78432

Včelařská konference

(Internetová stránka otevírající prostor pro komunikaci včelařů)


Zběžné zobrazení

Podrobné zobrazení

Havlík (195.146.122.170) --- 18. 7. 2005
pomerančový med

Z jedné sklenice jsem ochutnával med a měl výraznou pomerančovou chuť.Barva byla hnědo-oranžová.Vůně také trochu po pomerančích.Pomaleji krystalisuje-asi příměs medovice.Co by to mohlo být?Jedno vím jistě, žádné citrusy v okolí mé včelnice nerostou. :-)Listy meduňky voní podobně, ale významější porost jsem nenašel.Chtěl jsem ho schválně poslat do soutěže, ale má vodu na necelých 19%, takže někdy příště. :-(

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 11425


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

   
vhájek (81.19.46.66) --- 19. 7. 2005
Re: pomerančový med

př.Havlík-jak zjišťujete obsah vody v medu? Již se to zde ve fóru probíralo, ale pro domácí požití přišel v úvahu jen hustoměr a nebo vážení+výpočet. U hustoměru jsem popis měření nikde nenašel, ale hustoměry jsou ve včel. potřebách v nabídce. Výpočet byl na bázi faktu, že 1420g=hmotnost 1l s 20% obsahem vody, přepočet je nepřímou úměrou.Otázkou je přesnost vážení v domácích podmínkách (digitální kuchyňská váha). Díky za info.

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 11436


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

      
Havlík (195.146.122.170) --- 19. 7. 2005
Re: pomerančový med

Po pravdě řečeno jsem nejdříve koupil hustoměr, ale měření se ukázalo jako velmi nepřesné, například u 40 kg nádoby ukazoval hustoměr v řepkovém medu 17% a na refraktometru pak skoro 20%.Tam se totiž měří ne průměr, ale povrchová vrstva, v které se hromadí voda.Tahle vrstva , ale bude důležitá pro rozkvašení celé nádoby medu- je to jak řetězová reakce.Tak se dá vysvětlit výhoda rozlití velké nádoby např. do 3l lahví-maximálně zkvasí 1 s tou povrchovkou, ostatní ne.Takže jsem si zakoupil refraktometr ve včel. potřebách.Cena není nízká, já za něj dal 1990 Kč.Z MEOPTY Přerov za něj chtěli 2100 Kč včetně poštovného na dobírku a také jsem viděl cenu necelých 2700 Kč.Takže to chce vybírat.Výhodou u tohoto typu měření je možnost ověřit si i velmi malé množství, třeba právě z té 0,5 kg sklenice a také husotměr má velký povrch a ulpí na něm dost medu.Takže vlastně ušetřím.

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 11438


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

         
pan Josef Jiří Menšík (e-mailem) --- 19. 7. 2005
Re: pomeran?ov? med

refraktometr používám i při vytáčenía k měření stači obsah jedné buňky a tak si snadno ověřím hustotu u nezavíčkovaných plástů a vzorek beru vždy ve spodní polovině plástu

pepan

> ------------ Puvodni zprava ------------
> Od: Havl?k <e-mail/=/nezadan>
> Predmet: Re: pomeran?ov? med
> Datum: 19.7.2005 09:55:57
> ----------------------------------------
> Po pravdě řečeno jsem nejdříve koupil hustoměr, ale měření se ukázalo jako
> velmi nepřesné, například u 40 kg nádoby ukazoval hustoměr v řepkovém medu
> 17% a na refraktometru pak skoro 20%.Tam se totiž měří ne průměr, ale
> povrchová vrstva, v které se hromadí voda.Tahle vrstva , ale bude důležitá
> pro rozkvašení celé nádoby medu- je to jak řetězová reakce.Tak se dá
> vysvětlit výhoda rozlití velké nádoby např. do 3l lahví-maximálně zkvasí 1
> s tou povrchovkou, ostatní ne.Takže jsem si zakoupil refraktometr ve včel.
> potřebách.Cena není nízká, já za něj dal 1990 Kč.Z MEOPTY Přerov za něj
> chtěli 2100 Kč včetně poštovného na dobírku a také jsem viděl cenu necelých
> 2700 Kč.Takže to chce vybírat.Výhodou u tohoto typu měření je možnost
> ověřit si i velmi malé množství, třeba právě z té 0,5 kg sklenice a také
> husotměr má velký povrch a ulpí na něm dost medu.Takže vlastně ušetřím.
>
>
>

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 11439


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

   
Radim Polášek (e-mailem) --- 19. 7. 2005
Re: pomerančový med

Zdravím,
medovicový med zřejmě ze smrku v tuto dobu pozdního květu lip a po něm měl
některé roky barvu do cihlověčervena, jemnou vyváženou sladkokyselou chuť,
krystalizoval bez jakéhokoliv zásahu jemně za delší dobu a vypadal potom
jako pastovaný. Chuť mohla připomínat trošku pomeranče říznuté trošku
skořicí. Velice kvalitní med.

R. Polášek

----- Original Message -----
From: "Havlík" <e-mail/=/nezadan.iol.cz>
To: "Včelařský mailing list" <vcely/=/v.or.cz>
Sent: Monday, July 18, 2005 10:26 AM
Subject: pomerančový med


> Z jedné sklenice jsem ochutnával med a měl výraznou pomerančovou
chuť.Barva
> byla hnědo-oranžová.Vůně také trochu po pomerančích.Pomaleji
> krystalisuje-asi příměs medovice.Co by to mohlo být?Jedno vím jistě, žádné
> citrusy v okolí mé včelnice nerostou. :-)Listy meduňky voní podobně, ale
> významější porost jsem nenašel.Chtěl jsem ho schválně poslat do soutěže,
> ale má vodu na necelých 19%, takže někdy příště. :-(

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 11444


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno





Klikněte sem pro nápovědu