,  i  když  na stejnou  rámkovou  míru,  moc nepřijímá.
 Spíš mně připadá,  že se včelstva prodávají  v nouzi,  že včelař  chce snížit počet  včelstev  než  že speciálně vychovává včelstva na prodej.
 | Odpovědět do diskuze
 na příspěvek
 číslo 76920
 
 Zobrazit
 odpovědi
 na tento
 příspěvek
 
 Zobrazit
 celé
 vlákno
 | 
| R. Polášek (90.178.51.173) --- 18. 5. 2023Re: Čas, zbavit se včelstev (76916) (76917)
Ale je rozdíl,  když  na jednom  místě včelař  pouze v dubnu  a květnu  zajistí  včely proti  rojení  a potom v podstatě jen  sleduje,  jak mu  mimo  snůšku až  do  poloviny srpna  přibude tak 1 - 4 kila týdně a ve snůšce tak 3 - 10 kilo  denně a to  až  do  konce července,  kdy se včely krmí  na zimu. 
Nebo  když  na jiném  místě mohou  včely trpět při  horším  počasí  nedostatkem  už  v květnu  a jinak po  květnu jim spolehlivě mizí  zásoby vždy mezi  snůškami a pořádná  snůška a plné  úly medu se podaří  jenom  jednou  za pár let,  kdy je optimální  i  kvetení  té  rostliny i  počasí. A kdy hned,  jak  vytočí  poslední snůšku,  musí včely živit až do podzimu už  na cukru,  protože z  přírody donesou  jenom  minimum.
 | Odpovědět do diskuze
 na příspěvek
 číslo 76918
 
 Zobrazit
 odpovědi
 na tento
 příspěvek
 
 Zobrazit
 celé
 vlákno
 | 
| gupa (93.92.52.23) --- 15. 5. 2023Re: Řepka (76899) (76900) (76901) (76902) (76904) (76909) (76910) (76911) (76912) (76913)
Mám obavy že vzhledem k tomu že je Česko středem komunikací, bylo by nejlepší všechno zaasfaltovat, zastavět novými domy, provozy, halamy, supermarkety. Zemědělství mi připadá, že vůbec Čech nepotřebuje, zajímá se jen kde co koupit levněji, protože má permanentně hluboko do kapsy. Pár vyvolených kteří právě asfaltují, mají platy jako střední zemědělec, má jisté EU dotační akce, má dobré vyhlídky na důchod. Oproti tomu zemědělec platí minima, protože navíc nemá, nemá vyhlídky normálního důchodu, má sice miliony korun v majetku, ale hovno mu ty majetky vydělají, když tím asfaltem dojede konkurenční producent až do jeho dědiny kde nakupuje. A vlastně ani ty miliony v majetku nemá, protože ho odrbe o pozemky jiný zemědělec který chce jen kupit a zcelovat, nebo nějaký spekulant který chce opět koupit za 20Kč metr a prodat za 5000,- a víc. 
 Opravdu je lepší dát na pole fotovoltaické panely, rozkopat pole inženýrskými sítěmi a vůbec se nesnažit,
 
 protože ochrana zemědělce je přirozená věc, patří to k dělbě práce, ale ochrana samotného zemědělce je nulová, zrujnuje ho první obchodníček co nakoupí levněji a doveze někde z nějaké ciziny a strčí to do sítě místo české produkce.
 
 
 | Odpovědět do diskuze
 na příspěvek
 číslo 76914
 
 Zobrazit
 odpovědi
 na tento
 příspěvek
 
 Zobrazit
 celé
 vlákno
 | 
| R. Polášek (90.178.51.173) --- 15. 5. 2023Re: Řepka (76899) (76900) (76901) (76902) (76904) (76909) (76910) (76911) (76912)
Tak  zemědělec si  nemůže dovolit nedělat  byznys a neprodukovat  a dělat  jenom  ochranu. Nežije ze vzduchu,  ale z jídla a pití  a doma taky netopí  zadarmo a ani ty traktory mu  nikdo nedaroval,  ale musel  si  je koupit nebo  si  na ně vzít úvěr,  který  splácí. 
Takže musí  na půdě,  kterou  má,  prostě vyrábět  ty potraviny, nemá  li  zbankrotovat.
 | Odpovědět do diskuze
 na příspěvek
 číslo 76913
 
