78615

Včelařská konference

(Internetová stránka otevírající prostor pro komunikaci včelařů)


Zběžné zobrazení

Podrobné zobrazení

Příspěvky do konference:
(nejnovější jsou hned zde nahoře)



gupa (93.92.52.23) --- 24. 10. 2024
Ochrana včely medonosné před pesticidy, fipronilem?

Citace: García LM, Caicedo-Garzón V, Riveros AJ (2024) Orální podávání fytochemikálií chrání včely před kognitivními a motorickými poruchami vyvolanými insekticidem fipronilem. PLoS ONE 19(3): e0300899. https://doi.org/10.1371/journal.pone.0300899

Znečištění způsobené vystavením pesticidům je hlavním problémem pro zabezpečení potravin, protože má negativní dopady na opylovače. Fipronil, insekticid široce používaný po celém světě, je spojován s pokračujícím úbytkem včel. S charakteristickou neuroaktivní toxikodynamikou vede fipronil při subletálních dávkách ke kognitivním a motorickým poruchám. Navzdory regionálním zákazům jsou pro ochranu opylovačů nezbytné víceúrovňové strategie. Nedávné důkazy naznačují, že specifické živiny ve stravě včel mohou vyvolat ochranu před insekticidy. Zde jsme hodnotili, zda podávání tří fytochemikálií, konkrétně rutinu, kempferolu a kyseliny p-kumarové, poskytuje ochranu afrikanizované včele medonosné Apis mellifera proti orálnímu podávání reálných dávek fipronilu. Testovali jsme potenciální poškození způsobené fipronilem a ochranu vyvolanou fytochemikáliemi při učení, 24hodinové paměti, citlivosti na sacharózu a motorické kontrole. Zjistili jsme, že podávání fipronilu vyvolalo poruchu učení a motoriky závislou na koncentraci, ale ne 24hodinovou paměť nebo citlivost na sacharózu přes 24hodinové okno. Zjistili jsme také, že podávání rutinu, kyseliny p-kumarové, kempferolu a směsi bylo neškodné a obecně poskytovalo ochranu proti poškozením vyvolaným fipronilem. Celkově naše výsledky naznačují, že včely mohou být profylakticky chráněny před insekticidy prostřednictvím výživy, což představuje alternativu k přetrvávajícímu konfliktu mezi používáním insekticidů a úbytkem opylovačů. Vzhledem k tomu, že studované fytochemikálie jsou široce přítomny v nektaru a pylu, naše výsledky naznačují, že nutriční složení, a nejen jeho produkce, by měly být brány v úvahu při implementaci strategií ochrany prostřednictvím zahrad a společných plodin.

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 78432


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

Následující:Pavel - Olomouc 24/10
Předchozí:R. Polášek - Re: Léčiva






Klikněte sem pro nápovědu