78143

Včelařská konference

(Internetová stránka otevírající prostor pro komunikaci včelařů)


Zběžné zobrazení

Podrobné zobrazení

Příspěvky do konference:
(nejnovější jsou hned zde nahoře)



Antonín Podhájecký (82.99.163.242) --- 14. 3. 2005
Re: Kvalita medu (9295) (9297) (9298) (9300) (9302)

Trvanlivost potravin při správném skladování je daná. Mléko v teple by se taky vyhodilo za jeden den. Několikrát o medu psala Mgr. Machová ve Včelařství. Málo ho čtete. Opisuji pouze její text trochu zkráceně. ,,Protože med je potravina s delší trvanlivostí než je 18 měsíců, může být trvanlivost označena jen uvedením roku, kdy trvanlivost končí".(Nemusí být den a měsíc.) ,,Med nelze označit,, minimální trvanlivost 2 roky, ale např. u medu vyrobeného v roce 2001 datem: minimální trvanlivost do roku 2003. Ukončení trvanlivosti se rozumí poslední den uvedeného roku".
Způsob skladování býval dán vyhláškou. ,,Nová vyhláška č. 76/2003 Sb. však již způsob skladování neuvádí. Od 1. května 2004 už tedy není nutné způsob skladování na etiketách uvádět". Trvanlivost je dána ale při správném skladování. Pokud vím z přednášky, při správném skladování se po roce nepozná stáří medu ani podle HMF.
Prode ze dvora by podle mne měl odpovídat všem vyhláškám o potravinách. Pouze nemusí být schválená stáčírna aj. Při prodeji na trhu už musí být.
Tonda.

>Trvanlivost medu závisí na podmínkách za jakých se med přechovává. Minimální trvanlivost si tam můžeš napsat v podstatě jakou chceš, ale musíš mít záruku, že celou dobu bude mít med požadované kvalitativní parametry: HMF do 40 mg/kg (Pro Český med 20 mg/kg) a voda do 20% (český 18%).

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 9306


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

Následující:Sedli - Prolet
Předchozí:Kristl Pavel - RE: Antwort: Re: Korespondence s ministerstvem I.


Všechny správně vytvořené příspěvky na toto téma





Klikněte sem pro nápovědu