 Zobrazit
 odpovědi
 na tento
 příspěvek
 
 Zobrazit
 celé
 vlákno
 | 
| R. Polášek (90.178.51.173) --- 15. 5. 2023Re: Řepka (76899) (76900) (76901) (76902) (76904) (76909)
Jj,  zelená  propaganda musí  jet,  aby se ovce nebránily stříhání.
O Roundupu  tam  je v tom  článku plno zelených aktivistických lží  a technologie zasetí  ozimů a jejich likvidace na jaře totálním  herbicidem,  aby se na tom  poli  vytvořila formální  ochrana proti  erozi  a bylo  tak  tam  možné podle nejnovějšího  nařízení  Brusele a naší  vlády o  erozi polí sít širokořádkové  plodiny jako  kukuřici je přímo  vyvolána tím  nařízením  o  erozi. přitom  to  pole je podle fotky prakticky rovina,  kde je eroze minimální až  žádná.
 | Odpovědět do diskuze
 na příspěvek
 číslo 76910
 
 Zobrazit
 odpovědi
 na tento
 příspěvek
 
 Zobrazit
 celé
 vlákno
 | 
| gupa (93.92.52.23) --- 5. 5. 2023Re: Řepka (76899) (76900) (76901) (76902) (76904)
TO není jen u řepky, je to třeba jednou charakteristikou kterou popisuje amerikánský kočovníci, co najedou do mandlí. Strom má několik úseků na časové přímce při rozvoji před květem, během zimování a v květu. V květu je jeden úsek těsně po rozkvětu, zpravidla není počasí nic moc, včely jsou mírné. Potom nastoupí pár teplých vln a započne zřejmě větší první míza a ta jde rovnou do energie pro zárodek co vzniká někdy těsně po opylení ale stále v květu a včely jsou děsně nasraný.
 Takže i mandlovníky jsou plný systémové ochrany, nejen řepka. Bodavos je popisévána velmi podobně.
 | Odpovědět do diskuze
 na příspěvek
 číslo 76905
 
 Zobrazit
 odpovědi
 na tento
 příspěvek
 
 Zobrazit
 celé
 vlákno
 | 
| Gusto (195.98.8.65) --- 3. 5. 2023Re: Řepka (76899) (76900) (76901) (76902)
Blbost..pred kvetom sa strieka brutal jed,organofosfat nurele..neonikotinoidy sa pouzivali ako moridlo s ucinnostou az po kvitnutie... a striekali sa priamo do kvetu ..a vacsinou ti debili to robili cez den,lebo mali napisane ze relativne neskodne pre vcely..to ze bolo aj uvedene ze nestriekat v case letu vciel,tak to ich uz nezaujimalo..moridla sa zakazali ako prve ..dovolim si tvrdit ,ze ak by sa nemorilo a od striekalo len vnoci ,tak doteraz by boli povolene ,lebo pri tomto sposobe boli skody vyrazne nizsie ..
 | Odpovědět do diskuze
 na příspěvek
 číslo 76904
 
 Zobrazit
 odpovědi
 na tento
 příspěvek
 
 Zobrazit
 celé
 vlákno
 | 
| R. Polášek (90.178.51.173) --- 2. 5. 2023Re: Řepka (76899) (76900) (76901)
Jestli si  to  dobře pamatuji,  zelení  zemědělcům proti  bláskáčku  řepkovému na řepce  vyřadili  insekticidy s obsahem neonikotinoidů.  Těmi  stačilo  postříkat  jednou  před rozkvětem  řepky a ochránilo  to  řepku  po  celou  dobu  kvetení. Nyní  je nemohou  používat a musí  je nahražovat  jinými  insekticidy,  kterým  ale nejspíš muswí  stříkat v době květu  víécekrát.  A tím  tráví  včely.
 | Odpovědět do diskuze
 na příspěvek
 číslo 76902
 
