78432
Včelařská konference
(Internetová stránka otevírající prostor pro komunikaci včelařů)
Zběžné zobrazeníPodrobné zobrazení
- Havlík (195.146.122.170) --- 18. 7. 2005
pomerančový med
Z jedné sklenice jsem ochutnával med a měl výraznou pomerančovou chuť.Barva byla hnědo-oranžová.Vůně také trochu po pomerančích.Pomaleji krystalisuje-asi příměs medovice.Co by to mohlo být?Jedno vím jistě, žádné citrusy v okolí mé včelnice nerostou. :-)Listy meduňky voní podobně, ale významější porost jsem nenašel.Chtěl jsem ho schválně poslat do soutěže, ale má vodu na necelých 19%, takže někdy příště. :-(
|
Odpovědět do diskuze na příspěvek číslo 11425
Zobrazit odpovědi na tento příspěvek
Zobrazit celé vlákno |
| - vhájek (81.19.46.66) --- 19. 7. 2005
Re: pomerančový med
př.Havlík-jak zjišťujete obsah vody v medu? Již se to zde ve fóru probíralo, ale pro domácí požití přišel v úvahu jen hustoměr a nebo vážení+výpočet. U hustoměru jsem popis měření nikde nenašel, ale hustoměry jsou ve včel. potřebách v nabídce. Výpočet byl na bázi faktu, že 1420g=hmotnost 1l s 20% obsahem vody, přepočet je nepřímou úměrou.Otázkou je přesnost vážení v domácích podmínkách (digitální kuchyňská váha). Díky za info.
|
Odpovědět do diskuze na příspěvek číslo 11436
Zobrazit odpovědi na tento příspěvek
Zobrazit celé vlákno |
| - Havlík (195.146.122.170) --- 19. 7. 2005
Re: pomerančový med
Po pravdě řečeno jsem nejdříve koupil hustoměr, ale měření se ukázalo jako velmi nepřesné, například u 40 kg nádoby ukazoval hustoměr v řepkovém medu 17% a na refraktometru pak skoro 20%.Tam se totiž měří ne průměr, ale povrchová vrstva, v které se hromadí voda.Tahle vrstva , ale bude důležitá pro rozkvašení celé nádoby medu- je to jak řetězová reakce.Tak se dá vysvětlit výhoda rozlití velké nádoby např. do 3l lahví-maximálně zkvasí 1 s tou povrchovkou, ostatní ne.Takže jsem si zakoupil refraktometr ve včel. potřebách.Cena není nízká, já za něj dal 1990 Kč.Z MEOPTY Přerov za něj chtěli 2100 Kč včetně poštovného na dobírku a také jsem viděl cenu necelých 2700 Kč.Takže to chce vybírat.Výhodou u tohoto typu měření je možnost ověřit si i velmi malé množství, třeba právě z té 0,5 kg sklenice a také husotměr má velký povrch a ulpí na něm dost medu.Takže vlastně ušetřím.
|
Odpovědět do diskuze na příspěvek číslo 11438
Zobrazit odpovědi na tento příspěvek
Zobrazit celé vlákno |
| - pan Josef Jiří Menšík (e-mailem) --- 19. 7. 2005
Re: pomeran?ov? med
refraktometr používám i při vytáčenía k měření stači obsah jedné buňky a tak si snadno ověřím hustotu u nezavíčkovaných plástů a vzorek beru vždy ve spodní polovině plástu
pepan
> ------------ Puvodni zprava ------------ > Od: Havl?k <e-mail/=/nezadan> > Predmet: Re: pomeran?ov? med > Datum: 19.7.2005 09:55:57 > ---------------------------------------- > Po pravdě řečeno jsem nejdříve koupil hustoměr, ale měření se ukázalo jako > velmi nepřesné, například u 40 kg nádoby ukazoval hustoměr v řepkovém medu > 17% a na refraktometru pak skoro 20%.Tam se totiž měří ne průměr, ale > povrchová vrstva, v které se hromadí voda.Tahle vrstva , ale bude důležitá > pro rozkvašení celé nádoby medu- je to jak řetězová reakce.Tak se dá > vysvětlit výhoda rozlití velké nádoby např. do 3l lahví-maximálně zkvasí 1 > s tou povrchovkou, ostatní ne.Takže jsem si zakoupil refraktometr ve včel. > potřebách.Cena není nízká, já za něj dal 1990 Kč.Z MEOPTY Přerov za něj > chtěli 2100 Kč včetně poštovného na dobírku a také jsem viděl cenu necelých > 2700 Kč.Takže to chce vybírat.Výhodou u tohoto typu měření je možnost > ověřit si i velmi malé množství, třeba právě z té 0,5 kg sklenice a také > husotměr má velký povrch a ulpí na něm dost medu.Takže vlastně ušetřím. > > >
|
Odpovědět do diskuze na příspěvek číslo 11439
Zobrazit odpovědi na tento příspěvek
Zobrazit celé vlákno |
| - Radim Polášek (e-mailem) --- 19. 7. 2005
Re: pomerančový med
Zdravím, medovicový med zřejmě ze smrku v tuto dobu pozdního květu lip a po něm měl některé roky barvu do cihlověčervena, jemnou vyváženou sladkokyselou chuť, krystalizoval bez jakéhokoliv zásahu jemně za delší dobu a vypadal potom jako pastovaný. Chuť mohla připomínat trošku pomeranče říznuté trošku skořicí. Velice kvalitní med.
R. Polášek
----- Original Message ----- From: "Havlík" <e-mail/=/nezadan.iol.cz> To: "Včelařský mailing list" <vcely/=/v.or.cz> Sent: Monday, July 18, 2005 10:26 AM Subject: pomerančový med
> Z jedné sklenice jsem ochutnával med a měl výraznou pomerančovou chuť.Barva > byla hnědo-oranžová.Vůně také trochu po pomerančích.Pomaleji > krystalisuje-asi příměs medovice.Co by to mohlo být?Jedno vím jistě, žádné > citrusy v okolí mé včelnice nerostou. :-)Listy meduňky voní podobně, ale > významější porost jsem nenašel.Chtěl jsem ho schválně poslat do soutěže, > ale má vodu na necelých 19%, takže někdy příště. :-(
|
Odpovědět do diskuze na příspěvek číslo 11444
Zobrazit odpovědi na tento příspěvek
Zobrazit celé vlákno |
Klikněte sem pro nápovědu