78432

Včelařská konference

(Internetová stránka otevírající prostor pro komunikaci včelařů)



Jméno: E-mail:
Téma:
Příspěvek:
Jmeno sladkeho produktu vcelHeslo: Opište červené slovo pozpátku do kolonky.

U vašeho příspěvku bude zobrazena IP adresa, ze které příspěvek odesíláte.
Délka příspěvku je omezena na 10000 znaků.

Prosíme účastníky konference, aby při podání nového příspěvku do konference vždy vyplnili kolonku "téma". V případě, že reagujete na některý již uveřejněný příspěvek, tak to důsledně čiňte pomocí funkce "Odpovědět do diskuze na příspěvek číslo...", která je k dispozici vpravo vedle každého zobrazeného příspěvku. Funkce, která je pro každý zobrazený příspěvek k dispozici: "Zobrazit odpovědi na tento příspěvek.", bude správně fungovat jen v případě, že budete dbát výše uvedených pokynů.)


Zběžné zobrazení

Archiv Včelařské konference


Pavel (193.108.106.20) --- 9. 6. 2005
Re: metoda točení plástů plodiště - medník

Děkuji za názor. Důvod pro točení plástů máme zhruba stejný. Staré plásty(ke světlu méně průhledné) včely výčkují tmavým voskem. Používají asi materiál z demolice. Ten tmavý vosk na víčkách je tak pevný, že to tahá až za mezistěnu. Oproti tomu mladá souše jde jako máslo, jen zavadit. Staré plásty jsou většinou za sezonu tak repasované, že tak 5-10% tvoří trubčina, která se vyjímáním poškozuje nebo kvůli ní včely dělají patvary naproti. Ty samozřejmě půjdou po vytočení na recykl.
Posledních pár kil z prvního točení jsem si nechal na zkoušku tavení(asi 10 kg). Malá lednička,žárovka 25W, teplota max 50°C(není ůplně homogení,chtělo by to i malý větráček) a funguje to. Za 2-3 dny med opět čirý. Ovšem jen za předpokladu slabé krystalizace předtím. Pokud by byl úplně ztuhlý,trvalo by to asi podstatně déle.
Pak to chce asi míchat i med. Má někdo zkušenost jak dlouho to trvá v konvích bez míchání?
To počasí je snad jen pro horníky.

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 10812


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

Všechny správně vytvořené příspěvky na toto téma





Klikněte sem pro nápovědu