 Zobrazit
 odpovědi
 na tento
 příspěvek
 
 Zobrazit
 celé
 vlákno
 | 
|  (91.221.213.137) --- 1. 5. 2023Řepka
Řepka kvete, dnes včely dost nosily. Celkově je řepky ani ne polovina výměry minulých let, někde žlutá úplně zmizela z polí Proč - už není dotovaná? Nebo vyšponované ceny obilí vytlačili řepku, žlutá se přeměnila na nekonečné lány zelené - všude obilí, teď prozměnu obrat obilí z ukrajiny zahlcuje evropu, cena se propadne, takže vydup zemědělec zapláče ? 
 | Odpovědět do diskuze
 na příspěvek
 číslo 76899
 
 Zobrazit
 odpovědi
 na tento
 příspěvek
 
 Zobrazit
 celé
 vlákno
 | 
| R. Polášek (90.178.51.173) --- 26. 4. 2023Re: Hmf (76877) (76881) (76884) (76885) (76886) (76887) (76893)
"Med sa da tlakom stekucovat,nedavno to ukazovali taliani na vystave,"
a.
 Se  ztuhlým  medem  se dá  taky pracovat  jako  s tuhou  látkou. Med je z vhodných  obalů  možné  něco  jako "vyfrézovat"  či  "vyvrtat" plus ještě ten  získaný  med na jemno  pomlít. Úplně bez jakéhokoliv zahřívání nebo  spíš dokonce lépe za nižších  teplot z toho  vyjde něco  jako  pastovaný  med. To  by možná  bylo  i  mnohem  použitelnější  než med ztekucovat  tlakem.
 Nějaké  technologie pracující  s látkami podobného  polotekutého  charakteru se už používají jinde.
 | Odpovědět do diskuze
 na příspěvek
 číslo 76895
 
 Zobrazit
 odpovědi
 na tento
 příspěvek
 
 Zobrazit
 celé
 vlákno
 | 
| R. Polášek (90.178.51.173) --- 26. 4. 2023Re: Hmf (76877) (76881) (76884) (76885) (76886) (76887)
Ono  hlavně ta povrchová  teplota spirály nejde nijak  kontrolovat. Na každých  5 - 10 centimetrů  spirály může být teplota trošku  jiná,  třeba kvůli  výrobním  tolerancím nebo  kvůli  změněné  charakteristice medu na tom  místě. Čidlo  a regulace výkonu by musela být uvnitř trubky spirály každých  pár centimetrů.  A aby spirála za odpovídající  čas slušně fungovala a "protavila"  se tím  medem,  musí  být výkon  spirály o něco větší  než  odpovídá správné  teplotě spirály.
To  je mnohem  lepší  přenášet  to  teplo do  medu  z  venku přes obal  v nějaké  topné  komoře vzduchem  nebo  asi  ještě lépe vodou. Tam  se dá  regulací teplota držet  úplně přesně,  hlavně pokud se vzduch  nebo  voda dostatečně intenzívně víří. A je správně nastavená  regulační  odchylka.
 | Odpovědět do diskuze
 na příspěvek
 číslo 76894
 
 Zobrazit
 odpovědi
 na tento
 příspěvek
 
 Zobrazit
 celé
 vlákno
 | 
| Gusto (195.98.12.171) --- 26. 4. 2023Re: Hmf (76877) (76881) (76884) (76885) (76886) (76887)
Med sa da tlakom stekucovat,nedavno to ukazovali taliani na vystave,okolo 300atm treba na to..spracovatelia maju na hmf taku fintu,med sa zahreje az na 80'C ,ale nasledne sa rychlo schladi..Hmf nestihne vybehnut a med zostane slho tekuty..Ale pohoreli viaceri u nas nedavno,ked bolo poukazane ze predavaju mrtve sladidlo,pekne to schytali v hlavnych televiziach,za vyskumom stoji Juraj majtan a vyhrazali sa mu aj trestnymi oznameniami..  https://www.medovelaboratorium.sk/
 | Odpovědět do diskuze
 na příspěvek
 číslo 76893
 
 Zobrazit
 odpovědi
 na tento
 příspěvek
 
 Zobrazit
 celé
 vlákno
 | 
| gupa (93.92.52.23) --- 26. 4. 2023Re: Hmf (76877) (76878) (76880) (76882)
Jasné, že tohle si musí každý pohlídat, aby neposlal do prodeje něco " úředně závadného", i když reálná závadnost z hlediska zdraví neexistuje. Je to prostě potenciální opruz, se kterým se mhsí při skladování a následném ptodeji počítat a zařífit se tak, aby k problému nedošlo.<
 Ale kdo hledá ten najde, jak moc klesne diastatická aktivita u medu za rok? Nebo několikrát ohřívaného? Nebo prostě převařeného? Na nulu. To kontrolora ohřeje na duši při vypisování pokuty za nekvalitní med. Zatím mne jediné vychází nějak zpopularizovat termín pekařský med. Pokud se použije může včelař zaněj schovat cokoli co vypadá jako med a přitom má normu posunutou do míry menších postihů po kontrolách.
 
 A to hledání a pružinoný vzrůst HMF zatím hledám, ale dávám si to do souvisloti s krystalizací u zamražení medu. Med pokud se zamrazí, úplně jinak krystalyzuje, stejně med, který je třeba 500MPa konzervován, nebo med ohřátý přes mikrovlnku, nebo kavitací. Pokud se na med vyvíjí jiný fyzický tlak tak díky tomu dojde s jinou krystalizací (mnohem jemnější) k jistému promíchávání a stím promícháváním se aktivují reakce které by jinak u medu v klidu v studeném sladu neprobíhaly. Ale doufám že to najdu, musím to hledat pročítáním naskenovaných listů bez OCR a to jde pomalu. Přecijen je to doba před 25 lety jiná než dnes.
 | Odpovědět do diskuze
 na příspěvek
 číslo 76892
 
 Zobrazit
 odpovědi
 na tento
 příspěvek
 
 Zobrazit
 celé
 vlákno
 | 
|  (91.221.213.137) --- 25. 4. 2023Re: Hmf (76877) (76881) (76884) (76885) (76886) (76887) (76888)
Lipový za 12h cyklus postupného ohřívání ve sklenici s Tmax. medu nakonci 45°C - měřeno lab. teploměry. Na jarní ov. stromy s řepkou nestačil ani nadstavený čas, tam to musí vyjít na 50°C. Akát slunečnici tu není, ty nevím. Zuste si to přeměřit přesným teploměrem nakonci jestli opravdu 42°C ukazuje dobře.
 | Odpovědět do diskuze
 na příspěvek
 číslo 76890
 
 Zobrazit
 odpovědi
 na tento
 příspěvek
 
 Zobrazit
 celé
 vlákno
 | 
| 1984 (78.80.25.123) --- 25. 4. 2023Re: Hmf (76877) (76881) (76884) (76885) (76886) (76887)
Mám termokomoru a když už musím rozehřívat, tak rozehřívám na 42 °C. Jarní kvěťák nebo slunečnici takto rozehřeju v 40 kg konvi zhruba za 36 - 48 hodin. Že znovu rychle zkrystalizuje, je normální a vůbec mi to nevadí. Je to naopak známka toho, ze med byl ztekucen šetrně. Jde jen o to ho dostat do sklenic, když je to nutné.
 | Odpovědět do diskuze
 na příspěvek
 číslo 76888
 
 Zobrazit
 odpovědi
 na tento
 příspěvek
 
 Zobrazit
 celé
 vlákno
 | 
|  (91.221.213.137) --- 25. 4. 2023Re: Hmf (76877) (76881) (76884) (76885) (76886)
Ta spirála musí zákonitě v okolí med přehřívat a to tak silně aby tepelnou vodivostí se rozpustil i med dále od spirály. A 42°C je málo na rozpuštění medu dočira. Jarní med se musí rozehřát na 50°C v celém objemu jinak zůstane zakalený a zkrystalizuje zpětně okamžitě od druhého dne - na to musí být komora a obsluha co dokáže medy šetrně rozpustit. Takový čirý med pokud se hned neprodá tak po 5-7 dnech se začne znovu zakalovat a za další týden zkrystalizuje. 
 Vidím to často na pultech,stále dokonale čiré medy ... prostě je uvařily, jinak to není možné.
 | Odpovědět do diskuze
 na příspěvek
 číslo 76887
 
 Zobrazit
 odpovědi
 na tento
 příspěvek
 
 Zobrazit
 celé
 vlákno
 | 
| 1984 (89.24.51.46) --- 25. 4. 2023Re: Hmf (76877) (76881) (76884)
No je to dané prostým fyzikálně-chemickým vztahem mezi teplotou, délkou expozice a nárůstem HMF. Při ohřátí HMF vzroste přimo úměrně teploté a době ohřívání. Při teplotě zahřátí 42 stupňů by se 5 let skladovaný med s hypotetickým HMF okolo 20 musel takto ohřívat zhruba 20 dní, aby překročila hodnota HMF 40. Tohle všechno lze snadno dopočítat, vzorce jsou triviální.
 | Odpovědět do diskuze
 na příspěvek
 číslo 76885
 
 Zobrazit
 odpovědi
 na tento
 příspěvek
 
 Zobrazit
 celé
 vlákno
 | 
| 1984 (89.24.51.46) --- 25. 4. 2023Re: Hmf (76877) (76881)
Co přesně myslím? Reagoval jsem na "pružinový" vzestup hmf při ohřátí po dlouhém skladování v chladu. Podle mě 5 let starý zachlazený med bude mít hmf kolem 20, takže ani s ohřátím by se norma překročit neměla v okamžiku následného okamzitého prodeje. Prostě co rozehřeju, tak pro okamžitý následný prodej. Bavím se hypoteticky, v reálu se mi nestává, že bych měl 3 a více let starý med. 
 | Odpovědět do diskuze
 na příspěvek
 číslo 76883
 
 Zobrazit
 odpovědi
 na tento
 příspěvek
 
 Zobrazit
 celé
 vlákno
 | 
| 1984 (89.24.51.46) --- 25. 4. 2023Re: Hmf (76877) (76878) (76880)
Trosku divoká představa, ale zrovna tohoto se nebojím. Nevím co bych musel s medem dělat, abych se dostal nad 40 v okamžiku prodeje... Co jsem si nechal dělat rozbory třeba rok starého medu, tak to nikdy nebylo nad 10. 
 
 Jasné, že tohle si musí každý pohlídat, aby neposlal do prodeje něco " úředně závadného", i když reálná závadnost z hlediska zdraví neexistuje. Je to prostě potenciální opruz, se kterým se mhsí při skladování a následném ptodeji počítat a zařífit se tak, aby k problému nedošlo.
 | Odpovědět do diskuze
 na příspěvek
 číslo 76882
 
 Zobrazit
 odpovědi
 na tento
 příspěvek
 
 Zobrazit
 celé
 vlákno
 | 
| gupa (93.92.52.23) --- 25. 4. 2023Re: Hmf (76877)
1984 (78.80.25.123) --- 25. 4. 2023
Hmf
 A máš to ověřené gupo, nebo spekuluješ?<
 
 Co přesně myslíš. Abych věděl co mám ve vědeckých citacích hledat. Já se to o medu v cvičení učil před cca 25 lety a dělal jsem z toho zápočet. Takže to ber v první fázi jako ověřenou informaci. V druhé fázi můžeme diskutovat na konfereční úrovni v citacích okolo otázek které mi sdělíš. V tředí fázi můžeš nakonec konstatovat, že chlazení medu je zbytečná věc, pokud po oteplení tyk rychle zestárne.
 | Odpovědět do diskuze
 na příspěvek
 číslo 76881
 
 Zobrazit
 odpovědi
 na tento
 příspěvek
 
 Zobrazit
 celé
 vlákno
 | 
| gupa (93.92.52.23) --- 25. 4. 2023Re: Hmf (76877) (76878)
Jinak pokud vím záruka se nemůže z podstaty věci vztahovat na to co se bude dít se zakoupeným produktem po jeho prodeji. Pokud si zákazník med rozehřeje v troubě a hmf mu vyskočí na 1000, tak ho jako bude reklamovat jo? Blbost. Za hladinu hmf ručíš v okamžiku prodeje, ne potom.<
 Ten med si koupí třeba z bazoše, konsilium pěti lidí ti tu tvou zásilku bude otevírat a protokolovat, rozbory si nechají udělat ve vlastní laboratoři. Zprávu potom uveřejní s tvým jménem a problémový med, pro média. Zprávu zavedou také do systému rychlého hlášení nevyhovujícího medu. Tak pracuje OLAF. Obrana naprosto žádná. To jen noví mladí lidé pod hlavičkou, přichází a kontrolují med aby se lépe ochránil super hyper trh. Ne maloprodukce. Vznik nových orgánů jen dokazuje neschopnost něco dělat s problémem padělání medu, jde pro mne už dávno špatnou zprávu o nových vyžírcích a ouřadech. Budou kontrolovat med hlavně z maloprodukce, protože problémový med který je obchodován ve velkém, je pouštěn a kontrolován při vjezdu do EU. Ten nemá důvod již nikdo proč rozborovat, kdyby totiž něco našli na již zkontrolovaném dovezeném medu, byl by to jejich interní problém. A ten ouřadové obchází  berou jen malé ryby, ty se lépe grilují.
 | Odpovědět do diskuze
 na příspěvek
 číslo 76880
 
 Zobrazit
 odpovědi
 na tento
 příspěvek
 
 Zobrazit
 celé
 vlákno
 | 
| R. Polášek (90.178.51.173) --- 25. 4. 2023Re: Hmf (76877) (76878)
Je rozdíl  mezi  včelařem  a profesionálním  včelařem. 
Včelař,  třeba ve starém  rodinném  domku,  jako  jsem já, si  třeba pořídí  na med plechové  nerezové  utěsněné  nádoby a potom může med dát do  sklepa,  kde je v létě + 12 až + 15  a v zimě +2 - + 5 st  C.  Nebo  to  nechat  někde v předsínu  v přízemí  nebo  třeba i v garáži  vedle auta,  přes kov by se ten  smrad do  medu  neměl  dostat. A tam  je v zimě za velkých  mrazů třeba - 5 a v létě za letního  vedra,  když  jsou  paneláky ve městě sluncem  rozpáleny na 35 st  C,  tak  je sotva tak 23 st  C. takhle může ten  emd vydržet  i  těch 5 let,  než  se rozehřeje a prodá ve flaškách.
 Ovšem  profesionální  včelař  potřebuje ten  chlazený  sklad. A každý  měsíc na elektřině aspoň pětistovku  nebo  tisícovku  na chlazení  toho  skladu.
 | Odpovědět do diskuze
 na příspěvek
 číslo 76879
 
 Zobrazit
 odpovědi
 na tento
 příspěvek
 
 Zobrazit
 celé
 vlákno
 | 
| 1984 (78.80.25.123) --- 25. 4. 2023Hmf
A máš to ověřené gupo, nebo spekuluješ? Jinak souhlas, měření hmf jako paušálního ukazatele kvality, je blbost. 
 Pokud prodáváš jen koncovému zákaznikovi a nedodáváš někam do sítě, tak je kontrola možná max tak v okamžiku prodeje. Takže pokud někdo rozehřívá vždy jen to množství, které pak následně rychle prodá, nevím proč by se měl nějak zásadně bát.
 | Odpovědět do diskuze
 na příspěvek
 číslo 76877
 
 Zobrazit
 odpovědi
 na tento
 příspěvek
 
 Zobrazit
 celé
 vlákno
 | 
| gupa (93.92.52.23) --- 25. 4. 2023Re: cena medu (76850) (76853) (76854) (76855) (76857) (76858) (76859) (76861) (76862) (76863) (76866) (76867) (76868) (76869) (76872) (76874) (76875)
Pri teplote ve skladu 10 stupnu dosahne hodnota hmf 30 mg na kg za zhruba 15 let.<
 Opět scifi. Otázkou je co se stane s hladinou HMF po 15 letech během dalších 2 let. Což je tvá záruka na daný produkt. Po rozehřátí do dvou až čtyřech měsíců vyletí tak rychle a vysoko, že se budeš červenat až se ji dozvíš z médií z nějaké "akce kontrola medu".
 
 Já jsem proti uplatňovaným limitům HMF u medu. Protože HMF je bumerang kterým tě ouřada zasáhne kdykoli, ale Dol, za mrzký peníz, pohladí po duši. Pokud je to med, jeho přirozenou vlastností je obsah HMF podle druhu a podmínek.
 
 Mimojiné. Vypiju hodně kávy a nejsem sám. HMF u kávy je důležitý, samotné HMF má vysoké antioxidační vlastnosti, je důležitý pro chuť. Kdo nepije kávu, má vysoké hodnoty usazování mléčné a šťavelové kyseliny v těle. A hodnoty HMF v kávě jsou v tisících mg/kg. Takže s každým vypitým hrnkem naleju do žaludku více HMF než s medem co zkonzumuji za celý rok.
 
 
 HMF je buzerace včelařů pokud se naně použije. Nic víc HMF v medu pro mne nepředstavuje. Kdo si hraje na alibi, HMF ho zasáhne. Jeho nárůst je po vydažení z chlaďáku nepředvídaný. A proto chladit med je blbost. Protože redukce kyselin a enzymů je nezastavitelná věc v medu.
 
 HMF je charakteristickým průvodním jevem a identifikační znakem podle druhu a lokality a původu produkce či výroby.
 | Odpovědět do diskuze
 na příspěvek
 číslo 76876
 
 Zobrazit
 odpovědi
 na tento
 příspěvek
 
 Zobrazit
 celé
 vlákno
 | 
| gupa (93.92.52.23) --- 24. 4. 2023Re: cena medu (76850) (76853) (76854) (76855) (76857) (76858) (76859) (76861) (76862) (76863) (76866) (76867) (76868) (76869) (76872)
Pro profíka to znamená rozšířit chlazený sklad, přikoupit nádoby, takže investice nebo rovnou další úvěr na vybudování nové strategie prodeje - stává se z něj takový obchodník spekulant. Nakonec evidence medu loňského, předloňského, předpřed.... no a pak ještě aby nenakvasil. Do té doby než příjde ten prodejní rok bude žít a platit odvody z čeho.<
 Dobrý, ještě přijde berňák do skladu a všechno to uskladněné zdaní. Jen co ho popadne myšlenka, že u včelařů je co danit.
 
 Jinak zachladit med, neznamená snížit HMF. HMF je ovlivněn mnoha jinými zajímavými aspekty a např. je naukou u HMF u medu, že na časové ose stáří u medu co se chladem nebo mrazem pozastaví, po oteplení rychleji roste. Nárůst hodnot HMF jde u chlazeného tudíž pružinově nahoru oproti běžné teplotě kterou máme v Evropě ve skladu.
 | Odpovědět do diskuze
 na příspěvek
 číslo 76874
 
 Zobrazit
 odpovědi
 na tento
 příspěvek
 
 Zobrazit
 celé
 vlákno
 | 
|  (91.221.213.137) --- 24. 4. 2023Re: cena medu (76850) (76853) (76854) (76855) (76857) (76858) (76859) (76861) (76862) (76863) (76866) (76867) (76868) (76869)
Nedostatek další roky nevěřím, přivezou o to víc dovozového a cena ještě klesne, doba spotřeby českého medu je pryč. Pro profíka to znamená rozšířit chlazený sklad, přikoupit nádoby, takže investice nebo rovnou další úvěr na vybudování nové strategie prodeje - stává se z něj takový obchodník spekulant. Nakonec evidence medu loňského, předloňského, předpřed.... no a pak ještě aby nenakvasil. Do té doby než příjde ten prodejní rok bude žít a platit odvody z čeho.
 | Odpovědět do diskuze
 na příspěvek
 číslo 76872
 
 Zobrazit
 odpovědi
 na tento
 příspěvek
 
 Zobrazit
 celé
 vlákno
 | 
Celkem je ve Včelařské konferenci již 78721 příspěvků(zde zobrazeno 61 příspěvků, od č. 76871 do č. 76931)
Několik rad pro badatele v archivu Včelařské konference.
Pro zobrazení starších příspěvků (a pro pohyb v jejich frontě) je určeno speciální okno,
které je dostupné pod názvem "Archiv Včelařské konference" (příspěvky se v něm zobrazují tak, že nejstarší
jsou nahoře a novější dole). Ve frontě příspěvků je možnost se pohybovat příslušnými povely
(pro začátek kliknětě na
"nejstarší", aby se Vám ukázaly první příspěvky, jimiž konference začíná, a pak klikejte na "novější",
čímž se Vám vždy zobrazí várka novějších 60 příspěvků; jednotlivé příspěvky lze na
tomto archivním zobrazení číst od horního konce webu (kde jsou starší) a postupovat směrem dolu (kde jsou novější).
	 
Nejnovější - Novější - Starší - Nejstarší
Klikněte sem pro nápovědu